JESEN STIŽE: Uživajte u blagodeti bundeve i njenih semenki

Lepote Srbije

20:00

Gastronomija 0

Stiže jesen, a sa njom i obilje domaćih plodova. Među njima, bundeva je pravi simbol ovog godišnjeg doba. Ova zlatna kraljica jeseni ne samo da nas oduševljava svojim slatkim ukusom u mnogim jelima, već donosi i brojne blagodeti za naše zdravlje.

Bundeva
Shutterstock

Bundeva je bogata vitaminima i mineralima, a njene semenke su pravo blago prirode. Pune su proteina, vitamina i zdravih masti, savršene za jačanje imuniteta i obnavljanje energije tokom hladnih dana. Dok se pripremate za zimu, ne zaboravite da uvrstite bundevu i njene semenke u svoju ishranu.

Miris bundeve podseća na detinjstvo, svi obožavaju tradicionalnu srpsku bundevaru, a mnogi nisu svesni koliko je zdrava semenka bundeve.

Semenke bundeve od davnina su poznate po svojoj koristi za zdravlje i često su deo tradicionalne medicine. Pune su hranljivih sastojaka poput proteina, vitamina i minerala, što ih svrstava u red superhrane.

Šta sve sadrže semenke bundeve?

Ove semenke bogate su magnezijumom, fosforom, gvožđem, bakrom, cinkom i manganom, kao i vitaminima B, K, E i folnom kiselinom. Njihova visoka hranljiva vrednost čini ih izuzetno korisnim za organizam.

Koristi za prostatu

Semenke bundeve posebno su korisne za muškarce, jer ulje koje sadrže može smanjiti rizik od benigne hipertrofije prostate, odnosno uvećanja prostate. One takođe olakšavaju probleme sa mokrenjem.

Pomažu u mršavljenju

Iako su kalorične, semenke bundeve bogate su vlaknima i proteinima koji se lako vare, što ih čini dobrim izborom za one koji žele da smršaju. Preporučuje se konzumiranje šake semenki pre doručka.

Vitamin K

Ove semenke sadrže velike količine vitamina K, važnog za formiranje krvnih ugrušaka i prevenciju prekomernog krvarenja.

Bogate omega-3 i omega-6 masnim kiselinama

Semenke bundeve obiluju nezasićenim masnim kiselinama, koje pomažu u održavanju zdravlja nervnog sistema, krvnih sudova i kože.

Sirove ili pečene – šta izabrati?
Sirove semenke su odlične kao užina i bogate su magnezijumom, koji je ključan za energiju i rad mišića. Mogu se jesti same ili dodati salatama, čorbama i drugim jelima.

Pečene semenke su takođe ukusna opcija. Ako želite savršene pečene semenke, isperite ih, osušite, posolite morskom solju i pecite u rerni na 150°C oko 10-15 minuta, dok ne postanu hrskave.

Bilo da ih jedete sirove ili pečene, semenke bundeve su odličan način da poboljšate zdravlje bez ikakvih štetnih efekata i da uživate u ukusnoj grickalici.

Komentari(0)

Loading