Prava poslastičarska ŠAMPITA pravi se iznenađujuće lako: Neodoljivo kremasta, lagana i ukusna, a gotova očas posla
Predstavljamo vam najbolji i najjednostavniji recept za domaću šampitu, koju po želji možete ukrasiti voćem, kakao prahom, cimetom, orašastim plodovima...
Šampita je jedna od najpopularnijih poslastica balkanske kuhinje već decenijama, ne bez razloga.
Lagan, osvežavajući i fin, ovaj dezert odličan je izbor bez obzira na priliku, a obično ga pravimo kao domaći slatkiš koji će se naći pri ruci, u slučaju iznenadnih gostiju ili za slatke zalogaje posle ručka.
Sastoji se od tanke kore od žumanaca, i šlaga od belanaca pomešanog sa sirupom, koji se vraća u pećnicu da bi se formirala korica.
Jednostavan, proveren i uvek zadovoljavajući kolač za svačiji ukus!
Sastojci:
Za koru:
100 g mekog brašna
½ kesice praška za pecivo
100 g šećera
70 ml mleka
7 žumanaca
70 ml ulja
Za šaum:
7 belanaca
450 g šećera
Priprema:
Za koru:
Umutite žumanca sa šećerom dok se šećer ne otopi, pa dodajte ulje i mleko.
Kad se sjedini, postepeno i uz mešanje dodajte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo.
Sipajte u pleh za pečenje koji ste obložili pek-papirom, pa pecite oko 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.
Za šaum:
Zagrejte na srednjoj temperaturi šećer i vodu, pa sklonite s vatre kad se šećer otopi, postane fin sirup i počnu da se pojavljuju mehurići po površini.
Mutite belanca u dubljoj činiji dok ne dobijete čvrst sneg, tako da ne ispada kada okrenete posudu naopačke.
Zatim belancima dodajte vruću šećernu vodu, uz neprekidno mešanje, pa mutiti još 15-20 minuta.
Nakon toga, nanesite ovaj šaum preko pečene kore, lepo poravnajte, pa vratite u rernu na oko pet minuta, kako bi se formirala korica.
Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim premestite u frižider najmanje na 3-4 sata.
Prijatno!
(Espreso)
DRUGAČIJE Napravite ručak za celu porodicu - punjeni crni luk
Neobično je i sigurno je da niste pravili.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Komentari(0)