MNOGI SRBI SU ODRASLI NA OVOM STARINSKOM JELU: Recept za savršeno UKUSNU projaru, biće meka od JUTRA do SUTRA

Lepote Srbije

16:00

Gastronomija 0

Tradicionalno jelo koje se često meša sa projom, a zapravo je sa svojim vekom i načinom pripreme mnogo drugačije, a glavno je na srpskoj trpezi.

MNOGI SRBI SU ODRASLI NA OVOM STARINSKOM JELU: Recept za savršeno UKUSNU projaru, biće meka od JUTRA do SUTRA
Printscreen/Youtube

Prava proja se pravi samo od krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode, bez dodataka i peče na umerenoj temperaturi. Zato ne čudi što je ovaj tzv. sirotinjski specijalitet vekovima hranio Srbe.

S druge strane, proja koju većina nas zna, sa jajima i sirom, zapravo je projara. Dakle, čim se dodaju pšenično brašno, jaja, jogurt, sir, čvarci, kiseli krastavci, paprike, spanać… onda proja postaje projara ili projanica. Uz priloge po želji projara je idealna za doručak i večeru, domaćice vole da je serviraju i uz predjelo, a gosti vole da ih jedu u početnoj fazi jednog svečanog obroka.

Sastojci:

12 punih kašika kukuruznog brašna

Možda vas zanima:

4 pune kašike pšeničnog brašna

Možda vas zanima:

200 ml kisele vode

Možda vas zanima:

200 ml jogurta

Možda vas zanima:

3 jajeta

Možda vas zanima:

1 dl ulja

Možda vas zanima:

250 g belog sira

Možda vas zanima:

1 kesica praška za pecivo

Možda vas zanima:

soli po ukusu ukoliko sir nije dovoljno slan

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

1. Stavite sve brašno u dublji sud, pa mu dodajte prašak za pecivo i promešajte. Napravite po sredini udubljenje i dodajte jaja, umutite te ubacite sve ostale sastojke osim sira, pa mutite dok ne dobijete glatko, retko testo.

2. Na samom kraju dodajte sir i promešajte kašikom ili varjačom. Sir nemojte previše usitniti. Biće ukusnija projara ukoliko ostanu krupniji komadi.

3. Sipajte testo u jako malo zauljenu okruglu tepsiju ili je obložite pek-papirom i sipajte smesu direktno na njega, a možete peći projarice u kalupu za mafine, tako što ćete svaki podmazati uljem ili obložiti papirnatim korpicama za mafine.

4. Pecite 30 minuta, i to 10 minuta na 200 i još 20 minuta na 180 stepeni.

5. Kada se projara prohladi, nežno je izvucite iz tepsije ili kalupa. Služite uz šta god da vam je drago.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading