VOĆE SA CRVIMA: Da li je bezbedno za konzumaciju, iznenadićete se
Leti volimo da uživamo u voću, birajući između obilja jagoda, malina, šljiva, trešanja, jabuka i breskvi. Međutim, može se desiti da nas neprijatno iznenadi crv u plodu.

Ovo otkriće može brzo da nam pokvari apetit, ako ga ne primetimo na vreme. Pitanje koje se postavlja jeste – da li nam voće sa crvima može naškoditi?
Povrće i voće su osnova zdrave ishrane, a leti imamo veliki izbor ukusnih plodova. Najvažnije je da biramo voće iz proverenih izvora i da ga dobro operemo pre nego što ga pojedemo.
Takođe, valja pažljivo pregledati voće kako bismo videli ima li kakvih mrlja, rupa ili drugih oštećenja. Ako ih ne pronađemo, možemo biti prilično sigurni da nema neželjenih gostiju. Ipak, ni temeljno pranje i pregled možda neće otkriti crve u plodu. Najčešće ih pronalazimo u šljivama i trešnjama, jer ne zavirujemo uvek u plod pre nego što ga pojedemo.
Mnogi se pitaju da li je bezbedno jesti voće sa crvima. Ispostavlja se da je to bezopasno, mnogo bezbednije nego jesti buđavo voće. Crvi u plodovima ne izazivaju bolesti, niti njihove larve. Konzumacija voća sa crvima ne bi trebalo da izazove čak ni probleme sa varenjem.
Jedenje „crvljivih“ trešanja, koje sadrže bele larve vinske mušice (Rhagoletis cerasi), u suštini je bezbedno. Ovako voće neće izazvati probavne smetnje, a kamoli trovanje hranom, naveo je za medije inženjer iz Odeljenja za prehrambeni inženjering i organizaciju proizvodnje na Institutu za prehrambene nauke SGGV.
Međutim, voće koje je već počelo da truli predstavlja ozbiljniju pretnju po zdravlje. Ako plod počne da menja boju, omekša ili propada, najbolje je izbegavati ga zbog „razvoja nepoželjne mikroflore“. Stručnjaci savetuju da takvo voće treba baciti. Buđavo voće takođe nije za jelo, jer čak i ako se buđ pojavi na malom delu, ceo plod treba odbaciti. Spore buđi, iako nevidljive, mogu se proširiti po celom voću i izazvati probleme onom ko ga konzumira.

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas

PORED JAJA, NA USKRŠNJOJ TRPEZI TREBA DA SE NAĐU I OVE NAMIRNICE: Veruje se da donose radost i blagostanje porodici
Ove godine, vernici koji poštuju julijanski kalendar, sutra slave Uskrs - jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika. Za ovaj praznik koji slavi vaskrsnuće, tj. ponovno rođenje vezuju se lepi običaji, a neki od njih su vezani i za uskršnju trpezu.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Komentari(0)