KUPINE Neodoljivi plodovi koji osvajaju svako nepce plus recept za preukusan džem
U letnjim danima, kada priroda obilato nagrađuje svojim plodovima, jedno voće se posebno ističe, reč je o kupini.

Kupina je neodoljivo voće koje svojim slatkim i blago kiselkastim ukusom osvaja svačije nepce. Domaća kupina, predstavlja višegodišnju biljku iz porodice ruža (Rosaceae), koja donosi tamnoljubičaste plodove bogate vitaminima C, K i E, vlaknima, antioksidansima te mineralima kao što su kalijum, kalcijum i magnezijum. Ovi sastojci čine kupinu idealnom za očuvanje zdravlja kože, jačanje imunološkog sistema i podršku zdravom varenju.
Osim što se mogu jesti sveže, domaće kupine često se koriste za pripremu raznih poslastica poput džemova, sokova i kolača. Jedan od omiljenih recepata je upravo džem od kupina.
Recept za džem od domaćih kupina:
Sastojci:
1 kg domaćih kupina
250 g šećera
1 kašičica cimeta
2 vanilin šećera
Sok od 1/2 limuna
Priprema: Kupine operite pod mlazom vode. U oceđene kupine dodajte šećer, promešajte i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan ih prokuvajte 5 minuta i propasirajte. Ako ne smetaju koštice, ne morate ih pasirati. Dodajte sve ostale sastojke i kuvajte do željene gustine. Preporučuje se kuvanje oko pola sata na blagoj temperaturi. Uključite rernu na 100 stepeni i stavite tegle da se ugreju. Poklopce prokuvajte u vodi. Sipajte džem u zagrejane tegle i zatvorite. Ako volite slađe, možete dodati više šećera.
Divlja kupina, raste samoniklo u prirodi i donosi manje, ali jednako ukusne plodove. Ova kupina takođe je bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima, što je čini odličnim izborom za pripremu slatka i drugih delikatesa.
Bilo da se radi o domaćoj ili divljoj kupini, ovo voće predstavlja pravu riznicu kvalitetnih prirodnih sastojaka koji doprinose zdravlju i užitku u svakom zalogaju.
Sada u sezoni kupina, istražite razne načine kako da ih koristite u svojoj ishrani i poslasticama, i otkrijte sve kvalitete ovog dragocenog voća.
Dok domaće možete kupiti u marketu ili pijaci, divlje možete nabrati kao deo avanture tokom boravka u prirodi, što će im dati posebnu čar i ukus.
Pročitajte još:

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.

CRVENO ZLATO JUGA: Leskovačka paprika je jača od holesterola, a tajna pečenja čuva vitaminsku bombu
Leskovac nije slučajno gastronomski centar Balkana. Tajna leži u jednoj, jedinoj paprici – čuvenoj ajvaruši. Otkrivamo zašto se ova paprika, poznata i kao Kurtovka, smatra našim najzdravijim povrćem, kako je šumovito zemljište čini slatkom i zašto je proces pečenja ključan za očuvanje antioksidanasa.
Komentari(0)