ŠTA JE AKVAFABA? Reč je o fenomenalnom sastojku koji menja jaja u mnogim receptima i korisna je, kako za alergične, tako i za one koji poste
Akvafaba je tečnost koja ostaje nakon kuvanja mahunarki, najčešće leblebija (slanutka). Naziv "akvafaba" dolazi od latinskih reči "aqua" (voda) i "faba" (pasulj).

Ova tečnost je bogata proteinima i skrobom, što joj daje jedinstvene osobine slične belancetu jajeta.
Akvafaba je proceđena voda u kojoj se kuvao grašak, pasulj, sočivo, soja, bob, leblebija i druge mahunarke. Kao zamena za jaja najčešće se koristi leblebijina voda, jer ima neutralan ukus i miris.
Akvafaba je sastavljena od skroba i proteina, ali ima i sve što sadrži jedno jaje. Pored svega, bitno je istaći da je niskokalorična, nema holesterol, niti masnoće.
Najsličnija je belancetu, jer peni, pa možete da dobijete "sneg". Neutralnog mirisa i ukusa odgovaraće za pripremu slanih i slatkih jela. Pravilo je da 3 kašike akvafabe menjaju 1 jaje a 2 kašike menjaju belance u receptu.
Kako se se koristi akvafaba
Zamena za jaja: Akvafaba može da zameni jaja u mnogim receptima, uključujući pečenje kolača, pravljenje majoneza i drugih sličnih proizvoda.
Šlag: Može se mutiti dok ne postane penasta i čvrsta, poput belanceta, i koristiti za pravljenje šlaga i macaronsa.
Veganski majonez: Kada se kombinuje s uljem, sirćetom i začinima, akvafaba može da se koristi za pravljenje veganskog majoneza.
Vege pljeskavice: Koristi se kao vezivo u veganskim pljeskavicama , zamenjujući jaja.
Korisna je za alergične
Akvafaba je odlična alternativa za ljude koji su alergični na jaja ili imaju intoleranciju na jaja. Takođe, popularna je među veganima jer omogućava pripremu mnogih tradicionalno neveganskih jela. Idealna je zamena za jaja u danima posta.
Akvafaba se može koristiti u mnogim receptima, bilo da se radi o slatkim ili slanim jelima. Kulinarska mašta je jedino ograničenje!
Pročitajte još:

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Ovaj riblji paprikaš je čista revolucija ukusa: Vrhunski specijalitet koji ćete tamaniti, odmah zapišite recept
Otkrijte tajne savršenog spoja svežeg povrća, sočne ribe i začina.

Starinski recept s kojim nema promašaja: Jedan sastojak uštipcima daće poseban šmek, nećete znati kad vam je dosta
Uštipci su uvek odličan izbor za doručak ili večeru.
Komentari(0)