NOVAK ĐOKOVIĆ GA SVAKI DAN KONZUMIRA Celer, biljka moćnih svojstava
Novak Đoković je napunio 37 godina i definitivno po snazi i energiji može da parira i deceniju mlađim igračima, zasluga je u njegovoj volji i istrajnosti ali i u načinu života. Đoković je svojevremeno otkrio da svako jutro pije napitak od celera i tako radi detoks organizma.

Celer je izuzetno korisna biljka koja se često koristi u ishrani i ima brojna lekovita svojstva.
Lekovita svojstva celera
Mokraćni kamenci, Celer je prirodni diuretik i pomaže u razbijanju i uklanjanju mokraćnih i žučnih kamenaca.
Redovna konzumacija celera može smanjiti nivo lošeg holesterola.
Neutralizacija kiselosti, celer je vrlo alkalan i njegova konzumacija može neutralizovati kiselost, što doprinosi uravnoteženju pH vrednosti krvi.
Biljka afrodizijak, celer povećava želju za seksom i ima svojstvo afrodizijaka.
Dobar je u borbi protiv kožnih bolesti, koristi se u lečenju rana, opekotina i kožnih bolesti kao što su akne, psorijaza i vitiligo.
Sasvim je jednostavno napraviti osvežavajući smuti od celera koji je bogat vitaminom C i drugim hranljivim sastojcima, a ovaj napitak će veoma prijati vašem organizmu.
Za recept vam je potrebno 4 struka celera, 1.5 supena kašika meda (pravi) i 2 šolje vode. Kada ste oprali i iseckali celer na male parčiće i blanširajte ga kratko. Sačekajte da se ohladi i prespite u blender zajedno sa 2 šolje vode u kojoj ste ga blanširali i 1.5 supenom kašikom meda.
Takođe možete na sličan način kombinovati celer sa drugim voćem i povrćem za ukusne napitke.
Celer je zaista moćna biljka koja može doprineti vašem zdravlju na mnogo načina, međutim, kao i kod svih namirnica, postoje kontraindikacije koje treba uzeti u obzir.
Trudnoća, sok od celera ne bi trebale uzimati trudnice jer može imati abortivno dejstvo i izazvati kontrakcije materice, što može dovesti do prijevremenog porođaja ili pobačaja.
Razdoblje dojenja, tokom dojenja, konzumacija celera može usporiti proizvodnju majčinog mlijeka.
Osobe koje pate od čira na želucu ili gastritisa trebaju biti oprezne s konzumacijom celera.
Varikozne vene i tromboflebitis, osobe s ovim stanjima trebaju izbjegavati celer.
Bolesti bubrega i probavnog trakta, celer može pogoršati ove probleme.
Osobe koje su sklone alergijama trebaju biti oprezne s konzumacijom celera.
Celer može izazvati jaka menstrualna krvarenja kod osoba koje su sklone tome.
Uz sve ove informacije, važno je da se pridržavate preporučenih količina i obratite pažnju na svoje zdravstveno stanje. Celer je koristan, ali treba ga konzumirati s umerenošću i uzimati u obzir individualne potrebe i kontraindikacije.
Pročitajte još:

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.

CRVENO ZLATO JUGA: Leskovačka paprika je jača od holesterola, a tajna pečenja čuva vitaminsku bombu
Leskovac nije slučajno gastronomski centar Balkana. Tajna leži u jednoj, jedinoj paprici – čuvenoj ajvaruši. Otkrivamo zašto se ova paprika, poznata i kao Kurtovka, smatra našim najzdravijim povrćem, kako je šumovito zemljište čini slatkom i zašto je proces pečenja ključan za očuvanje antioksidanasa.
Komentari(0)