KOLAČ KOJI GENERACIJE OBOŽAVAJU Mnogo je načina, ali uz ovaj recept napravi najukusniju domaću šampitu, bolju nego u poslastičarnici
Evo kako napraviti pravu šampionu.
Šampita je ukusna i osvežavajuća poslastica koja je uvek rado viđena na svakoj trpezi.
Evo kako možete napraviti šampitu:
Možda vas zanima:
Polovina Srba je zaboravila na ove kiflice, a one su remek delo: Priprema je toliko prosta da je smešno
Recept za kokos kiflice je jednostavan, pa ih možete odmah napraviti.
NARODNO VEROVANJE KOJE TRAJE VEKOVIMA: Dodajte jednu biljku u slavski kolač i pratiće vas sreća cele godine (RECEPT)
Bosiljak kao sastojak se posebno ističe u narodnoj tradiciji, jer se smatra da ukoliko ga stavite u slavski kolač, vaš dom će pratiti sreća tokom cele godine.
Možda vas zanima:
Polovina Srba je zaboravila na ove kiflice, a one su remek delo: Priprema je toliko prosta da je smešno
Recept za kokos kiflice je jednostavan, pa ih možete odmah napraviti.
NARODNO VEROVANJE KOJE TRAJE VEKOVIMA: Dodajte jednu biljku u slavski kolač i pratiće vas sreća cele godine (RECEPT)
Bosiljak kao sastojak se posebno ističe u narodnoj tradiciji, jer se smatra da ukoliko ga stavite u slavski kolač, vaš dom će pratiti sreća tokom cele godine.
Možda vas zanima:
Polovina Srba je zaboravila na ove kiflice, a one su remek delo: Priprema je toliko prosta da je smešno
Recept za kokos kiflice je jednostavan, pa ih možete odmah napraviti.
NARODNO VEROVANJE KOJE TRAJE VEKOVIMA: Dodajte jednu biljku u slavski kolač i pratiće vas sreća cele godine (RECEPT)
Bosiljak kao sastojak se posebno ističe u narodnoj tradiciji, jer se smatra da ukoliko ga stavite u slavski kolač, vaš dom će pratiti sreća tokom cele godine.
Sastojci:
Za koru:
- 6 belanaca
- 300 g šećera
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašika gustina
- 1 kašika vanilin šećera
- 150 g mlevenih oraha
Za fil:
- 6 žumanaca
- 200 g šećera
- 500 ml mleka
- 2 kesice vanilin šećera
- 3 kašike gustina
- 200 g maslaca
- Za dekoraciju:
- Šlag ili šlaga krema
- Seckani orašasti plodovi ili rendana čokolada
Uputstvo:
Priprema kore:
Umutite belanca u čvrst sneg. Postepeno dodajte šećer i mutite dok se smesa ne zgusne.
Dodajte sirće, gustin i vanilin šećer, pa pažljivo promešajte. Na kraju, dodajte mlevene orahe i sve lagano sjedinite.
Smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta, ili dok kora ne postane zlatno smeđa.
Izvadite koru iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi.
Priprema fila:
Umutite žumanca i šećer dok ne postanu svetla i penušava smesa. U posebnom sudu, pomešajte gustin i vanilin šećer, pa dodajte malo mleka da se napravi glatka pasta.
Zagrejte preostalo mleko do vrenja, a zatim ga postepeno sipajte u smesu sa žumancima, uz neprestano mešanje.
Vratite smesu u šerpu i kuvajte na srednje jakoj vatri, neprestano mešajući, dok se ne zgusne.
Sklonite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi.
Umutite maslac pa ga postepeno dodajte ohlađenoj kremi, sve dok ne dobijete glatku smesu.
Slaganje šampite:
Stavite koru na poslužavnik, pa preko nje ravnomerno rasporedite pripremljeni fil. Možete dodatno ukrasiti šampitu šlagom ili šlag kremom.
Pospite seckanim orašastim plodovima ili rendanom čokoladom po vrhu. Ostavite šampitu u frižideru nekoliko sati da se dobro stegne pre nego je poslužite.
Uživajte u ukusu ove ukusne i osvežavajuće poslastice!
MELJANIK Staro šumadijsko jelo, prste da poližeš!
Ovo starinsko jelo se priprema od kuvanog, pa pasiranog pasulja, zaprženog i zapečenog u rerni i idealno je za one koji poste.
Čkalja je ovo jelo obožavao, a Srbe vraća u detinjstvo: Ovo je bio njegov recept, strogo se držao ovih pravila
Glumac je jednom prilikom otkrio svoj recept za ovo staro jelo
DOMAĐI ĐEVREK: Doručak po svačijem ukusu
Ako vam ponestane ideja šta spremiti za doručak
Polovina Srba je zaboravila na ove kiflice, a one su remek delo: Priprema je toliko prosta da je smešno
Recept za kokos kiflice je jednostavan, pa ih možete odmah napraviti.
Ovo su 3 najbolje i najomiljenije torte za slavu: Gosti ih najviše vole, a domaćice najčešće spremaju
Jedan od nezaobilaznih elemenata slavske trpeze, koja je prepuna raznovrsnih jela i specijaliteta, svakako je slavska torta.
Komentari(0)