RAZVOJ POZORIŠTA U SRBIJI Predstave su se održavale u magacinu carinarnice na prostoru današnje Savamale

M. M.

19:00

Kultura 0

Do izgradnje Narodnog pozorišta predstave su se izvodile po kafanama.

RAZVOJ POZORIŠTA U SRBIJI Predstave su se održavale u magacinu carinarnice na prostoru današnje Savamale
Printscreen

 

Izvođenje prvih pozorišnih komada kod Srba nije moguće utvrditi sa sigurnošću, pošto je sam pojam predstave fluidan i menja se. Emanuel Kozačinski, ruski učitelj, je u Sremskim Karlovcima režirao predstavu „Traedokomediju“ 1734. godine, što je najstarija poznata predstava koju su Srbi izvodili.

To je bila školska predstava, ali svoje prave začetke pozorišna umetnost je dobila radom Joakima Vujića, čovekom koji važi za oca srpskog teatra. On je priredio prvu predstavu „Kreštalica“ Augusta Kocebua 1813. godine u Pešti.

Prvi stalni srpski teatar je osnovan u Kragujevcu 1835. godine, zvao se Knjaževsko-srpski teatar, a Joakim Vujić je bio osnivač, direktor, dramaturg, reditelj, prevodilac, adapter dramskih dela i glavni glumac.

Printscreen

 

Već 1835. godine prikazao je pet premijera, i to sledećih dramskih dela: Fernando i Jarika, La Pejruz, Bedni stihotvorac, Begunac i Šnajderski kalfa. Odlaskom Miloša i Vujić je morao da napusti Srbiju. Prvo pozorište u Beogradu osnovano je 1841. godine, a njegovi osnivači su Jovan Sterija Popović i Atanasije Nikolić. Bilo je poznato kao Teatar na Đumruku, a predstave su se održavale u magacinu carinarnice na prostoru današnje Savamale.

Nakon progona Obrenovića pozorište je bilo ukinuto, zato što ih je knez Mihailo često posećivao.

Nakon povratka na vlast Mihailo je bio čest gost predstava koje su se izvodile po kafanama Kod krune i Kod engleske kraljica, a nakon posete Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, zbog nedostatka teatra knez Mihailo je odlučio da sagradi jedan. Knez i Državni savet određuju prostor na kojem će graditi pozorište. To je bio bivši turski plac kod Stambol kapije, mesto na kojem i danas stoji Narodno pozorište.

Prema projektu Aleksandra Bugarskog, izgradnja pozorišta je završena 1869. Godine, a prva predstava, Posmrtna slava kneza Mihaila,  izvedena je 30. oktobra iste godine.

Otac modernog pozorišta bio je Branislav Nušić, koji je za kratko vreme dok je bio upravnik Narodnog pozorišta modernizovao koncept srpskog pozorišta, unevši prvi pojam savremenog producentskog pozorišta.

Printscreen

Komentari(0)

Loading