Začin protiv zla: Kako je beli luk postao narodni lek i amajlija?
Od kuhinje do ikone, beli luk ima posebno mesto u srpskoj tradiciji. Miris koji se uvlači u sve — i u čorbu i u verovanje — beleži se ne samo u kuvarima, već i u narodnim pričama, praznoverju i narodnoj medicini.
Zašto su bebe spavale s belim lukom ispod jastuka?
U mnogim srpskim selima, beli luk se nije koristio samo za jelo. Uveče, majke su stavljale čen belog luka ispod jastuka bebi, da je zaštiti od zlih sila. Na Đurđevdan, upleten u venčiće od koprive i leske, stavljao se na vrata kuće. A ako se čulo da neko ima „urok“, baba iz sela bi prvo upotrebila čen belog luka, pre nego što bi prešla na molitve.
Odakle beli luk u Srbiji?
Možda vas zanima:
Biljka planine tajni: Rtanjski čaj za zdravlje i snagu
Na obroncima mistične planine Rtanj raste rtanjski čaj, endemska biljka koja je vekovima bila dragocen saveznik u narodnoj medicini i jedan od najpoznatijih simbola ovog kraja.
Kuvana kaša od kiselog mleka i belog luka: Zaboravljeno jelo koje je pastirima grejalo kosti i gasilo umor
U planinskim krajevima Srbije, naročito u Zlatiborskom i Pešterskom kraju, jela se jednostavna, ali snažna kaša od kiselog mleka, brašna i belog luka. Pravljena pred spavanje, služila je da „izvuče hladnoću iz tela“ i da se lakše zaspi.
Možda vas zanima:
Biljka planine tajni: Rtanjski čaj za zdravlje i snagu
Na obroncima mistične planine Rtanj raste rtanjski čaj, endemska biljka koja je vekovima bila dragocen saveznik u narodnoj medicini i jedan od najpoznatijih simbola ovog kraja.
Kuvana kaša od kiselog mleka i belog luka: Zaboravljeno jelo koje je pastirima grejalo kosti i gasilo umor
U planinskim krajevima Srbije, naročito u Zlatiborskom i Pešterskom kraju, jela se jednostavna, ali snažna kaša od kiselog mleka, brašna i belog luka. Pravljena pred spavanje, služila je da „izvuče hladnoću iz tela“ i da se lakše zaspi.
Možda vas zanima:
Biljka planine tajni: Rtanjski čaj za zdravlje i snagu
Na obroncima mistične planine Rtanj raste rtanjski čaj, endemska biljka koja je vekovima bila dragocen saveznik u narodnoj medicini i jedan od najpoznatijih simbola ovog kraja.
Kuvana kaša od kiselog mleka i belog luka: Zaboravljeno jelo koje je pastirima grejalo kosti i gasilo umor
U planinskim krajevima Srbije, naročito u Zlatiborskom i Pešterskom kraju, jela se jednostavna, ali snažna kaša od kiselog mleka, brašna i belog luka. Pravljena pred spavanje, služila je da „izvuče hladnoću iz tela“ i da se lakše zaspi.
Beli luk (Allium sativum) vodi poreklo iz centralne Azije. Na Balkan je stigao preko starih Grka i Rimljana, ali je tek u srednjem veku postao uobičajen deo narodnog lečenja. Srpski kaluđeri, travari i vračevi beležili su njegova svojstva u rukopisima i koristili ga u kombinaciji s medom, rakijom, vinom i čajem.
Shutterstock
Zdravlje u svakom čenu
"Neka hrana bude tvoj lek, a lek tvoja hrana" — govorio je Hipokrat, a beli luk je bio jedan od njegovih omiljenih prirodnih lekova.
Danas je naučno potvrđeno da beli luk ima antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Snižava krvni pritisak, čisti krvne sudove i deluje kao prirodni antibiotik. Ipak, naši preci nisu znali za alicin — moćno jedinjenje koje se aktivira seckanjem — ali su znali da posle luka čovek brže ustaje iz kreveta.
U narodnoj medicini koristio se za lečenje širokog spektra tegoba: protiv prehlade, kašlja, bronhitisa, visokog pritiska, glista, infekcija rana, reume i bolova u ušima. Tinkture od luka mešane s medom i rakijom bile su čest narodni lek, dok su žene lukom trljale grudi pri dojenju, verujući da olakšava upalu i bol.
U selima se verovalo da je luk najdelotvorniji sirov i ujutru, „na prazan stomak“. Zato su mnogi dan započinjali s parčetom hleba, čenom luka i malo soli.
Protiv uroka i zlih duhova
Beli luk je imao važno mesto u narodnoj magiji. Verovalo se da miris luka tera zle sile i demone. Kad bi neko prvi put ulazio u novu kuću, domaćin bi u džepu nosio beli luk. Često se kačio na prozor ili prag — da „ništa loše ne uđe“. U narodnim pričama, veštice i vampiri beže upravo od ovog skromnog povrća.
U nekim krajevima Srbije, mlada majka nije smela da iziđe iz kuće bez luka u marami, da „ne povuče zlo na dete“.
Luk kao temelj domaće kuhinje
U kulinarskoj tradiciji Srbije, beli luk se koristi u varivima, prelivima, marinadama, salatama, pa čak i kao osnova za posna jela. Belolučane paprike su postale skoro obavezne leti. Riba na posni dan nije kompletna bez prelivnog sosa od belog luka, sirćeta i peršuna.
Zimi se luk ostavljao u pletenim vencima da visi na tavanu — i kao hrana i kao amajlija.
Čuvena novčanica s Titovim likom imala je nedopustivu grešku: Ovaj jugoslovenski skandal koji niko nije primetio vešto je zataškan
Zanimljivo je da čak i posle uočavanja greške novčanica nije povučena iz opticaja, jer je generalni direktor tadašnjeg Zavoda za izradu novčanica rekao da je od 14 miliona štampanih novčanica, njih samo 4 posto s greškom
Ovo je hrana najdugovečnijih Srba: Tesla, Jerotić i patrijarh Pavle su znali recept za dug život
Patrijarh Pavle, Vladeta Jerotić i Nikola Tesla – imali gotovo identičan pristup ishrani: jednostavan, ali duboko promišljen.
Ova biljka donosi ogromnu zaradu po aru: Laka je za održavanje, a može da se gaji i na balkonu
Ukoliko se poseduje plastenik sa ovom biljkom moguće je imati šest do osam setvi godišnje, zarada može preći 100.000 dinara.
"Ko ih ima da ih čuva kao zlato" Isplivala fotografija igračaka iz Jugoslavije, za njih je znalo svako dete FOTO
Legendarna igra "Vrti, vrti" samo je jedna od igara koja je mnoge vratila u detinjstvo
Mnogi misle da penzija propada nakon smrti korisnika: To ipak nije tačno, evo šta se zapravo dešava
Prvi korak je da članovi porodice zatraže od Fonda PIO potvrdu o pripadajućim, a neisplaćenim iznosima penzije
Komentari(0)