BOSANSKA KVRGUŠA: Pita sa piletinom koja se u slast jede i u Srbiji
Kvrguša je jedno od onih jela koje svojom jednostavnošću, ali i bogatim ukusom, oduševljava.

Ovo tradicionalno bosansko jelo predstavlja vrstu pite, tačnije pileće meso u testu i zvog svog izgleda je dobila i naziv kvrguša. Kako se stanovništvo selilo, tako je i kvrguša prešla Drinu.
Danas vam donosimo recept za ovu preukusnu pitu, koju će obožavati cela porodica.
Sastojci:
Možda vas zanima:

"AKO ŽELITE DA SPREČITE BOLESTI JEDITE ONO ŠTO SU JELI NAŠI PRECI": Savet dr Vesne Dimitrijević Srećković, endokrinologa
Doktorka otkriva kako su se naši preci čuvali od dijabetesa i navodi čime su se hranili, što se povoljno odražavalo na njihovo zdravlje

SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
Možda vas zanima:

"AKO ŽELITE DA SPREČITE BOLESTI JEDITE ONO ŠTO SU JELI NAŠI PRECI": Savet dr Vesne Dimitrijević Srećković, endokrinologa
Doktorka otkriva kako su se naši preci čuvali od dijabetesa i navodi čime su se hranili, što se povoljno odražavalo na njihovo zdravlje

SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
Možda vas zanima:

"AKO ŽELITE DA SPREČITE BOLESTI JEDITE ONO ŠTO SU JELI NAŠI PRECI": Savet dr Vesne Dimitrijević Srećković, endokrinologa
Doktorka otkriva kako su se naši preci čuvali od dijabetesa i navodi čime su se hranili, što se povoljno odražavalo na njihovo zdravlje

SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
1 kg piletine ( bataci, zabatci, belo meso )
1 kašika suvog začina
1 ravna kašičica soli
nekoliko kašika ulja ( 7 – 10 )
5 jaja
200 gr oštrog brašna
500 ml mleka
Priprema:
Piletinu odkostiti i skinuti kožu ako je baš debela ( tanki komadići mogu ostati na piletini), pa je iseći na krupnije komade. U tiganj usuti nekoliko kašika ulja ( 3, 4 ) pa spustiti piletinu da se oko 10 minuta malo proprži. Brže ide sa manjim komadima, za krupnije komade treba 15 – 20 minuta. Uključiti rernu na 200 stepeni i u nju staviti pleh, keramičku tepsiju ili vatrostalnu posudu sa 4 kašike ulja, da se zagreje. Dok se ulje zagreva umutiti jaja, mleko, so i brašno da nema grudvica. Izvaditi zagrejano ulje pa usuti trećinu smese sa jajima. Preko poslagati piletinu, ravnomerno i onda preliti ostatkom smese. Staviti da se peče oko 40 minuta. Testo će se podići pa pazite da ne bude jako plitka tepsija. Pečenu kvrgušu izvaditi pa preliti sa umućenim mladim kajmakom ili nekom vašom kombinacijom. Vratiti još 5 minuta u ugašenu rernu.
Poslužiti toplo.
Prijatno i uživajte!
(Tepeza)

Zaboravite na žilavo meso: Samo jedan sastojak učiniće da se meso iz gulaša topi u ustima, trik zlata vredan
Postoji jedan jednostavan trik koji će vaš tradicionalni recept podići na potpuno novi nivo.

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Ovaj riblji paprikaš je čista revolucija ukusa: Vrhunski specijalitet koji ćete tamaniti, odmah zapišite recept
Otkrijte tajne savršenog spoja svežeg povrća, sočne ribe i začina.
Komentari(0)