PROJARA NA STARINSKI NAČIN KIDA KOLIKO JE DOBRA: Specijalitet naših baka - doručak na kojem smo svi odrasli
Projara na starinski način je stari specijalitet za doručak kakav samo naše bake znaju da naprave

Proju svi volimo da jedemo, a da li ste nekada spremali projaru na starinski način?
Priprema je drugačija, a da je ukusnija i sami ćete se uveriti u to.
Naše bake samo takvu spremaju, recept kakav samo može da se poželi.
Možda vas zanima:

MNOGI SRBI SU ODRASLI NA OVOM STARINSKOM JELU: Recept za savršeno UKUSNU projaru, biće meka od JUTRA do SUTRA
Tradicionalno jelo koje se često meša sa projom, a zapravo je sa svojim vekom i načinom pripreme mnogo drugačije, a glavno je na srpskoj trpezi.

MIRIŠE NA DETINJSTVO Bakina proja sa sirom
Poslužite je za doručak ili večeru uz šolju jogurta.
Možda vas zanima:

MNOGI SRBI SU ODRASLI NA OVOM STARINSKOM JELU: Recept za savršeno UKUSNU projaru, biće meka od JUTRA do SUTRA
Tradicionalno jelo koje se često meša sa projom, a zapravo je sa svojim vekom i načinom pripreme mnogo drugačije, a glavno je na srpskoj trpezi.

MIRIŠE NA DETINJSTVO Bakina proja sa sirom
Poslužite je za doručak ili večeru uz šolju jogurta.
Možda vas zanima:

MNOGI SRBI SU ODRASLI NA OVOM STARINSKOM JELU: Recept za savršeno UKUSNU projaru, biće meka od JUTRA do SUTRA
Tradicionalno jelo koje se često meša sa projom, a zapravo je sa svojim vekom i načinom pripreme mnogo drugačije, a glavno je na srpskoj trpezi.

MIRIŠE NA DETINJSTVO Bakina proja sa sirom
Poslužite je za doručak ili večeru uz šolju jogurta.
Potrebni sastojci:
12 kašika kukuruznog brašna
4 kašike pšeničnog brašna
300 g belog sira
3 jajeta
200 ml kisele vode
150 ml jogurta
100 ml ulja
1 kesica praška za pecivo
Priprema:
Sve sastojke pomešajte u jednoj činiji, osim sira, i mutite dok ne dobijete glatko ali retko testo. Najbolje da ga ručno umešate, iako će proces trajati duže nego da mutite mikserom.
Kada se sve sjedini, onda ubacite sir i varjačom lagano umešate.
Nemojte sir previše da usitnite jer treba lepo pod zubima da se oseti i biće ukusnija projara.
Tepsija u kojoj ćete peći projaru podmažite i obložite papirom za pečenjem pa sipajte testo. Malo protresite tepsiju kako bi se testo ravnomerno razlilo po njoj.
Pecite oko pola sata, prvo na 200 stepeni, a potom na 180.
Prijatno!

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.
Komentari(0)