29 najtežih srpskih kletvi: Neke mogu da vas prate kroz 6 generacija!

Lepote Srbije

19:00

Zanimljivosti 0

Opasne reči koje u našoj zemlji traju vekovima

29 najtežih srpskih kletvi: Neke mogu da vas prate kroz 6 generacija!
Shutterstock

Kletva kao samostalan iskaz izriče se sa verom u magijsku moć reči da Boga, demona, sudbinu ili prirodne sile pokrene na nanošenje zla.

Uvek je vezana za neku osvetu, nabijena je emocijama i mora da ima jaku energiju da bi se ostvarila.

Tradicija kletvi postoji verovatno u svim kulturama sveta. A obzirom na to da je osnovni podsticaj za nastanak klevete proklinjanje nekoga sa željom da mu se nešto neprijatno desi, jasno je da je nastala u davna vremena kada se verovalo u magičnu moć reči.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Bačena kletva može da ima potencijal određeni period. Tradicionalno, važi do šestog kolena i tek sedmo koleno ne oseća posledice.

Najteže kletve su one koje izrekne roditelj, dok se u narodnoj poeziji pominju i kletve koje baca devojka, ili sestra.

Ovo su najteže srpske kletve:

Proklet ti bio rod i porod!
Seme ti se zatrlo
Sunce te nikad ne ogrejalo
Ne imao muškoga roda
Da bog da te stigla božja kazna
Bog te ubio!
Majka te Božja ubila!
Sveti Ilija te u perčin pogodio!
Grom te spalio dabogda!
Đavo te odneo!
Idi dođavola!
Đavo te izeo!
Vrag ti oči iskopao!
Oćoravio!
Onemeo dabogda!
Crko majci dabogda!
Proklet bio!
Ruke ti se osušile!
Srce ti se skamenilo!
Rđa te pritisla!
Ne pomakao se!
Trag ti se zatro!
Živa te rana izela!
Otišao, pa se ne vratio!
Jezik pregrizo!
Sunce te ne ogrejalo!
Ubile te moje suze!
Nit ženio, nit udavao!
Usta ti se za vrat okrenula!

Najstarija srpska kletva- kletva cara Lazara

Smatra se da je najstariju srpsku kletvu izrekao car Lazar, što je značajno uticalo na razvoj srpske istorije, te mnogi veruju da još uvek nismo “skinuli” prokletstvo koje nam je bačeno pre skoro sedam vekova.

"Ko je Srbin i srpskoga roda i od srpske krvi i kolena, a ne doš’o na boj na Kosovo ne imao od roda poroda, ni muškoga ni devojačkoga! Od ruke mu ništa ne rodilo rujno vino, ni pšenica bela, Rđom kapo dok mu je kolena!

Brojni su oni koji veruju da je kletva izgovorena uoči Vidovdana 27.06.13 89. godine obeležila kretanje i sudbinu srpskog naroda. Kao primer često se navodi da je Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Fredinanda upravo na ovaj dan.

Car Dušan je, na primer, za svog života, nekoliko puta bio proklet. Prvo je bio proklet od svog oca, Stefana Dečanskog, koga je ubio. Potom ga je crkva proklela, jer je odveo svoju ženu na Hilandar, pa i od same carigradske patrijaršije zbog osnivanja partrijašije. Narod je kasnije smatrao da su upravo ta prokletstva uzrok propasti dinastije Nemanjić i srpske kraljevine.

I danas kunemo

U modernom vremenu, jedino što se možda promenilo jeste što je veliki broj ljudi prestao da veruje u magijska dejstva, te su kletve dobile i šaljiv karakter.

U moderne kletve, koje na žalost važe već nekoliko decenija spadaju i "Dabogda svoju pravdu tražili i ostvarili je u srpskim sudovima", "Dabogda živeli od prosečne srpske plate i penzije", "Dabogda Vam ostalo još 5 godina staža do penzije u Srbiji"..

@lepotesrbijee Da li ste znali da je u Srbiji otkriven skelet mamuta star skoro 1.000.000 godina? #fy #fyp #fypシ #foryou #foryoupage #lepotesrbije #srbija #viral #viraltiktok #skelet #mamut ♬ original sound - LepoteSrbije

Komentari(0)

Loading