SEZONA JE SMOKVI, A SRBI IH OBOŽAVAJU: Evo kako da napravite domaći džem od omiljenog voća

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Kada se ohlade, okrenite ih i prebacite na hladno i tamno mesto (ili frižider).

džem
Shutterstock

Džem od smokava se savršeno uklapa sa pršutom, sirevima ili pecivima.

Sastojci:

2,5 kg smokava, isečenih na četvrtine (bez klipova)

sok od 1 limuna

230 ml vode

300 g šećera

1 kesica vanilinog šećera

2 kašike ekstrakta ruma

85 g mlevenih oraha

¼ kašičice cimeta

¼ kašičice đumbira u prahu

Recept za domaći džem od smokava:

Za džem od smokava prebacite ih u veliku činiju. Dodajte limunov sok i promešajte da se ravnomerno rasporedi. Pokrijte i ostavite da se marinira na sobnoj temperaturi 45-60 minuta. U veliku šerpu stavite šećer, vanilin šećer i vodu da proključa. Često mešajte drvenom kašikom. Dodajte smokve i smanjite temperaturu. Ponovo promešajte. Kuvajte na laganoj vatri 45-50 minuta. Mešajte često i temeljno svaka 3-4 minuta. Uklonite svu penu koja se formira na vrhu.

Štapnim blenderom pažljivo umutite džem do željene konzistencije. Dodajte rum, orahe, đumbir i cimet, i dobro promešajte. Kuvajte još oko 5 minuta. Proverite da li je gotovo tako što ćete špatulom napraviti liniju na dnu lonca. Džem je gotov kada se odvoji, a zatim ponovo lako poveže. Zagrejte rernu na 200 ° C. Otprilike 20 minuta pre nego što je džem gotov, operite i osušite tegle u kojima ćete da ga čuvate. Stavite ih na pleh i zagrejte u rerni 15 minuta.

Pažljivo prebacite džem u vruće tegle. Napunite ih do vrha. Pomoću kašičice gurnite džem da biste izbacili mehuriće vazduha i dodajte još džema ako možete. Čvrsto zatvorite poklopce i okrenite tegle naopako da bi se stvorio vakuum. Kada se ohlade, okrenite ih i prebacite na hladno i tamno mesto (ili frižider).

@lepotesrbijee Da li ste znali da je u Srbiji otkriven skelet mamuta star skoro 1.000.000 godina? #fy #fyp #fypシ #foryou #foryoupage #lepotesrbije #srbija #viral #viraltiktok #skelet #mamut ♬ original sound - LepoteSrbije
pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Komentari(0)

Loading