NAJLEPŠA POSLASTICA SA LEŠNIKOM ZA USKRS: Grilijaš torta - kremasta, raskošna, recept kakav samo može da se poželi
Grilijaš torta je najlepša poslastica sa lešnikom za Uskrs
                                Za Uskrs mnoge žene prave bogatu trpezu i trude se da sve bude na najvišem mogućem nivou.
Rolat od tikvica je idealan za predjelo, jer je lagan, kremast, a nema trunku brašna i prosto se topi u ustima zbog kombinacije sa krem sirom.
Naravno da će posle toga na red doći neki specijalitet, ali ono o čemu svi razmišljaju jesu poslastice.
Možda vas zanima:
            Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima
            6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Možda vas zanima:
            Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima
            6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Možda vas zanima:
            Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima
            6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Torte i kolači su neizostavni deo, pa je tako pred vama grilijaš torta. Najukusnija, bogat fil, kremasta...
Svi sastojci sa receptom su tu:
lešnik - 300 grama
belanca - 7
šećer - 500 grama
šećer - još 8 kašika
slatka pavlaka - 250 mililitara
brašno - 2 kašike
margarin - jedan
mleveni lešnik - 100 grama
šećer - još 20 kašika
žumanca - 21
jaja - 2 cela
Priprema:
Šećer stavite da se karmelizuje, pa dodajte lešnik.
Čim se ohladi smesa treba da se samelje na krupnije.
Za koru treba da se umute belanca sa šećerom. U to dodajte brašno i mlevene lešnike.
Sve promešajte i izlijte u pleh i koru pecite na 220 stepeni 20 minuta.
Treba da se naprave tri kore.
Zatim se jaja umute sa šećerom i žumancima, a onda treba da se kuvaju na pari.
Čim se fil ohladi, dodajte umućen margarin i samleveni grilijaš, a onda krenite da filujete tortu.
Koru prvo premažite sa grilijaš filom, pa slatkom pavlakom.
Na kraju tortu ukrasite šlagom i stavite u frižider da se stegne.
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
            Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
            Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
            Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
            Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
                
            
            
Komentari(0)