Tradicija na tanjiru: Pet zaboravljenih srpskih jela koja morate probati
Putovanje kroz srpske krajeve kroz ukuse starih, autentičnih jela koja vraćaju duh tradicije
Srpska kuhinja bogata je tradicionalnim receptima koji se vekovima prenose s kolena na koleno. Nažalost, mnoga autentična jela vremenom su pala u zaborav, zamenjena modernim ukusima. Ovaj tekst podseća na pet starinskih specijaliteta koji su nekada bili redovni gosti na trpezama, a danas su prava retkost.
1. Cicvara
Cicvara je jednostavno, ali izuzetno ukusno jelo koje se priprema od kukuruznog brašna, domaćeg mleka i kajmaka. Nekada nezaobilazno na doručku u planinskim krajevima, ovo jelo danas se uglavnom priprema u domaćinstvima koja neguju tradiciju. Topla i kremasta, cicvara je savršena za hladne zimske dane.
Možda vas zanima:
OVO ĆE VAS VRATITI U DETINJSTVO 3 starinska jela za doručak na kojima smo odrasli, lako se prave i bude uspomene
Naši preci nekada nisu imali toliko izbora, domaćice su se snalazile sa onim što su imale kod kuće i naučile kako da od ničega naprave ukusno jelo za celu porodicu, tako su i nastala "sirotinjska jela" koja se i danas spremaju.
Možda vas zanima:
OVO ĆE VAS VRATITI U DETINJSTVO 3 starinska jela za doručak na kojima smo odrasli, lako se prave i bude uspomene
Naši preci nekada nisu imali toliko izbora, domaćice su se snalazile sa onim što su imale kod kuće i naučile kako da od ničega naprave ukusno jelo za celu porodicu, tako su i nastala "sirotinjska jela" koja se i danas spremaju.
Možda vas zanima:
OVO ĆE VAS VRATITI U DETINJSTVO 3 starinska jela za doručak na kojima smo odrasli, lako se prave i bude uspomene
Naši preci nekada nisu imali toliko izbora, domaćice su se snalazile sa onim što su imale kod kuće i naučile kako da od ničega naprave ukusno jelo za celu porodicu, tako su i nastala "sirotinjska jela" koja se i danas spremaju.
2. Kačamak
Kačamak, poznat i kao „srpski polenta“, jedno je od najstarijih jela Balkana. Tradicionalno se služi uz kiselo mleko, kajmak ili pržene čvarke. Njegova jednostavna priprema i zasitnost činili su ga glavnim obrokom u seoskim domaćinstvima.
3. Srpska tarana
Tarana je domaća testenina pripremana od brašna, jaja i mleka. Često se koristila kao osnova za supu ili prilog uz meso. Danas se sve ređe viđa na trpezama, ali domaćice koje čuvaju stare recepte tvrde da nema boljeg ukusa od domaće tarane sa suvim mesom.
4. Jagnjeća kapama
Ovaj specijalitet iz južnih krajeva Srbije priprema se od mladog jagnjećeg mesa kuvanog u bogatom sosu sa povrćem i začinskim biljem. Kapama je simbol sporog kuvanja i ukusa koji se pamte.
5. Proja s čvarcima
Proja je nezaobilazni simbol srpske kuhinje, ali proja s dodatkom čvaraka bila je prava poslastica za posebne prilike. Ovo jelo nosi duh vremena kada su sve trpeze bile bogate domaćim, kvalitetnim sastojcima.
Ova zaboravljena jela nisu samo gastronomski specijaliteti već i deo kulturnog nasleđa Srbije. Oživljavanjem ovih recepata možemo sačuvati autentičnost naše kuhinje i pružiti nove generacije priliku da okuse duh prošlih vremena.
Ovakve krofne nikada niste probali: Spremite najmilijima poslasticu kojoj neće odoleti, tope se u ustima
Ovaj recept svideće se mnogima.
TRIKOVI KUVARA ZA PRŽENJE RIBE: Na ovaj način neće upiti ulje
Uz nekoliko jednostavnih smernica prženje ribe će biti lak posao, a rezultat je odličan ukus bez masti na tanjiru
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
SVADBARSKI KUPUS NA STARINSKI NAČIN: Evo kako da spremite tradicionalno jelo koje mnogi jedu sa uživanjem (RECEPT)
Svadbarski kupus je tradicionalno jelo kome retko ko može da odoli. Nije težak za pripremu, a ukus mu je bogovski i cela porodica će uživati.
RECEPT ZA POSNU POGAČU: Meka kao duša, jednostavna za pripremu, a ukus će vas oduševiti
Ukoliko vam slava pada na post, a želite da oduševite goste preukusnom, mekanom pogačom, ovo je recept za vas.
Komentari(0)