MNOGI SRBI SU ODRASLI NA OVOM STARINSKOM JELU: Recept za savršeno UKUSNU projaru, biće meka od JUTRA do SUTRA
Tradicionalno jelo koje se često meša sa projom, a zapravo je sa svojim vekom i načinom pripreme mnogo drugačije, a glavno je na srpskoj trpezi.
Prava proja se pravi samo od krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode, bez dodataka i peče na umerenoj temperaturi. Zato ne čudi što je ovaj tzv. sirotinjski specijalitet vekovima hranio Srbe.
S druge strane, proja koju većina nas zna, sa jajima i sirom, zapravo je projara. Dakle, čim se dodaju pšenično brašno, jaja, jogurt, sir, čvarci, kiseli krastavci, paprike, spanać… onda proja postaje projara ili projanica. Uz priloge po želji projara je idealna za doručak i večeru, domaćice vole da je serviraju i uz predjelo, a gosti vole da ih jedu u početnoj fazi jednog svečanog obroka.
Sastojci:
12 punih kašika kukuruznog brašna
Možda vas zanima:
PROJARA NA STARINSKI NAČIN KIDA KOLIKO JE DOBRA: Specijalitet naših baka - doručak na kojem smo svi odrasli
Projara na starinski način je stari specijalitet za doručak kakav samo naše bake znaju da naprave
MIRIŠE NA DETINJSTVO Bakina proja sa sirom
Poslužite je za doručak ili večeru uz šolju jogurta.
Možda vas zanima:
PROJARA NA STARINSKI NAČIN KIDA KOLIKO JE DOBRA: Specijalitet naših baka - doručak na kojem smo svi odrasli
Projara na starinski način je stari specijalitet za doručak kakav samo naše bake znaju da naprave
MIRIŠE NA DETINJSTVO Bakina proja sa sirom
Poslužite je za doručak ili večeru uz šolju jogurta.
Možda vas zanima:
PROJARA NA STARINSKI NAČIN KIDA KOLIKO JE DOBRA: Specijalitet naših baka - doručak na kojem smo svi odrasli
Projara na starinski način je stari specijalitet za doručak kakav samo naše bake znaju da naprave
MIRIŠE NA DETINJSTVO Bakina proja sa sirom
Poslužite je za doručak ili večeru uz šolju jogurta.
Možda vas zanima:
PROJARA NA STARINSKI NAČIN KIDA KOLIKO JE DOBRA: Specijalitet naših baka - doručak na kojem smo svi odrasli
Projara na starinski način je stari specijalitet za doručak kakav samo naše bake znaju da naprave
MIRIŠE NA DETINJSTVO Bakina proja sa sirom
Poslužite je za doručak ili večeru uz šolju jogurta.
Možda vas zanima:
PROJARA NA STARINSKI NAČIN KIDA KOLIKO JE DOBRA: Specijalitet naših baka - doručak na kojem smo svi odrasli
Projara na starinski način je stari specijalitet za doručak kakav samo naše bake znaju da naprave
MIRIŠE NA DETINJSTVO Bakina proja sa sirom
Poslužite je za doručak ili večeru uz šolju jogurta.
Možda vas zanima:
PROJARA NA STARINSKI NAČIN KIDA KOLIKO JE DOBRA: Specijalitet naših baka - doručak na kojem smo svi odrasli
Projara na starinski način je stari specijalitet za doručak kakav samo naše bake znaju da naprave
MIRIŠE NA DETINJSTVO Bakina proja sa sirom
Poslužite je za doručak ili večeru uz šolju jogurta.
Možda vas zanima:
PROJARA NA STARINSKI NAČIN KIDA KOLIKO JE DOBRA: Specijalitet naših baka - doručak na kojem smo svi odrasli
Projara na starinski način je stari specijalitet za doručak kakav samo naše bake znaju da naprave
MIRIŠE NA DETINJSTVO Bakina proja sa sirom
Poslužite je za doručak ili večeru uz šolju jogurta.
Možda vas zanima:
PROJARA NA STARINSKI NAČIN KIDA KOLIKO JE DOBRA: Specijalitet naših baka - doručak na kojem smo svi odrasli
Projara na starinski način je stari specijalitet za doručak kakav samo naše bake znaju da naprave
MIRIŠE NA DETINJSTVO Bakina proja sa sirom
Poslužite je za doručak ili večeru uz šolju jogurta.
Možda vas zanima:
PROJARA NA STARINSKI NAČIN KIDA KOLIKO JE DOBRA: Specijalitet naših baka - doručak na kojem smo svi odrasli
Projara na starinski način je stari specijalitet za doručak kakav samo naše bake znaju da naprave
MIRIŠE NA DETINJSTVO Bakina proja sa sirom
Poslužite je za doručak ili večeru uz šolju jogurta.
Možda vas zanima:
PROJARA NA STARINSKI NAČIN KIDA KOLIKO JE DOBRA: Specijalitet naših baka - doručak na kojem smo svi odrasli
Projara na starinski način je stari specijalitet za doručak kakav samo naše bake znaju da naprave
MIRIŠE NA DETINJSTVO Bakina proja sa sirom
Poslužite je za doručak ili večeru uz šolju jogurta.
Možda vas zanima:
PROJARA NA STARINSKI NAČIN KIDA KOLIKO JE DOBRA: Specijalitet naših baka - doručak na kojem smo svi odrasli
Projara na starinski način je stari specijalitet za doručak kakav samo naše bake znaju da naprave
MIRIŠE NA DETINJSTVO Bakina proja sa sirom
Poslužite je za doručak ili večeru uz šolju jogurta.
Priprema
Možda vas zanima:
PROJARA NA STARINSKI NAČIN KIDA KOLIKO JE DOBRA: Specijalitet naših baka - doručak na kojem smo svi odrasli
Projara na starinski način je stari specijalitet za doručak kakav samo naše bake znaju da naprave
MIRIŠE NA DETINJSTVO Bakina proja sa sirom
Poslužite je za doručak ili večeru uz šolju jogurta.
Možda vas zanima:
PROJARA NA STARINSKI NAČIN KIDA KOLIKO JE DOBRA: Specijalitet naših baka - doručak na kojem smo svi odrasli
Projara na starinski način je stari specijalitet za doručak kakav samo naše bake znaju da naprave
MIRIŠE NA DETINJSTVO Bakina proja sa sirom
Poslužite je za doručak ili večeru uz šolju jogurta.
1. Stavite sve brašno u dublji sud, pa mu dodajte prašak za pecivo i promešajte. Napravite po sredini udubljenje i dodajte jaja, umutite te ubacite sve ostale sastojke osim sira, pa mutite dok ne dobijete glatko, retko testo.
2. Na samom kraju dodajte sir i promešajte kašikom ili varjačom. Sir nemojte previše usitniti. Biće ukusnija projara ukoliko ostanu krupniji komadi.
3. Sipajte testo u jako malo zauljenu okruglu tepsiju ili je obložite pek-papirom i sipajte smesu direktno na njega, a možete peći projarice u kalupu za mafine, tako što ćete svaki podmazati uljem ili obložiti papirnatim korpicama za mafine.
4. Pecite 30 minuta, i to 10 minuta na 200 i još 20 minuta na 180 stepeni.
5. Kada se projara prohladi, nežno je izvucite iz tepsije ili kalupa. Služite uz šta god da vam je drago.
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
Komentari(0)