KOLAČ KOJI GENERACIJE OBOŽAVAJU Mnogo je načina, ali uz ovaj recept napravi najukusniju domaću šampitu, bolju nego u poslastičarnici
Evo kako napraviti pravu šampionu.

Šampita je ukusna i osvežavajuća poslastica koja je uvek rado viđena na svakoj trpezi.
Evo kako možete napraviti šampitu:
Možda vas zanima:

Recept iz manastira: Zaboravljeno jelo koje su monasi spremali uoči velikih praznika, a verovalo se da ga jedu i sveci
Božanska čorba sa suvim šljivama i orasima – posan specijalitet iz Stare Srbije

Stara jela iz Timoka: Kako se pravi čorba od gloginja – zaboravljena poslastica sa istoka Srbije
Na obroncima Stare planine, žene su nekada kuvane gloginje pretvarale u okrepljujuću čorbu – lekovito, slatko-kiselo jelo koje danas gotovo niko ne pravi.
Možda vas zanima:

Recept iz manastira: Zaboravljeno jelo koje su monasi spremali uoči velikih praznika, a verovalo se da ga jedu i sveci
Božanska čorba sa suvim šljivama i orasima – posan specijalitet iz Stare Srbije

Stara jela iz Timoka: Kako se pravi čorba od gloginja – zaboravljena poslastica sa istoka Srbije
Na obroncima Stare planine, žene su nekada kuvane gloginje pretvarale u okrepljujuću čorbu – lekovito, slatko-kiselo jelo koje danas gotovo niko ne pravi.
Možda vas zanima:

Recept iz manastira: Zaboravljeno jelo koje su monasi spremali uoči velikih praznika, a verovalo se da ga jedu i sveci
Božanska čorba sa suvim šljivama i orasima – posan specijalitet iz Stare Srbije

Stara jela iz Timoka: Kako se pravi čorba od gloginja – zaboravljena poslastica sa istoka Srbije
Na obroncima Stare planine, žene su nekada kuvane gloginje pretvarale u okrepljujuću čorbu – lekovito, slatko-kiselo jelo koje danas gotovo niko ne pravi.
Sastojci:
Za koru:
- 6 belanaca
- 300 g šećera
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašika gustina
- 1 kašika vanilin šećera
- 150 g mlevenih oraha
Za fil:
- 6 žumanaca
- 200 g šećera
- 500 ml mleka
- 2 kesice vanilin šećera
- 3 kašike gustina
- 200 g maslaca
- Za dekoraciju:
- Šlag ili šlaga krema
- Seckani orašasti plodovi ili rendana čokolada
Uputstvo:
Priprema kore:
Umutite belanca u čvrst sneg. Postepeno dodajte šećer i mutite dok se smesa ne zgusne.
Dodajte sirće, gustin i vanilin šećer, pa pažljivo promešajte. Na kraju, dodajte mlevene orahe i sve lagano sjedinite.
Smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta, ili dok kora ne postane zlatno smeđa.
Izvadite koru iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi.
Priprema fila:
Umutite žumanca i šećer dok ne postanu svetla i penušava smesa. U posebnom sudu, pomešajte gustin i vanilin šećer, pa dodajte malo mleka da se napravi glatka pasta.
Zagrejte preostalo mleko do vrenja, a zatim ga postepeno sipajte u smesu sa žumancima, uz neprestano mešanje.
Vratite smesu u šerpu i kuvajte na srednje jakoj vatri, neprestano mešajući, dok se ne zgusne.
Sklonite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi.
Umutite maslac pa ga postepeno dodajte ohlađenoj kremi, sve dok ne dobijete glatku smesu.
Slaganje šampite:
Stavite koru na poslužavnik, pa preko nje ravnomerno rasporedite pripremljeni fil. Možete dodatno ukrasiti šampitu šlagom ili šlag kremom.
Pospite seckanim orašastim plodovima ili rendanom čokoladom po vrhu. Ostavite šampitu u frižideru nekoliko sati da se dobro stegne pre nego je poslužite.
Uživajte u ukusu ove ukusne i osvežavajuće poslastice!

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.

Recept iz manastira: Zaboravljeno jelo koje su monasi spremali uoči velikih praznika, a verovalo se da ga jedu i sveci
Božanska čorba sa suvim šljivama i orasima – posan specijalitet iz Stare Srbije

Posne urmašice od kojih će svima poći voda na usta: Pripremaju se brzo i lako, idealne za Lazarevu subotu
Urmašice su jedne od najvoljenijih kolača koje smo preuzeli iz vremena turske okupacije

Stara jela iz Timoka: Kako se pravi čorba od gloginja – zaboravljena poslastica sa istoka Srbije
Na obroncima Stare planine, žene su nekada kuvane gloginje pretvarale u okrepljujuću čorbu – lekovito, slatko-kiselo jelo koje danas gotovo niko ne pravi.

Neodoljiva krempita bez brašna koja će vas osvojiti: Potrebno vam je nekoliko sastojaka, nema konkurenciju
Ovaj kolač je idealan izbor kada vam se jede nešto slatko, ali nemate mnogo vremena – biće gotov pre nego što završite šolju kafe.
Komentari(0)