VOĆE SA CRVIMA: Da li je bezbedno za konzumaciju, iznenadićete se
Leti volimo da uživamo u voću, birajući između obilja jagoda, malina, šljiva, trešanja, jabuka i breskvi. Međutim, može se desiti da nas neprijatno iznenadi crv u plodu.
Ovo otkriće može brzo da nam pokvari apetit, ako ga ne primetimo na vreme. Pitanje koje se postavlja jeste – da li nam voće sa crvima može naškoditi?
Povrće i voće su osnova zdrave ishrane, a leti imamo veliki izbor ukusnih plodova. Najvažnije je da biramo voće iz proverenih izvora i da ga dobro operemo pre nego što ga pojedemo.
Takođe, valja pažljivo pregledati voće kako bismo videli ima li kakvih mrlja, rupa ili drugih oštećenja. Ako ih ne pronađemo, možemo biti prilično sigurni da nema neželjenih gostiju. Ipak, ni temeljno pranje i pregled možda neće otkriti crve u plodu. Najčešće ih pronalazimo u šljivama i trešnjama, jer ne zavirujemo uvek u plod pre nego što ga pojedemo.
Mnogi se pitaju da li je bezbedno jesti voće sa crvima. Ispostavlja se da je to bezopasno, mnogo bezbednije nego jesti buđavo voće. Crvi u plodovima ne izazivaju bolesti, niti njihove larve. Konzumacija voća sa crvima ne bi trebalo da izazove čak ni probleme sa varenjem.
Jedenje „crvljivih“ trešanja, koje sadrže bele larve vinske mušice (Rhagoletis cerasi), u suštini je bezbedno. Ovako voće neće izazvati probavne smetnje, a kamoli trovanje hranom, naveo je za medije inženjer iz Odeljenja za prehrambeni inženjering i organizaciju proizvodnje na Institutu za prehrambene nauke SGGV.
Međutim, voće koje je već počelo da truli predstavlja ozbiljniju pretnju po zdravlje. Ako plod počne da menja boju, omekša ili propada, najbolje je izbegavati ga zbog „razvoja nepoželjne mikroflore“. Stručnjaci savetuju da takvo voće treba baciti. Buđavo voće takođe nije za jelo, jer čak i ako se buđ pojavi na malom delu, ceo plod treba odbaciti. Spore buđi, iako nevidljive, mogu se proširiti po celom voću i izazvati probleme onom ko ga konzumira.
Najbolji starinski recept za sitne kolače: Od jedne smese 3 vrste bombica, savršene za slave
Recept koji obavezno morate da sačuvate - od jedne smese dobiju se čak 3 različite vrste sitnih kolača za slavu!
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Komentari(0)