ŠTA JE AKVAFABA? Reč je o fenomenalnom sastojku koji menja jaja u mnogim receptima i korisna je, kako za alergične, tako i za one koji poste
Akvafaba je tečnost koja ostaje nakon kuvanja mahunarki, najčešće leblebija (slanutka). Naziv "akvafaba" dolazi od latinskih reči "aqua" (voda) i "faba" (pasulj).
Ova tečnost je bogata proteinima i skrobom, što joj daje jedinstvene osobine slične belancetu jajeta.
Akvafaba je proceđena voda u kojoj se kuvao grašak, pasulj, sočivo, soja, bob, leblebija i druge mahunarke. Kao zamena za jaja najčešće se koristi leblebijina voda, jer ima neutralan ukus i miris.
Akvafaba je sastavljena od skroba i proteina, ali ima i sve što sadrži jedno jaje. Pored svega, bitno je istaći da je niskokalorična, nema holesterol, niti masnoće.
Najsličnija je belancetu, jer peni, pa možete da dobijete "sneg". Neutralnog mirisa i ukusa odgovaraće za pripremu slanih i slatkih jela. Pravilo je da 3 kašike akvafabe menjaju 1 jaje a 2 kašike menjaju belance u receptu.
Kako se se koristi akvafaba
Zamena za jaja: Akvafaba može da zameni jaja u mnogim receptima, uključujući pečenje kolača, pravljenje majoneza i drugih sličnih proizvoda.
Šlag: Može se mutiti dok ne postane penasta i čvrsta, poput belanceta, i koristiti za pravljenje šlaga i macaronsa.
Veganski majonez: Kada se kombinuje s uljem, sirćetom i začinima, akvafaba može da se koristi za pravljenje veganskog majoneza.
Vege pljeskavice: Koristi se kao vezivo u veganskim pljeskavicama , zamenjujući jaja.
Korisna je za alergične
Akvafaba je odlična alternativa za ljude koji su alergični na jaja ili imaju intoleranciju na jaja. Takođe, popularna je među veganima jer omogućava pripremu mnogih tradicionalno neveganskih jela. Idealna je zamena za jaja u danima posta.
Akvafaba se može koristiti u mnogim receptima, bilo da se radi o slatkim ili slanim jelima. Kulinarska mašta je jedino ograničenje!
Pročitajte još:
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba
Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog
Komentari(0)