SEZONA JE SMOKVI, A SRBI IH OBOŽAVAJU: Evo kako da napravite domaći džem od omiljenog voća

Lepote Srbije

16:00

Gastronomija 0

Kada se ohlade, okrenite ih i prebacite na hladno i tamno mesto (ili frižider).

džem
Shutterstock

Džem od smokava se savršeno uklapa sa pršutom, sirevima ili pecivima.

Sastojci:

2,5 kg smokava, isečenih na četvrtine (bez klipova)

sok od 1 limuna

230 ml vode

300 g šećera

1 kesica vanilinog šećera

2 kašike ekstrakta ruma

85 g mlevenih oraha

¼ kašičice cimeta

¼ kašičice đumbira u prahu

Recept za domaći džem od smokava:

Za džem od smokava prebacite ih u veliku činiju. Dodajte limunov sok i promešajte da se ravnomerno rasporedi. Pokrijte i ostavite da se marinira na sobnoj temperaturi 45-60 minuta. U veliku šerpu stavite šećer, vanilin šećer i vodu da proključa. Često mešajte drvenom kašikom. Dodajte smokve i smanjite temperaturu. Ponovo promešajte. Kuvajte na laganoj vatri 45-50 minuta. Mešajte često i temeljno svaka 3-4 minuta. Uklonite svu penu koja se formira na vrhu.

Štapnim blenderom pažljivo umutite džem do željene konzistencije. Dodajte rum, orahe, đumbir i cimet, i dobro promešajte. Kuvajte još oko 5 minuta. Proverite da li je gotovo tako što ćete špatulom napraviti liniju na dnu lonca. Džem je gotov kada se odvoji, a zatim ponovo lako poveže. Zagrejte rernu na 200 ° C. Otprilike 20 minuta pre nego što je džem gotov, operite i osušite tegle u kojima ćete da ga čuvate. Stavite ih na pleh i zagrejte u rerni 15 minuta.

Pažljivo prebacite džem u vruće tegle. Napunite ih do vrha. Pomoću kašičice gurnite džem da biste izbacili mehuriće vazduha i dodajte još džema ako možete. Čvrsto zatvorite poklopce i okrenite tegle naopako da bi se stvorio vakuum. Kada se ohlade, okrenite ih i prebacite na hladno i tamno mesto (ili frižider).

@lepotesrbijee Da li ste znali da je u Srbiji otkriven skelet mamuta star skoro 1.000.000 godina? #fy #fyp #fypシ #foryou #foryoupage #lepotesrbije #srbija #viral #viraltiktok #skelet #mamut ♬ original sound - LepoteSrbije
kupus

Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba

Gastronomija

20:00

19 novembar, 2024

Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog

Komentari(0)

Loading