NAJLEPŠA POSLASTICA SA LEŠNIKOM ZA USKRS: Grilijaš torta - kremasta, raskošna, recept kakav samo može da se poželi
Grilijaš torta je najlepša poslastica sa lešnikom za Uskrs
Za Uskrs mnoge žene prave bogatu trpezu i trude se da sve bude na najvišem mogućem nivou.
Rolat od tikvica je idealan za predjelo, jer je lagan, kremast, a nema trunku brašna i prosto se topi u ustima zbog kombinacije sa krem sirom.
Naravno da će posle toga na red doći neki specijalitet, ali ono o čemu svi razmišljaju jesu poslastice.
Možda vas zanima:
Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima
6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Možda vas zanima:
Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima
6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Možda vas zanima:
Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima
6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Torte i kolači su neizostavni deo, pa je tako pred vama grilijaš torta. Najukusnija, bogat fil, kremasta...
Svi sastojci sa receptom su tu:
lešnik - 300 grama
belanca - 7
šećer - 500 grama
šećer - još 8 kašika
slatka pavlaka - 250 mililitara
brašno - 2 kašike
margarin - jedan
mleveni lešnik - 100 grama
šećer - još 20 kašika
žumanca - 21
jaja - 2 cela
Priprema:
Šećer stavite da se karmelizuje, pa dodajte lešnik.
Čim se ohladi smesa treba da se samelje na krupnije.
Za koru treba da se umute belanca sa šećerom. U to dodajte brašno i mlevene lešnike.
Sve promešajte i izlijte u pleh i koru pecite na 220 stepeni 20 minuta.
Treba da se naprave tri kore.
Zatim se jaja umute sa šećerom i žumancima, a onda treba da se kuvaju na pari.
Čim se fil ohladi, dodajte umućen margarin i samleveni grilijaš, a onda krenite da filujete tortu.
Koru prvo premažite sa grilijaš filom, pa slatkom pavlakom.
Na kraju tortu ukrasite šlagom i stavite u frižider da se stegne.
Kuvana prebranac čorba za zimu: Recept iz starog konaka koji greje bolje od peći
Nije klasičan prebranac, nije ni pasulj čorba – ovo jelo se kuvalo u zemljanom loncu, sa lukom, mašću i suvim šljivama, da ogreje i kad napolju vetar urla
Najbolji starinski recept za sitne kolače: Od jedne smese 3 vrste bombica, savršene za slave
Recept koji obavezno morate da sačuvate - od jedne smese dobiju se čak 3 različite vrste sitnih kolača za slavu!
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Komentari(0)