KOLAČ KOJI GENERACIJE OBOŽAVAJU Mnogo je načina, ali uz ovaj recept napravi najukusniju domaću šampitu, bolju nego u poslastičarnici

Lepote Srbije

18:00

Gastronomija 0

Evo kako napraviti pravu šampionu.

KOLAČ KOJI GENERACIJE OBOŽAVAJU Mnogo je načina, ali uz ovaj recept napravi najukusniju domaću šampitu, bolju nego u poslastičarnici
Printscreen/Facebook

 

Šampita je ukusna i osvežavajuća poslastica koja je uvek rado viđena na svakoj trpezi.

Evo kako možete napraviti šampitu:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci:

Za koru:

  • 6 belanaca
  • 300 g šećera
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kašika gustina
  • 1 kašika vanilin šećera
  • 150 g mlevenih oraha

Za fil:

 

  • 6 žumanaca
  • 200 g šećera
  • 500 ml mleka
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 3 kašike gustina
  • 200 g maslaca
  • Za dekoraciju:
  • Šlag ili šlaga krema
  • Seckani orašasti plodovi ili rendana čokolada

Uputstvo:

Priprema kore:

Umutite belanca u čvrst sneg. Postepeno dodajte šećer i mutite dok se smesa ne zgusne.
Dodajte sirće, gustin i vanilin šećer, pa pažljivo promešajte. Na kraju, dodajte mlevene orahe i sve lagano sjedinite.

Smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta, ili dok kora ne postane zlatno smeđa.

Izvadite koru iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi.

Priprema fila:

Umutite žumanca i šećer dok ne postanu svetla i penušava smesa. U posebnom sudu, pomešajte gustin i vanilin šećer, pa dodajte malo mleka da se napravi glatka pasta.

Zagrejte preostalo mleko do vrenja, a zatim ga postepeno sipajte u smesu sa žumancima, uz neprestano mešanje.

Vratite smesu u šerpu i kuvajte na srednje jakoj vatri, neprestano mešajući, dok se ne zgusne.
Sklonite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi.

Umutite maslac pa ga postepeno dodajte ohlađenoj kremi, sve dok ne dobijete glatku smesu.

Slaganje šampite:

Stavite koru na poslužavnik, pa preko nje ravnomerno rasporedite pripremljeni fil. Možete dodatno ukrasiti šampitu šlagom ili šlag kremom.

Pospite seckanim orašastim plodovima ili rendanom čokoladom po vrhu. Ostavite šampitu u frižideru nekoliko sati da se dobro stegne pre nego je poslužite.

Uživajte u ukusu ove ukusne i osvežavajuće poslastice!

Tagovi:

Komentari(0)

Loading