TOROTAN Fenomenalni sir iz mijeha u koji se Hercegovci kunu, može se naći u Srbiji, a meri se sa najboljim svetskim delicijama
Hercegovina krševita i osunčana, zemlja velikih suprotnosti i zadivljujućih pejzaža, kolevka je sira Torotana. Danas ovaj sir možemo naći i u Srbiji, karakterističan je po svom mirisu i ukusu, a sasvim sigurno može da stane rame uz rame sa najboljim svetskim delicijama.
Torotan je tradicionalni hercegovački sir napravljen od ovčijeg ili kozijeg mleka, a poznat je po svojoj karakterističnoj metodi pripreme.
Proces proizvodnje
Torotan se pravi kao i punomasni sir, ali u mijehu napravljenom od ovčije ili kozje kože.
Možda vas zanima:
MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.
OVU PITU ĆE SVI OBOŽAVATI Bundevara na starinski način, savršenstvo ukusa koje miriše na detinjstvo
Bundevara, poznata i kao pita od bundeve, je tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim kulturama širom sveta. Ova ukusna poslastica ima različite varijacije i veoma je omiljena kod Srba pa vam danas donosimo stari recept za budevaru koju ćete stalno praviti.
Možda vas zanima:
MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.
OVU PITU ĆE SVI OBOŽAVATI Bundevara na starinski način, savršenstvo ukusa koje miriše na detinjstvo
Bundevara, poznata i kao pita od bundeve, je tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim kulturama širom sveta. Ova ukusna poslastica ima različite varijacije i veoma je omiljena kod Srba pa vam danas donosimo stari recept za budevaru koju ćete stalno praviti.
Možda vas zanima:
MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.
OVU PITU ĆE SVI OBOŽAVATI Bundevara na starinski način, savršenstvo ukusa koje miriše na detinjstvo
Bundevara, poznata i kao pita od bundeve, je tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim kulturama širom sveta. Ova ukusna poslastica ima različite varijacije i veoma je omiljena kod Srba pa vam danas donosimo stari recept za budevaru koju ćete stalno praviti.
Možda vas zanima:
MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.
OVU PITU ĆE SVI OBOŽAVATI Bundevara na starinski način, savršenstvo ukusa koje miriše na detinjstvo
Bundevara, poznata i kao pita od bundeve, je tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim kulturama širom sveta. Ova ukusna poslastica ima različite varijacije i veoma je omiljena kod Srba pa vam danas donosimo stari recept za budevaru koju ćete stalno praviti.
Možda vas zanima:
MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.
OVU PITU ĆE SVI OBOŽAVATI Bundevara na starinski način, savršenstvo ukusa koje miriše na detinjstvo
Bundevara, poznata i kao pita od bundeve, je tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim kulturama širom sveta. Ova ukusna poslastica ima različite varijacije i veoma je omiljena kod Srba pa vam danas donosimo stari recept za budevaru koju ćete stalno praviti.
Karakteristike
Torotan ima jedinstven oblik, često podseća na kamen iz hercegovačkog krša.
To je suv i tvrd sir, što je dovelo do šaljive izreke u Hercegovini: "Tokom ustanka u 19. veku, vojnici su koristili torotan kao improvizovanu municiju kada su ostali bez olovnih metaka".
Upotreba
Torotan se često služi kao prilog uz različite obroke, posebno dobro ide uz krompir, domaći pršut i čašu crnog vina.
Uprkos suvoći, torotan se dobro slaže sa drugim tradicionalnim hercegovačkim jelima.
Biohemijske promene tokom zrenja
Tokom procesa zrenja, torotan prolazi kroz složene biohemijske promene.
Ove promene poboljšavaju svarljivost i apsorpciju hranljivih materija u ljudskom telu.
Ukratko, bilo da je reč o punomasnom siru ili manje masnom torotanu, hercegovački sir napravljen u mijehu pruža gastronomsko iskustvo koje se može meriti sa najboljim svetskim sirevima, a Hercegovci sa obožavanjem pričaju o njemu.
Pročitajte još:
SRPKINJE OVAKO PRAVE NAJJAČI KOLAČ! Kraljica slavske trpeze za Svetog Nikolu - POSNA BAJADERA ODUZIMA DAH
U nastavku donosimo najbolji recept za posne bajadere koji će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.
Naši preci su jeli ovaj doručak: Starinski recept koji su svi zaboravili, toliko je ukusan da se prosto topi u ustima
Tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije – naši preci su ga često jeli za doručak.
Srpski siromašni slatkiš postao delikates u svetu: Dok se mi svađamo oko imena, dospeo na listu najboljih dezerata
Taste Atlas u svom opisu navodi da su gomboce, odnosno knedle sa šljivama, punjene knedle koje se konzumiraju širom Balkana, naročito u Srbiji i Hrvatskoj
OD BALKANA DO SVETSKIH METROPOLA: Kako su ćevapi postali popularni u celom svetu?
U Srbiji je spremanje ćevapa usavršeno do perfekcije.
Domaći posni majonez iz BAKINE SVESKE! Recept mora znati svaka domaćica - caka je u jednoj NAMIRNICI, KAO MRSNI
Bez jaja i bez kompromisa u ukusu.
Komentari(0)