POČETAK MODERNE UMETNOSTI U SRBIJI Prvi srpski film priča o voždu Karađorđu

M. M.

18:00

Kultura 0

U pitanju je filmska biografija vožda Karađorđa Petrovića, a za 66 minuta trajanja filma prikazan je njegov život od rođenja do smrti.

POČETAK MODERNE UMETNOSTI U SRBIJI Prvi srpski film priča o voždu Karađorđu
Printscreen

 

Početak prikazivanja filmova u Srbiji desio se samo šest meseci posle prvog prikazivanja u Parizu 28. decembra 1895. godine. Na premijeri u kafani  „Kod zlatnog krsta“ 6. juna 1896. godine prisustvovali su kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Natalija.

Prvi stalni bioskop u Srbiji otvoren je 1909. godine, a ubrzo je usledilo i otvaranje bioskopa u drugim delovima Srbije. Svetozar Botorić je angažovao francuske snimatelje za proizvodnju filmskih žurnala o događajima u prestonici, čime je postao prvi srpski producent.

Život i delo besmrtnog vožda Karađorđa snimljen 1911. godine u režiji Čiča Ilije Stanojevića je prvi srpski film. U pitanju je filmska biografija vožda Karađorđa Petrovića, a za 66 minuta trajanja filma prikazan je njegov život od rođenja do smrti. Iste godine snimljen je film Urlih Celjski i Vladislav Hunjadi. Iako je snimljen pre filma o Karađorđu on je prikazan kasnije te se računa kao drugi srpski film.

Pritscreen

Komentari(0)

Loading