25 TAJNI KOJE SE PRENOSE SA KOLENA NA KOLENO Ako su vas bake i mame učile da kuvate, onda sigurno znate neke od ovih trikova u kuhinji
Saznajte kako da poboljšate ukus mesu, krompir, kako se kuva pasta, ali i spanać, kao i mnogo drugih praktičnih saveta. Otkrivene tajne koje su se prenosile s kolena na koleno.
Ako su vas mama ili baka učili da kuvate, onda su vam sigurno prenele i neke kulinarske tajne koje samo one znaju.
Možda ste u međuvremenu i vi naučili nešto novo. Svaka dobra domaćica ima svoje male trikove koji je čine pravom čarobnicom u kuhinji. Sada sa vama delimo još fantastičnih saveta koji će vam mnogo pomoći i poboljšati vaše kulinarske veštine.
Možda vas zanima:
Miris detinjstva i simbol gostoprimstva, običaji i recept - Zašto je slatko od višanja poseban deo srpske kuhinje
Slatko od višanja jedan je od onih ukusa koji neodoljivo vraćaju u prošlost. Na stolovima srpskih domaćica ono je vekovima imalo posebno mesto – posluživano prvim gostima kao znak dobrodošlice i poštovanja. U mnogim krajevima Srbije i danas važi običaj da se gost na ulazu u kuću posluži kašičicom slatka i čašom hladne vode, što se smatralo gestom topline i uvažavanja.
Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja
Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.
Možda vas zanima:
Miris detinjstva i simbol gostoprimstva, običaji i recept - Zašto je slatko od višanja poseban deo srpske kuhinje
Slatko od višanja jedan je od onih ukusa koji neodoljivo vraćaju u prošlost. Na stolovima srpskih domaćica ono je vekovima imalo posebno mesto – posluživano prvim gostima kao znak dobrodošlice i poštovanja. U mnogim krajevima Srbije i danas važi običaj da se gost na ulazu u kuću posluži kašičicom slatka i čašom hladne vode, što se smatralo gestom topline i uvažavanja.
Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja
Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.
Možda vas zanima:
Miris detinjstva i simbol gostoprimstva, običaji i recept - Zašto je slatko od višanja poseban deo srpske kuhinje
Slatko od višanja jedan je od onih ukusa koji neodoljivo vraćaju u prošlost. Na stolovima srpskih domaćica ono je vekovima imalo posebno mesto – posluživano prvim gostima kao znak dobrodošlice i poštovanja. U mnogim krajevima Srbije i danas važi običaj da se gost na ulazu u kuću posluži kašičicom slatka i čašom hladne vode, što se smatralo gestom topline i uvažavanja.
Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja
Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.
Saznajte kako da poboljšate ukus mesu, krompir, kako se kuva pasta, ali i spanać, kao i mnogo drugih praktičnih saveta. Otkrivene tajne koje su se prenosile s kolena na koleno.
1. Kako bi pečeno meso bilo mekše, pola sata pre nego što ga izvadite iz rerne prelijte konjakom, vinom ili pivom. Takođe, ako vam meso stoji dan ili dva u frižideru, obavezno ga premažite maslinovim uljem kako ne bi imalo neprijatan miris.
2. Dok pečete nešto trudite se da što manje otvarate rernu jer samo jednim otvaranjem smanjujte toplotu za 20 odsto.
3. Krompir pospite brašnom pre prženja kako bi dobio lepu koricu.
4. Ako nemate pavlaku za zgušnjavanje sosa ili supe, dobra zamena je mešavina maslaca i mleka.
5. Kad kuvate pastu, dodajte so čim voda počne da ključa.
Shutterstock
6. Kako prženi deserti ne bi upili mnogo masnoće, dodajte testu kašiku-dve ruma i konjaka.
7. Kako bi ćufte i rolati od mesa bili ukusniji, na kraju mlevenom mesu obavezno dodajte umućeno belance.
8. Povrće se kuva u vreloj vodi. Izuzetak su krompir i pasulj, koji se stavljaju u šerpu dok je voda još hladna.
9. Posna supa će dobiti blag pikantan ukus ako joj dodajte malo belog vina pre serviranja.
10. Kako bi se aroma limuna više osećala, poparite ga vrelom vodom.
11. Kore posipajte grizom i vaše lisnato testo se neće raspasti dok od njega pravite pite ili nešto drugo.
12. Aroma luka, šargarepe, peršuna i celera će se sačuvati ako ih prvo prodinstate u tiganju, pa tek onda dodate jelu.
13. Ako vam se povrće smežura i hoćete da mu vratite svežinu, stavite ga u posudu, prelijte sa dve šolje vode i kašikom sirćeta.
14. Kad kuvate krompir, dodajte vodi jednu kašiku masti. Tako ćete sprečiti da se prekuva, a i lakše ćete ih oguliti.
Shutterstock
15. Kada kuvate pasulj, dodajte vodi jedan prstohvat sode bikarbone i malo ulja - na taj način će se brže skuvati. Dodajte so, kad isipate prvu vodu.
16. Spanać kuvajte bez poklopca kako bi ostao zelen.
17. Sveži zeleni začini se posipaju tek kad jelo sklonite sa vatre – tako će im se sačuvati svežina, korisni sastojci i aroma.
18. Pirinač će biti belji ukoliko u vodu dodate nekoliko kapljica limunovog soka.
19. Isečena polovina luka će ostati sveža ako je sa unutrašnje strane premažete maslacem.
20. Kotleti će biti mekši ako ih nakon pečenja poređate jedan preko drugog sa komadićem maslaca između njih i ostavite ih 15 minuta da stoje u posudi sa poklopcem.
21. Palačinke će se mnogo brže ispeći ako ostavite smesu da odstoji.
22. Sveži sir pre upotrebe protisnite kroz sito kako biste dobili kompaktniju masu.
23. Sok od pečenih voćnih kolača neće iscuriti iz testa ako testo pre pečenja posipate grizom ili prezlama.
24. Pecivo ili hleb od juče malo namočite vodom i ostavite nekoliko minuta u vrućoj rerni – postaće hrskavi kao da su sveži.
25. Da bi kolač sa keksom dobro narastao, pre pečenja u sredinu zabodite jednu makaronu.
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
Komentari(0)