MISTERIOZAN KLIČEVAČKI IDOL Šta predstavlja pagansko božanstvo dubovačko-žutobrdske kulture

M. M.

10:00

Kultura 0

Na žalost original idola je uništen u tokom bombardovanja u Prvom svetskom ratu, a današnji primerak je napravljen od preostalih delova starog.

MISTERIOZAN KLIČEVAČKI IDOL Šta predstavlja pagansko božanstvo dubovačko-žutobrdske kulture
Printscreen

 

Kličevački idol predstavlja figuru paganskog božanstva iz bronzanog doba pronađen je u selu Kličevac nedaleko od Požarevca 1881. godine . Figura je izrađena od ilovače, visoka je 34 cm i široka 17 cm.

Prikazuje žensku figuru u karakterističnoj nošnji sa pljosnatom kapom na klavi i izuzetno ukrašenom pojasu zajedno sa raširenom i ukrašenom suknjom. Kličevački idol je pronađen pored urne sa pepelom u bogato ukrašenom grobu. Ovakvi grobovi su pronađeni u velikom broju u Kličevcu i okolini pa se pretpostavlja da je selo nastalo na praistorijskom groblju.

Idol pripada periodu bronzanog doba, kada je ovaj deo Podunavlja i Banata naseljavala posebna kulturna grupa koja se naziva dubovačko-žutobrdska grupa. Veliki je značaj kličevačkog idola za nauku, prvo zato što je bio prvi primerak svoje vrste koji je postao poznat praistorijskoj arheologiji na našem prostoru. Kasnije su nađeni slični primerci u Vršca i u Banatskom podunavlju, a do dan danas nije pouzdano utvrđeno šta simboliše figurina.

Printscreen

Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Komentari(0)

Loading