KUPINE Neodoljivi plodovi koji osvajaju svako nepce plus recept za preukusan džem
U letnjim danima, kada priroda obilato nagrađuje svojim plodovima, jedno voće se posebno ističe, reč je o kupini.
Kupina je neodoljivo voće koje svojim slatkim i blago kiselkastim ukusom osvaja svačije nepce. Domaća kupina, predstavlja višegodišnju biljku iz porodice ruža (Rosaceae), koja donosi tamnoljubičaste plodove bogate vitaminima C, K i E, vlaknima, antioksidansima te mineralima kao što su kalijum, kalcijum i magnezijum. Ovi sastojci čine kupinu idealnom za očuvanje zdravlja kože, jačanje imunološkog sistema i podršku zdravom varenju.
Osim što se mogu jesti sveže, domaće kupine često se koriste za pripremu raznih poslastica poput džemova, sokova i kolača. Jedan od omiljenih recepata je upravo džem od kupina.
Recept za džem od domaćih kupina:
Sastojci:
1 kg domaćih kupina
250 g šećera
1 kašičica cimeta
2 vanilin šećera
Sok od 1/2 limuna
Priprema: Kupine operite pod mlazom vode. U oceđene kupine dodajte šećer, promešajte i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan ih prokuvajte 5 minuta i propasirajte. Ako ne smetaju koštice, ne morate ih pasirati. Dodajte sve ostale sastojke i kuvajte do željene gustine. Preporučuje se kuvanje oko pola sata na blagoj temperaturi. Uključite rernu na 100 stepeni i stavite tegle da se ugreju. Poklopce prokuvajte u vodi. Sipajte džem u zagrejane tegle i zatvorite. Ako volite slađe, možete dodati više šećera.
Divlja kupina, raste samoniklo u prirodi i donosi manje, ali jednako ukusne plodove. Ova kupina takođe je bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima, što je čini odličnim izborom za pripremu slatka i drugih delikatesa.
Bilo da se radi o domaćoj ili divljoj kupini, ovo voće predstavlja pravu riznicu kvalitetnih prirodnih sastojaka koji doprinose zdravlju i užitku u svakom zalogaju.
Sada u sezoni kupina, istražite razne načine kako da ih koristite u svojoj ishrani i poslasticama, i otkrijte sve kvalitete ovog dragocenog voća.
Dok domaće možete kupiti u marketu ili pijaci, divlje možete nabrati kao deo avanture tokom boravka u prirodi, što će im dati posebnu čar i ukus.
Pročitajte još:
SKRČKAJTE ĆULBASTIJE Žene masovno traže recept za čuveno jelo sa juga Srbije
Neko ih zove đulbastije, neko ćulbastije, imaju tursko poreklo, a najčešće se prave na jugu Srbije i savršene su
Moskva šnit: Kremasta i lagana, a s razlogom je postala kraljica torti
Donosimo vam najbolji recept za Moskva šnit tortu, kojoj nema ravne.
BELI LUK Veruje se da na njega ne sme nečista sila, možda zato što je izuzetno zdrav
Beli luk (Allium sativum) je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka na svetu, poznata ne samo kao začin koji obogaćuje ukus hrane, već i kao lekovita biljka sa brojnim zdravstvenim benefitima.
RUČAK ZA 20 MINUTA Imamo najbolji recept za pileću džigericu koju ćete obožavati
Neki je obožavaju, drugi izbegavaju, a ona je svakako dobro oružje u borbi protiv anemije. Recept za pripremu najukusnije pileće džigerice je potpuno jednostavan
Ovo je pravo vreme da se kiseli kupus – veoma je važno znati kada ćete ga staviti da se kiseli
Šta je potrebno za najbolji kiseli kupus?
Komentari(0)