SIMBOL LJUBAVI KRCAT VITAMINOM C: Šipurak, čudesna biljka koju možete nabrati na izletu - recept za predivan domaći džem

Lepote Srbije

16:00

Gastronomija 0

Kada jesen stigne i priroda nas obraduje svojim plodovima, šipurak, ili divlja ruža, postaje pravi dragulj među biljkama koje možete sakupiti tokom šetnji u prirodi.

Šipurak
Shutterstock

 Ova skromna crvena bobica krije neverovatna lekovita svojstva koja su poznata vekovima.

Još u drevnoj Grčkoj, šipurak se koristio kao lek protiv ujeda pasa, a Hipokrat ga je preporučivao kao moćno sredstvo protiv upala. U srednjem veku, njegovi plodovi su pomagali kod iskašljavanja krvi, dok je Avicena koristio šipurak za lečenje jetre i želuca.

Ono što šipurak izdvaja jeste visok sadržaj vitamina C, čime nadmašuje mnoge druge biljke. Plodovi ove biljke, što su veći i mesnatiji, bogatiji su ovim dragocenim vitaminom. Pored toga, šipurak sadrži i vitamine B1, B2, K, kao i karoten, gvožđe, magnezijum i kalcijum, čineći ga pravim saveznikom u očuvanju zdravlja.

Šipurak je izuzetno koristan za jačanje imuniteta, poboljšanje cirkulacije i smanjenje holesterola. Takođe, čaj od šipurka pomaže u lečenju bubrežnih problema, razbijanju kamena i smanjenju bolova.

Osim lekovitih svojstava, šipurak ima i svoju simboliku u srpskoj tradiciji. Stari Sloveni su ga smatrali simbolom ljubavi i mladosti, a njegove latice su se posipale na krevete mladenaca, verujući da jačaju ljubavna osećanja i donose mir u dom.

Naravno, mnogima je prva asocijacija na šipurak neodoljivi džem. Ovaj slatkiš vraća nas u detinjstvo, podsećajući na dane kada smo ga mazali na hleb ili uživali uz palačinke.

Recept za džem od šipurka sa merom koju možete da naberete tokom jednog izleta u prirodu:

Sastojci:

2,5 litara kaše od šipurka

1 kg kristal šećera

1 kesica vanilin šećera

1 kašičica cimeta

1/4 kašičice konzervansa (po želji)

Priprema:

Priprema kaše: U veliku šerpu sipajte kašu od šipurka i stavite na laganu vatru da se kuva. Nakon otprilike sat vremena, dodajte šećer i dobro promešajte. Nastavite sa kuvanjem na srednjoj vatri još oko dva sata, povremeno mešajući da ne zagori.

Pred sam kraj kuvanja, dodajte vanilin šećer i cimet, dobro promešajte. Ukoliko koristite konzervans, dodajte ga na kraju i promešajte još jednom.

Priprema tegli: Oprane i osušene tegle poređajte na pleh i stavite u rernu zagrejanu na 100°C, kako bi se sterilisale i ugrejale. Držite ih u rerni dok ne budu spremne za punjenje.

Sipanje džema: Kada je džem gotov, još vreo sipajte u tople tegle. Pokrijte svaku teglu parčetom celofana i zatvorite metalnim poklopcem. Svaku teglu pažljivo okrenite naopako i ostavite da stoji desetak minuta, kako bi se stvorio vakuum.

Skladištenje: Kada se tegle vrate u normalan položaj i potpuno ohlade, džem je spreman za skladištenje u špajzu.

Zato, dok uživate u jesenjim izletima, ne zaboravite da sakupite ove blagotvorne plodove i pružite svom telu zasluženu dozu zdravlja.

Komentari(0)

Loading