SEZONA JE SMOKVI, A SRBI IH OBOŽAVAJU: Evo kako da napravite domaći džem od omiljenog voća
Kada se ohlade, okrenite ih i prebacite na hladno i tamno mesto (ili frižider).
Džem od smokava se savršeno uklapa sa pršutom, sirevima ili pecivima.
Sastojci:
2,5 kg smokava, isečenih na četvrtine (bez klipova)
sok od 1 limuna
230 ml vode
300 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
2 kašike ekstrakta ruma
85 g mlevenih oraha
¼ kašičice cimeta
¼ kašičice đumbira u prahu
Recept za domaći džem od smokava:
Za džem od smokava prebacite ih u veliku činiju. Dodajte limunov sok i promešajte da se ravnomerno rasporedi. Pokrijte i ostavite da se marinira na sobnoj temperaturi 45-60 minuta. U veliku šerpu stavite šećer, vanilin šećer i vodu da proključa. Često mešajte drvenom kašikom. Dodajte smokve i smanjite temperaturu. Ponovo promešajte. Kuvajte na laganoj vatri 45-50 minuta. Mešajte često i temeljno svaka 3-4 minuta. Uklonite svu penu koja se formira na vrhu.
Štapnim blenderom pažljivo umutite džem do željene konzistencije. Dodajte rum, orahe, đumbir i cimet, i dobro promešajte. Kuvajte još oko 5 minuta. Proverite da li je gotovo tako što ćete špatulom napraviti liniju na dnu lonca. Džem je gotov kada se odvoji, a zatim ponovo lako poveže. Zagrejte rernu na 200 ° C. Otprilike 20 minuta pre nego što je džem gotov, operite i osušite tegle u kojima ćete da ga čuvate. Stavite ih na pleh i zagrejte u rerni 15 minuta.
Pažljivo prebacite džem u vruće tegle. Napunite ih do vrha. Pomoću kašičice gurnite džem da biste izbacili mehuriće vazduha i dodajte još džema ako možete. Čvrsto zatvorite poklopce i okrenite tegle naopako da bi se stvorio vakuum. Kada se ohlade, okrenite ih i prebacite na hladno i tamno mesto (ili frižider).
GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek
Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.
Recept za domaću supu zlata vredan: Jedan sastojak je ključan, spremaćete je svaki drugi dan
Samo jedna namirnica koja može potpuno da podigne njen ukus.
TAJNA JELA KOЈE LEČI GROFICA: Recept za Pposni pasulj koji su monasi Fruške Gore kuvali u kazanima i zašto je najbolji za zimu
Pasulj prebranac je kulinarski klasik, ali malo ko zna za njegovu pravu, posnu, manastirsku verziju. Otkrivamo zašto se ovaj specijalitet sa Fruške Gore naziva "pasulj grofica", kako su ga monasi usavršili do savršenstva i zašto je, zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, on najbolji prirodni lek za varenje tokom zime.
BAKIN KOLAČ JE POSLASTICA NA KOJOJ SU ODRASTALE MNOGE GENERACIJE NA NAŠIM PROSTORIMA: Evo kako se sprema ovaj zaboravljeni dezert
Bakin kolač je dugi niz godina bio jedna od omiljenih poslastica na našim prostorima.
DA LI JE KASNO?: Evo za koliko dana možete ukiseliti kupus
Kiselom kupusu treba otprilike oko četiri nedelje da bi se ukiselio i bio spreman za konzumiranje.
Komentari(0)