BOSANSKA KVRGUŠA: Pita sa piletinom koja se u slast jede i u Srbiji
Kvrguša je jedno od onih jela koje svojom jednostavnošću, ali i bogatim ukusom, oduševljava.
Ovo tradicionalno bosansko jelo predstavlja vrstu pite, tačnije pileće meso u testu i zvog svog izgleda je dobila i naziv kvrguša. Kako se stanovništvo selilo, tako je i kvrguša prešla Drinu.
Danas vam donosimo recept za ovu preukusnu pitu, koju će obožavati cela porodica.
Sastojci:
Možda vas zanima:
"AKO ŽELITE DA SPREČITE BOLESTI JEDITE ONO ŠTO SU JELI NAŠI PRECI": Savet dr Vesne Dimitrijević Srećković, endokrinologa
Doktorka otkriva kako su se naši preci čuvali od dijabetesa i navodi čime su se hranili, što se povoljno odražavalo na njihovo zdravlje
SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
Možda vas zanima:
"AKO ŽELITE DA SPREČITE BOLESTI JEDITE ONO ŠTO SU JELI NAŠI PRECI": Savet dr Vesne Dimitrijević Srećković, endokrinologa
Doktorka otkriva kako su se naši preci čuvali od dijabetesa i navodi čime su se hranili, što se povoljno odražavalo na njihovo zdravlje
SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
Možda vas zanima:
"AKO ŽELITE DA SPREČITE BOLESTI JEDITE ONO ŠTO SU JELI NAŠI PRECI": Savet dr Vesne Dimitrijević Srećković, endokrinologa
Doktorka otkriva kako su se naši preci čuvali od dijabetesa i navodi čime su se hranili, što se povoljno odražavalo na njihovo zdravlje
SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
1 kg piletine ( bataci, zabatci, belo meso )
1 kašika suvog začina
1 ravna kašičica soli
nekoliko kašika ulja ( 7 – 10 )
5 jaja
200 gr oštrog brašna
500 ml mleka
Priprema:
Piletinu odkostiti i skinuti kožu ako je baš debela ( tanki komadići mogu ostati na piletini), pa je iseći na krupnije komade. U tiganj usuti nekoliko kašika ulja ( 3, 4 ) pa spustiti piletinu da se oko 10 minuta malo proprži. Brže ide sa manjim komadima, za krupnije komade treba 15 – 20 minuta. Uključiti rernu na 200 stepeni i u nju staviti pleh, keramičku tepsiju ili vatrostalnu posudu sa 4 kašike ulja, da se zagreje. Dok se ulje zagreva umutiti jaja, mleko, so i brašno da nema grudvica. Izvaditi zagrejano ulje pa usuti trećinu smese sa jajima. Preko poslagati piletinu, ravnomerno i onda preliti ostatkom smese. Staviti da se peče oko 40 minuta. Testo će se podići pa pazite da ne bude jako plitka tepsija. Pečenu kvrgušu izvaditi pa preliti sa umućenim mladim kajmakom ili nekom vašom kombinacijom. Vratiti još 5 minuta u ugašenu rernu.
Poslužiti toplo.
Prijatno i uživajte!
(Tepeza)
Ovakve krofne nikada niste probali: Spremite najmilijima poslasticu kojoj neće odoleti, tope se u ustima
Ovaj recept svideće se mnogima.
TRIKOVI KUVARA ZA PRŽENJE RIBE: Na ovaj način neće upiti ulje
Uz nekoliko jednostavnih smernica prženje ribe će biti lak posao, a rezultat je odličan ukus bez masti na tanjiru
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
SVADBARSKI KUPUS NA STARINSKI NAČIN: Evo kako da spremite tradicionalno jelo koje mnogi jedu sa uživanjem (RECEPT)
Svadbarski kupus je tradicionalno jelo kome retko ko može da odoli. Nije težak za pripremu, a ukus mu je bogovski i cela porodica će uživati.
RECEPT ZA POSNU POGAČU: Meka kao duša, jednostavna za pripremu, a ukus će vas oduševiti
Ukoliko vam slava pada na post, a želite da oduševite goste preukusnom, mekanom pogačom, ovo je recept za vas.
Komentari(0)