Prava poslastičarska ŠAMPITA pravi se iznenađujuće lako: Neodoljivo kremasta, lagana i ukusna, a gotova očas posla
Predstavljamo vam najbolji i najjednostavniji recept za domaću šampitu, koju po želji možete ukrasiti voćem, kakao prahom, cimetom, orašastim plodovima...

Šampita je jedna od najpopularnijih poslastica balkanske kuhinje već decenijama, ne bez razloga.
Lagan, osvežavajući i fin, ovaj dezert odličan je izbor bez obzira na priliku, a obično ga pravimo kao domaći slatkiš koji će se naći pri ruci, u slučaju iznenadnih gostiju ili za slatke zalogaje posle ručka.
Sastoji se od tanke kore od žumanaca, i šlaga od belanaca pomešanog sa sirupom, koji se vraća u pećnicu da bi se formirala korica.
Jednostavan, proveren i uvek zadovoljavajući kolač za svačiji ukus!
Sastojci:
Za koru:
100 g mekog brašna
½ kesice praška za pecivo
100 g šećera
70 ml mleka
7 žumanaca
70 ml ulja
Za šaum:
7 belanaca
50 ml vode
450 g šećera
Priprema:
Za koru:
Umutite žumanca sa šećerom dok se šećer ne otopi, pa dodajte ulje i mleko.
Kad se sjedini, postepeno i uz mešanje dodajte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo.
Sipajte u pleh za pečenje koji ste obložili pek-papirom, pa pecite oko 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.
Za šaum:
Zagrejte na srednjoj temperaturi šećer i vodu, pa sklonite s vatre kad se šećer otopi, postane fin sirup i počnu da se pojavljuju mehurići po površini.
Mutite belanca u dubljoj činiji dok ne dobijete čvrst sneg, tako da ne ispada kada okrenete posudu naopačke.
Zatim belancima dodajte vruću šećernu vodu, uz neprekidno mešanje, pa mutiti još 15-20 minuta.
Nakon toga, nanesite ovaj šaum preko pečene kore, lepo poravnajte, pa vratite u rernu na oko pet minuta, kako bi se formirala korica.
Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim premestite u frižider najmanje na 3-4 sata.
Prijatno!
(Espreso)

Ovi čupavci nema šanse da budu suvi! Savremeniji recept nigde nećete naći, trik je u jednoj stvari
Trik je u tome što je biskvit mekan kao pamuk i ima iznenađenje iznutra koje ga čini savršenim!

TAJNA SRPSKOG DORUČKA KOJI DIŽE IZ MRTVIH: "Kačamak" je eliksir dugovečnosti, ali ovaj detalj ga čini nemogućim za pripremu kod kuće
Zlatno jelo koje su naši preci jeli vekovima: Otkrivamo zašto moderni kačamak nema isti ukus i kako ga spremiti na autentičan način.

CENA OVOG JELA U DREVNOJ SRBIJI BILA JE KAO DANAŠNJA ZLATNA POLUGA! Retka srpska poslastica "Manastirka" pravila se samo za BOŽIĆ i SKRIVA VELIKU TAJNU
Tajna starog kolača za koji se nekada moralo štedeti godinu dana: Recept preživeo vekove, a njegova vrednost nije u novcu, već u tri najluksuznija sastojka onog doba.

Domaće princes krofne kao iz poslastičarnice: Tradicionalni recept koji uvek uspeva
Princes krofne su pravi klasik među poslasticama koje mame osmehe i kod dece i kod odraslih, njihova lagana, hrskava korica i bogati, kremasti fil od vanile čine ih savršenim izborom za svaku svečanu priliku, ali i za one dane kada jednostavno želite da se počastite

RECEPT NAŠIH BAKA ZA KIFLICE KOЈE SU SVEŽE DANIMA: Tajni sastojak koji im daje mekanu teksturu i savršen je za užinu!
Zaboravite na kupovna peciva koja se već sutradan stvrdnu! Prava tajna domaće kuhinje leži u jednostavnosti i jednom ključnom sastojku. Otkrivamo recept za savršene, mekane, vazduшаste kiflice koje ostaju sveže danima – idealne za posao, put ili školu.
Komentari(0)