MELJANIK Staro šumadijsko POSNO jelo, prste da poližeš!
Ovo starinsko jelo se priprema od kuvanog, pa pasiranog pasulja, zaprženog i zapečenog u rerni i idealno je za one koji poste.
![Meljanik](/data/images/2024-04-08/83629_meljanik_f.jpg?timestamp=1720044000)
Sastojci za veći broj osoba:
1,5 kg.suvog pasulja
so ili vegeta po ukusu, biber po ukusu
4 glavice crnog luka
dosta ulja
1 supena kašika aleve paprike
Začini za kuvanje pasulja:
nekoliko zrna bibera
2 lista lovora
1 suva paprika
par čenova belog luka
Priprema:
Pasulj, koji je prethodnu noć bio potopljen u hladnu vodu skuvati sa začinima koji su za to predviđeni, kad je skuvan i oceđen, izblendirati ga da bude sasvim gladak ili može neki komadić i da ostane, kako ko voli. Onda ga začinite vegetom i mlevenim biberom po ukusu.
Sačuvajte vodu od kuvanja, može da zatreba za gustinu pasulja. Na malo većoj količini ulja propržite naseckani crni luk i kad je luk staklast, stavite kašiku aleve paprike i odmah sklonite sa ringle da ne pregori paprika. Ovako pripremljen luk stavite u izblendirani pasulj, pa još kratko blendirajte da se i luk sjedini sa pasuljem. Sad odredite gustinu, ako je pregusto, sipajte malo vode, ali ne sme da bude retko.
Može da se zapeče kratko u rerni. Probajte i dodajte so i biber po ukusu. Meljanik se jede prohlađen, ne sasvim hladan. Pre serviranja se prelije sa malo ulja u kome je propržena aleva paprika. Odlično ide uz prženu ribu.
Prijatno!
![džem](/data/images/2023-09-23/62808_smokve-dzem-shutterstock-1498882007-1_f.jpg)
SEZONA JE SMOKVI, A SRBI IH OBOŽAVAJU: Evo kako da napravite domaći džem od omiljenog voća
Kada se ohlade, okrenite ih i prebacite na hladno i tamno mesto (ili frižider).
![Rešite se gorkog karastavca za 30 sekundi! Više ne morate da ih bacate - Svaki će biti ukusan!](/data/images/2023-03-20/49230_salata-shutterstock-143828167_f.jpg)
Rešite se gorkog karastavca za 30 sekundi! Više ne morate da ih bacate - Svaki će biti ukusan!
Sigurno vam se desilo da vam je krastavac gorak
![kupina](/data/images/2022-07-21/32959_shutterstock-1006064419_f.jpg)
KUPINE Neodoljivi plodovi koji osvajaju svako nepce plus recept za preukusan džem
U letnjim danima, kada priroda obilato nagrađuje svojim plodovima, jedno voće se posebno ističe, reč je o kupini.
![ivanjdan](/data/images/2024-07-06/93221_1394483-screenshot-2-ff_f.jpg)
Tradicionalni Ivanjdanski kolač koji morate umesiti za veliki praznik: Starinski recept naših baka koji se pamti
Danas je Ivanjdan, praznik za koji se veruje da je toliko velik da tri puta zaustavlja sunce na nebu
![gulaš sa šampinjonima](/data/images/2024-07-06/93159_shutterstock-2057813489_f.jpg)
POSNO A SLASNO Gulaš od šampinjona, prste da poližeš!
Za sve koji su se odlučili da poste u narednim danima, evo jednog ukusnog recepta za posni gulaš od pečuraka koji će vam sigurno prijati. Ovaj gulaš je bogat ukusom i lako se priprema, idealan je kao obrok ili prilog uz makarone.
Komentari(0)