PREUKUSAN: Posni podvarak koji će voleti cela porodica!
Ovo jednostavno a ukusno i zdravo jelo mozete koristiti kao prilog glavnim jelima, a oni koji poste kao fenomenalan posni obrok.

Već smo pisali da je kupus, povrće koje često koristimo u srpskoj kuhinji, izuzetno zdrav. Kupus nudi širok spektar blagotvornih svojstava koja mogu značajno poboljšati vaše zdravlje ako ga često konzumiramo. Danas donosimo recept za preukusan posni podvarak koji će voleti cela porodica.
Sastojci:
1 glavica kiselog kupusa
Možda vas zanima:

POSNO A SLASNO Gulaš od šampinjona, prste da poližeš!
Za sve koji su se odlučili da poste u narednim danima, evo jednog ukusnog recepta za posni gulaš od pečuraka koji će vam sigurno prijati. Ovaj gulaš je bogat ukusom i lako se priprema, idealan je kao obrok ili prilog uz makarone.

POSNA Štrudla sa makom, mekana kao duša i ukusna kao med
Štrudla makovnjača je starinski kolać čiji ukus svi dobro pamtimo još od detinjstva. Svima omiljena, od najmlađih do najstarijih ukućana.
2 šargarepe
2 krompira
1 veza praziluka
2 crvene paprike
3 čena belog luka
2 lovorova lista
1 kašičica suvog biljnog začina
so
biber
2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Isperite kupus pod hladnom vodom, možete i da ga potopite u mlaku vodu na nekoliko sati. Onda ga isecite na tanke trake. Propržite na vodi seckani praziluk i beli luk dok ne postanu staklasti pa dodajte kiseli kupus u lonac i promešajte sa prazilukom i belim lukom. Zatim dodajte šargarepu, krompir, crvenu papriku, lovorov list i suvi biljni začin. Sve sastojke dobro promešajte pa prelijte vodom dovoljno da prekrije povrće. Kuvajte oko 30-40 minuta na srednje jakoj vatri. Posolite i pobiberite po ukusu. Sklonite lonac sa šporeta kada povrće bude meko i kad tečnost ispari.

Stara jela iz Timoka: Kako se pravi čorba od gloginja – zaboravljena poslastica sa istoka Srbije
Na obroncima Stare planine, žene su nekada kuvane gloginje pretvarale u okrepljujuću čorbu – lekovito, slatko-kiselo jelo koje danas gotovo niko ne pravi.

Neodoljiva krempita bez brašna koja će vas osvojiti: Potrebno vam je nekoliko sastojaka, nema konkurenciju
Ovaj kolač je idealan izbor kada vam se jede nešto slatko, ali nemate mnogo vremena – biće gotov pre nego što završite šolju kafe.

Zaboravljeni specijalitet iz Homolja: Gulaš od koprive koji su čobanice pravile na ognjištu
Starinski posni recept sa Homoljskih planina vraća se u kuhinje kao zdrava i ukusna zamena za mesna jela.

Seljačko jelo koje se na Balkanu pravi već vekovima: Recept je jedinstven i znali su ga naši stari samo
Priprema se od tankih kora sa bogatim filom, najčešće sa sirom i jajima uz dodatak kajmaka ili pavlake

Znate li šta je bamija? Isprobajte recept za ovo preukusno i zdravo jelo – pravi je melem za creva i probavu
Bamija – savršeno varivo za one koji žele zdrav obrok bez viška kalorija
Komentari(0)