Prava poslastičarska ŠAMPITA pravi se iznenađujuće lako: Neodoljivo kremasta, lagana i ukusna, a gotova očas posla
Predstavljamo vam najbolji i najjednostavniji recept za domaću šampitu, koju po želji možete ukrasiti voćem, kakao prahom, cimetom, orašastim plodovima...
Šampita je jedna od najpopularnijih poslastica balkanske kuhinje već decenijama, ne bez razloga.
Lagan, osvežavajući i fin, ovaj dezert odličan je izbor bez obzira na priliku, a obično ga pravimo kao domaći slatkiš koji će se naći pri ruci, u slučaju iznenadnih gostiju ili za slatke zalogaje posle ručka.
Sastoji se od tanke kore od žumanaca, i šlaga od belanaca pomešanog sa sirupom, koji se vraća u pećnicu da bi se formirala korica.
Jednostavan, proveren i uvek zadovoljavajući kolač za svačiji ukus!
Sastojci:
Za koru:
100 g mekog brašna
½ kesice praška za pecivo
100 g šećera
70 ml mleka
7 žumanaca
70 ml ulja
Za šaum:
7 belanaca
50 ml vode
450 g šećera
Priprema:
Za koru:
Umutite žumanca sa šećerom dok se šećer ne otopi, pa dodajte ulje i mleko.
Kad se sjedini, postepeno i uz mešanje dodajte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo.
Sipajte u pleh za pečenje koji ste obložili pek-papirom, pa pecite oko 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.
Za šaum:
Zagrejte na srednjoj temperaturi šećer i vodu, pa sklonite s vatre kad se šećer otopi, postane fin sirup i počnu da se pojavljuju mehurići po površini.
Mutite belanca u dubljoj činiji dok ne dobijete čvrst sneg, tako da ne ispada kada okrenete posudu naopačke.
Zatim belancima dodajte vruću šećernu vodu, uz neprekidno mešanje, pa mutiti još 15-20 minuta.
Nakon toga, nanesite ovaj šaum preko pečene kore, lepo poravnajte, pa vratite u rernu na oko pet minuta, kako bi se formirala korica.
Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim premestite u frižider najmanje na 3-4 sata.
Prijatno!
(Espreso)
Zaboravljeni recept koji su naše bake znale napamet: Specijalitet s juga Srbije prste da poližete
Ovu pitu sa juga Srbije morate da napravite.
OVO JE ZAPRAVO RECEPT ZA PRAVU RUSKU SALATU: Jedan sastojak je drastično razlikuje od one koju mi pravimo
Po čemu se razlikuje ruska salta koju prave Rusi, od one koju smo mi navikli da pravimo
Ovo je najzdraviji doručak za creva na svetu! Probava se odmah pokreće, lako se vari, sve se iščisti za par sati
Palenta se pravi od kukuruznog griza i, osim što je jednostavna za pripremu, bogata je brojnim hranljivim materijama
Stari recept za mađarske palačinke opet osvaja srca srpskih domaćica! Uopšte ih ne prave kao mi, evo u čemu je caka
Recept mađarskih domaćica za ređane palačinke odmah zabeležite u sveske
Popara s lukom na vodi: Skromno jelo iz naroda koje vraća miris ognjišta
Nije bilo mleka, nema sira, ali ima hleb, crni luk i malo ulja – i to je bilo dovoljno za večeru koja greje, miriše i okuplja celu kuću
Komentari(0)