KOLAČ KOJI GENERACIJE OBOŽAVAJU Mnogo je načina, ali uz ovaj recept napravi najukusniju domaću šampitu, bolju nego u poslastičarnici
Evo kako napraviti pravu šampionu.
Šampita je ukusna i osvežavajuća poslastica koja je uvek rado viđena na svakoj trpezi.
Evo kako možete napraviti šampitu:
Možda vas zanima:
TRIK ISKUSNIH DOMAĆICA: Zašto se maslac prekriva čašom?
Tajni kulinarski trik koje mnoge domaćice koriste
RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način
Možda vas zanima:
TRIK ISKUSNIH DOMAĆICA: Zašto se maslac prekriva čašom?
Tajni kulinarski trik koje mnoge domaćice koriste
RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način
Možda vas zanima:
TRIK ISKUSNIH DOMAĆICA: Zašto se maslac prekriva čašom?
Tajni kulinarski trik koje mnoge domaćice koriste
RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način
Sastojci:
Za koru:
- 6 belanaca
- 300 g šećera
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašika gustina
- 1 kašika vanilin šećera
- 150 g mlevenih oraha
Za fil:
- 6 žumanaca
- 200 g šećera
- 500 ml mleka
- 2 kesice vanilin šećera
- 3 kašike gustina
- 200 g maslaca
- Za dekoraciju:
- Šlag ili šlaga krema
- Seckani orašasti plodovi ili rendana čokolada
Uputstvo:
Priprema kore:
Umutite belanca u čvrst sneg. Postepeno dodajte šećer i mutite dok se smesa ne zgusne.
Dodajte sirće, gustin i vanilin šećer, pa pažljivo promešajte. Na kraju, dodajte mlevene orahe i sve lagano sjedinite.
Smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta, ili dok kora ne postane zlatno smeđa.
Izvadite koru iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi.
Priprema fila:
Umutite žumanca i šećer dok ne postanu svetla i penušava smesa. U posebnom sudu, pomešajte gustin i vanilin šećer, pa dodajte malo mleka da se napravi glatka pasta.
Zagrejte preostalo mleko do vrenja, a zatim ga postepeno sipajte u smesu sa žumancima, uz neprestano mešanje.
Vratite smesu u šerpu i kuvajte na srednje jakoj vatri, neprestano mešajući, dok se ne zgusne.
Sklonite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi.
Umutite maslac pa ga postepeno dodajte ohlađenoj kremi, sve dok ne dobijete glatku smesu.
Slaganje šampite:
Stavite koru na poslužavnik, pa preko nje ravnomerno rasporedite pripremljeni fil. Možete dodatno ukrasiti šampitu šlagom ili šlag kremom.
Pospite seckanim orašastim plodovima ili rendanom čokoladom po vrhu. Ostavite šampitu u frižideru nekoliko sati da se dobro stegne pre nego je poslužite.
Uživajte u ukusu ove ukusne i osvežavajuće poslastice!
POSNE Toblerone brza i ukusna poslastica za celu porodicu
Post odmiče a naša potreba da se zasladimo je konstantna. Danas donosimo recept za brze i ukusne posne toblerone u kojima ćete uživati.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
BRZA I UKUSNA Posna oblanda, gotova za tren a ukus prste da poližeš!
Veliki post je već pri kraju i domaćicama polako ponestaju ideje za posna jela i dezerte. Svi smo u škripcu sa vremenom, pa vam donosimo recept za jednostavnu posnu oblandu koja se brzo pravi a savršenog je ukusa.
KOLAČ SA VIŠNJAMA NA ČAŠE SE SPREMA SAMO 10 MINUTA: Najlepša poslastica - jeftini sastojci i svima uspeva
Kolač sa višnjama na čaše je najlepša poslastica koja se sprema za 10 minuta
TRIK ISKUSNIH DOMAĆICA: Zašto se maslac prekriva čašom?
Tajni kulinarski trik koje mnoge domaćice koriste
Komentari(0)