Tradicija na tanjiru: Pet zaboravljenih srpskih jela koja morate probati
Putovanje kroz srpske krajeve kroz ukuse starih, autentičnih jela koja vraćaju duh tradicije

Srpska kuhinja bogata je tradicionalnim receptima koji se vekovima prenose s kolena na koleno. Nažalost, mnoga autentična jela vremenom su pala u zaborav, zamenjena modernim ukusima. Ovaj tekst podseća na pet starinskih specijaliteta koji su nekada bili redovni gosti na trpezama, a danas su prava retkost.
1. Cicvara
Cicvara je jednostavno, ali izuzetno ukusno jelo koje se priprema od kukuruznog brašna, domaćeg mleka i kajmaka. Nekada nezaobilazno na doručku u planinskim krajevima, ovo jelo danas se uglavnom priprema u domaćinstvima koja neguju tradiciju. Topla i kremasta, cicvara je savršena za hladne zimske dane.
Možda vas zanima:


OVO ĆE VAS VRATITI U DETINJSTVO 3 starinska jela za doručak na kojima smo odrasli, lako se prave i bude uspomene
Naši preci nekada nisu imali toliko izbora, domaćice su se snalazile sa onim što su imale kod kuće i naučile kako da od ničega naprave ukusno jelo za celu porodicu, tako su i nastala "sirotinjska jela" koja se i danas spremaju.
Možda vas zanima:


OVO ĆE VAS VRATITI U DETINJSTVO 3 starinska jela za doručak na kojima smo odrasli, lako se prave i bude uspomene
Naši preci nekada nisu imali toliko izbora, domaćice su se snalazile sa onim što su imale kod kuće i naučile kako da od ničega naprave ukusno jelo za celu porodicu, tako su i nastala "sirotinjska jela" koja se i danas spremaju.
Možda vas zanima:


OVO ĆE VAS VRATITI U DETINJSTVO 3 starinska jela za doručak na kojima smo odrasli, lako se prave i bude uspomene
Naši preci nekada nisu imali toliko izbora, domaćice su se snalazile sa onim što su imale kod kuće i naučile kako da od ničega naprave ukusno jelo za celu porodicu, tako su i nastala "sirotinjska jela" koja se i danas spremaju.
2. Kačamak
Kačamak, poznat i kao „srpski polenta“, jedno je od najstarijih jela Balkana. Tradicionalno se služi uz kiselo mleko, kajmak ili pržene čvarke. Njegova jednostavna priprema i zasitnost činili su ga glavnim obrokom u seoskim domaćinstvima.
3. Srpska tarana
Tarana je domaća testenina pripremana od brašna, jaja i mleka. Često se koristila kao osnova za supu ili prilog uz meso. Danas se sve ređe viđa na trpezama, ali domaćice koje čuvaju stare recepte tvrde da nema boljeg ukusa od domaće tarane sa suvim mesom.
4. Jagnjeća kapama
Ovaj specijalitet iz južnih krajeva Srbije priprema se od mladog jagnjećeg mesa kuvanog u bogatom sosu sa povrćem i začinskim biljem. Kapama je simbol sporog kuvanja i ukusa koji se pamte.
5. Proja s čvarcima
Proja je nezaobilazni simbol srpske kuhinje, ali proja s dodatkom čvaraka bila je prava poslastica za posebne prilike. Ovo jelo nosi duh vremena kada su sve trpeze bile bogate domaćim, kvalitetnim sastojcima.
Ova zaboravljena jela nisu samo gastronomski specijaliteti već i deo kulturnog nasleđa Srbije. Oživljavanjem ovih recepata možemo sačuvati autentičnost naše kuhinje i pružiti nove generacije priliku da okuse duh prošlih vremena.

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.

Upoznajte kraljicu među gibanicama! U moru stotina, ova je najukusnija i najbolja, domaćice će se oduševiti
Ispoštujte postupak pripreme i uživaćete kao nikad do sada.
Komentari(0)