Prava poslastičarska ŠAMPITA pravi se iznenađujuće lako: Neodoljivo kremasta, lagana i ukusna, a gotova očas posla

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Predstavljamo vam najbolji i najjednostavniji recept za domaću šampitu, koju po želji možete ukrasiti voćem, kakao prahom, cimetom, orašastim plodovima...

posna šampita
Printscreen/Youtube/BininSahan

Šampita je jedna od najpopularnijih poslastica balkanske kuhinje već decenijama, ne bez razloga.

Lagan, osvežavajući i fin, ovaj dezert odličan je izbor bez obzira na priliku, a obično ga pravimo kao domaći slatkiš koji će se naći pri ruci, u slučaju iznenadnih gostiju ili za slatke zalogaje posle ručka.

Sastoji se od tanke kore od žumanaca, i šlaga od belanaca pomešanog sa sirupom, koji se vraća u pećnicu da bi se formirala korica.

Jednostavan, proveren i uvek zadovoljavajući kolač za svačiji ukus!

Sastojci:

Za koru:

100 g mekog brašna
½ kesice praška za pecivo
100 g šećera
70 ml mleka
7 žumanaca
70 ml ulja


Za šaum:

7 belanaca

50 ml vode
450 g šećera

Priprema:

Za koru:

Umutite žumanca sa šećerom dok se šećer ne otopi, pa dodajte ulje i mleko.
Kad se sjedini, postepeno i uz mešanje dodajte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo.
Sipajte u pleh za pečenje koji ste obložili pek-papirom, pa pecite oko 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.


Za šaum:

Zagrejte na srednjoj temperaturi šećer i vodu, pa sklonite s vatre kad se šećer otopi, postane fin sirup i počnu da se pojavljuju mehurići po površini.
Mutite belanca u dubljoj činiji dok ne dobijete čvrst sneg, tako da ne ispada kada okrenete posudu naopačke.
Zatim belancima dodajte vruću šećernu vodu, uz neprekidno mešanje, pa mutiti još 15-20 minuta.
Nakon toga, nanesite ovaj šaum preko pečene kore, lepo poravnajte, pa vratite u rernu na oko pet minuta, kako bi se formirala korica.

Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim premestite u frižider najmanje na 3-4 sata.

Prijatno!

(Espreso)

Tagovi:

Komentari(0)

Loading