Tradicija na tanjiru: Pet zaboravljenih srpskih jela koja morate probati
Putovanje kroz srpske krajeve kroz ukuse starih, autentičnih jela koja vraćaju duh tradicije

Srpska kuhinja bogata je tradicionalnim receptima koji se vekovima prenose s kolena na koleno. Nažalost, mnoga autentična jela vremenom su pala u zaborav, zamenjena modernim ukusima. Ovaj tekst podseća na pet starinskih specijaliteta koji su nekada bili redovni gosti na trpezama, a danas su prava retkost.
1. Cicvara
Cicvara je jednostavno, ali izuzetno ukusno jelo koje se priprema od kukuruznog brašna, domaćeg mleka i kajmaka. Nekada nezaobilazno na doručku u planinskim krajevima, ovo jelo danas se uglavnom priprema u domaćinstvima koja neguju tradiciju. Topla i kremasta, cicvara je savršena za hladne zimske dane.
Možda vas zanima:


OVO ĆE VAS VRATITI U DETINJSTVO 3 starinska jela za doručak na kojima smo odrasli, lako se prave i bude uspomene
Naši preci nekada nisu imali toliko izbora, domaćice su se snalazile sa onim što su imale kod kuće i naučile kako da od ničega naprave ukusno jelo za celu porodicu, tako su i nastala "sirotinjska jela" koja se i danas spremaju.
Možda vas zanima:


OVO ĆE VAS VRATITI U DETINJSTVO 3 starinska jela za doručak na kojima smo odrasli, lako se prave i bude uspomene
Naši preci nekada nisu imali toliko izbora, domaćice su se snalazile sa onim što su imale kod kuće i naučile kako da od ničega naprave ukusno jelo za celu porodicu, tako su i nastala "sirotinjska jela" koja se i danas spremaju.
Možda vas zanima:


OVO ĆE VAS VRATITI U DETINJSTVO 3 starinska jela za doručak na kojima smo odrasli, lako se prave i bude uspomene
Naši preci nekada nisu imali toliko izbora, domaćice su se snalazile sa onim što su imale kod kuće i naučile kako da od ničega naprave ukusno jelo za celu porodicu, tako su i nastala "sirotinjska jela" koja se i danas spremaju.
2. Kačamak
Kačamak, poznat i kao „srpski polenta“, jedno je od najstarijih jela Balkana. Tradicionalno se služi uz kiselo mleko, kajmak ili pržene čvarke. Njegova jednostavna priprema i zasitnost činili su ga glavnim obrokom u seoskim domaćinstvima.
3. Srpska tarana
Tarana je domaća testenina pripremana od brašna, jaja i mleka. Često se koristila kao osnova za supu ili prilog uz meso. Danas se sve ređe viđa na trpezama, ali domaćice koje čuvaju stare recepte tvrde da nema boljeg ukusa od domaće tarane sa suvim mesom.
4. Jagnjeća kapama
Ovaj specijalitet iz južnih krajeva Srbije priprema se od mladog jagnjećeg mesa kuvanog u bogatom sosu sa povrćem i začinskim biljem. Kapama je simbol sporog kuvanja i ukusa koji se pamte.
5. Proja s čvarcima
Proja je nezaobilazni simbol srpske kuhinje, ali proja s dodatkom čvaraka bila je prava poslastica za posebne prilike. Ovo jelo nosi duh vremena kada su sve trpeze bile bogate domaćim, kvalitetnim sastojcima.
Ova zaboravljena jela nisu samo gastronomski specijaliteti već i deo kulturnog nasleđa Srbije. Oživljavanjem ovih recepata možemo sačuvati autentičnost naše kuhinje i pružiti nove generacije priliku da okuse duh prošlih vremena.
Pravi, starinski doručak: Svi su zaboravili ovo jelo, a toliko je ukusno i izdašno – daje energiju za skoro ceo dan
Filija se može servirati i topla i hladna

U smesu za proju uvek dodajte 2 tajna sastojka: Neće se mrviti i duže će ostati sočna i sveža
Proja je starinsko jelo koje se sprema jednostavno i od jeftinih sastojaka

Ova teleća čorba je Srbima najomiljenija! Stvorena za svečane prilike, istovremeno greje telo i dušu
Savršena je za svečane prilike.

STARINSKI RECEPT ZA DžEM OD JAGODA: Evo kako su ga pripremale naše bake
Jagode su već pri kraju, a ako imate mogućnost da napravite ukusne džemove ili slatko sada je pravo vreme da to uradite

Starinske oblande od samo 4 sastojka vraćaju u detinjstvo: Preukusan kolač koji se generacijama obožava
Najlepše oblande se prave od samo 4 sastojka i naše bake su ih pravile gotovo svakog vikenda
Komentari(0)