KUPINE Neodoljivi plodovi koji osvajaju svako nepce plus recept za preukusan džem
U letnjim danima, kada priroda obilato nagrađuje svojim plodovima, jedno voće se posebno ističe, reč je o kupini.
Kupina je neodoljivo voće koje svojim slatkim i blago kiselkastim ukusom osvaja svačije nepce. Domaća kupina, predstavlja višegodišnju biljku iz porodice ruža (Rosaceae), koja donosi tamnoljubičaste plodove bogate vitaminima C, K i E, vlaknima, antioksidansima te mineralima kao što su kalijum, kalcijum i magnezijum. Ovi sastojci čine kupinu idealnom za očuvanje zdravlja kože, jačanje imunološkog sistema i podršku zdravom varenju.
Osim što se mogu jesti sveže, domaće kupine često se koriste za pripremu raznih poslastica poput džemova, sokova i kolača. Jedan od omiljenih recepata je upravo džem od kupina.
Recept za džem od domaćih kupina:
Sastojci:
1 kg domaćih kupina
250 g šećera
1 kašičica cimeta
2 vanilin šećera
Sok od 1/2 limuna
Priprema: Kupine operite pod mlazom vode. U oceđene kupine dodajte šećer, promešajte i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan ih prokuvajte 5 minuta i propasirajte. Ako ne smetaju koštice, ne morate ih pasirati. Dodajte sve ostale sastojke i kuvajte do željene gustine. Preporučuje se kuvanje oko pola sata na blagoj temperaturi. Uključite rernu na 100 stepeni i stavite tegle da se ugreju. Poklopce prokuvajte u vodi. Sipajte džem u zagrejane tegle i zatvorite. Ako volite slađe, možete dodati više šećera.
Divlja kupina, raste samoniklo u prirodi i donosi manje, ali jednako ukusne plodove. Ova kupina takođe je bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima, što je čini odličnim izborom za pripremu slatka i drugih delikatesa.
Bilo da se radi o domaćoj ili divljoj kupini, ovo voće predstavlja pravu riznicu kvalitetnih prirodnih sastojaka koji doprinose zdravlju i užitku u svakom zalogaju.
Sada u sezoni kupina, istražite razne načine kako da ih koristite u svojoj ishrani i poslasticama, i otkrijte sve kvalitete ovog dragocenog voća.
Dok domaće možete kupiti u marketu ili pijaci, divlje možete nabrati kao deo avanture tokom boravka u prirodi, što će im dati posebnu čar i ukus.
Pročitajte još:
TAJNI RECEPT: Evo koliko soli treba stavljati u kiseli kupus
Kiseljenje kupusa kod kuće može biti jednostavno kada znate pravu proporciju soli i vode. Za optimalno kiseljenje i hrskav rezultat, važan je odnos između količine vode i soli.
Starinsko jelo iz Vojvodine spremno za pola sata: Potrebna su vam samo 4 sastojka, odlična ideja za ručak
To je jelo koje je nekada bilo izuzetno popularno, a danas smo ga nekako zaboravili.
Ovo je najbolji posni ručak na kašiku! Kad ga probate, zaboravite da NEMA MESA, evo u čemu je tajna
Tajna je u dugom dinstanju luka, paprike i šargarepe, što daje slatkoću i dubinu
Ovu najjeftiniju zimnicu od belog luka i šargarepe su naše bake pravile: Recept se prenosi sa kolena na koleno
Recept naših baka za najjeftiniju zimnicu od belog luka i šargarepe svi zapisuju
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Komentari(0)