NAJLEPŠA POSLASTICA SA LEŠNIKOM ZA USKRS: Grilijaš torta - kremasta, raskošna, recept kakav samo može da se poželi
Grilijaš torta je najlepša poslastica sa lešnikom za Uskrs

Za Uskrs mnoge žene prave bogatu trpezu i trude se da sve bude na najvišem mogućem nivou.
Rolat od tikvica je idealan za predjelo, jer je lagan, kremast, a nema trunku brašna i prosto se topi u ustima zbog kombinacije sa krem sirom.
Naravno da će posle toga na red doći neki specijalitet, ali ono o čemu svi razmišljaju jesu poslastice.
Možda vas zanima:

Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Možda vas zanima:

Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Možda vas zanima:

Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Torte i kolači su neizostavni deo, pa je tako pred vama grilijaš torta. Najukusnija, bogat fil, kremasta...
Svi sastojci sa receptom su tu:
lešnik - 300 grama
belanca - 7
šećer - 500 grama
šećer - još 8 kašika
slatka pavlaka - 250 mililitara
brašno - 2 kašike
margarin - jedan
mleveni lešnik - 100 grama
šećer - još 20 kašika
žumanca - 21
jaja - 2 cela
Priprema:
Šećer stavite da se karmelizuje, pa dodajte lešnik.
Čim se ohladi smesa treba da se samelje na krupnije.
Za koru treba da se umute belanca sa šećerom. U to dodajte brašno i mlevene lešnike.
Sve promešajte i izlijte u pleh i koru pecite na 220 stepeni 20 minuta.
Treba da se naprave tri kore.
Zatim se jaja umute sa šećerom i žumancima, a onda treba da se kuvaju na pari.
Čim se fil ohladi, dodajte umućen margarin i samleveni grilijaš, a onda krenite da filujete tortu.
Koru prvo premažite sa grilijaš filom, pa slatkom pavlakom.
Na kraju tortu ukrasite šlagom i stavite u frižider da se stegne.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.

Recept za letnju boraniju bez mesa! Sveža, ukusana, lagana kao pero, a 1 satojak u njoj će vam baš ZASITITI
Evo jednog letnjeg recepta za boraniju koji je lagan, osvežavajuć i savršen za tople dane – bez zaprške i bez mesa, ali pun ukusa.+

Domaće krofne po starinskom receptu Mire Banjac: Recept generacijama kruži u njenoj porodici, vredi probati
Možete ih napraviti ne samo u posebnim prilikama već i u onim danima kada želite da se podsetite detinjstva.

Slavonski majstori otkrili tajnu pravog fiš paprikaša! Jedna stvar je ključna - ne smete da propustite
Ako želite da pripremite fiš paprikaš kakav se jede u najboljim slavonskim čardama, pratite ovaj proveren recept.

Punjene paprike sa slaninom, ovaj specijalitet treba probati: Bakin recept nema konkurenciju, prste da poližete
Lako za pripremu, a neodoljivo ukusno.
Komentari(0)