25 TAJNI KOJE SE PRENOSE SA KOLENA NA KOLENO Ako su vas bake i mame učile da kuvate, onda sigurno znate neke od ovih trikova u kuhinji
Saznajte kako da poboljšate ukus mesu, krompir, kako se kuva pasta, ali i spanać, kao i mnogo drugih praktičnih saveta. Otkrivene tajne koje su se prenosile s kolena na koleno.

Ako su vas mama ili baka učili da kuvate, onda su vam sigurno prenele i neke kulinarske tajne koje samo one znaju.
Možda ste u međuvremenu i vi naučili nešto novo. Svaka dobra domaćica ima svoje male trikove koji je čine pravom čarobnicom u kuhinji. Sada sa vama delimo još fantastičnih saveta koji će vam mnogo pomoći i poboljšati vaše kulinarske veštine.
Možda vas zanima:

Kolač koji donosi sreću na trpezu - kako se pravi sremački kuglof
Poreklom iz srednje Evrope, kuglof je preko Austrougarske stigao u Srem i zauvek ostao u vojvođanskim kuhinjama. Danas je to kolač koji čuva duh prošlih vremena, ali i dalje pronalazi svoje mesto na savremenim trpezama.

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.
Možda vas zanima:

Kolač koji donosi sreću na trpezu - kako se pravi sremački kuglof
Poreklom iz srednje Evrope, kuglof je preko Austrougarske stigao u Srem i zauvek ostao u vojvođanskim kuhinjama. Danas je to kolač koji čuva duh prošlih vremena, ali i dalje pronalazi svoje mesto na savremenim trpezama.

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.
Možda vas zanima:

Kolač koji donosi sreću na trpezu - kako se pravi sremački kuglof
Poreklom iz srednje Evrope, kuglof je preko Austrougarske stigao u Srem i zauvek ostao u vojvođanskim kuhinjama. Danas je to kolač koji čuva duh prošlih vremena, ali i dalje pronalazi svoje mesto na savremenim trpezama.

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.
Saznajte kako da poboljšate ukus mesu, krompir, kako se kuva pasta, ali i spanać, kao i mnogo drugih praktičnih saveta. Otkrivene tajne koje su se prenosile s kolena na koleno.
1. Kako bi pečeno meso bilo mekše, pola sata pre nego što ga izvadite iz rerne prelijte konjakom, vinom ili pivom. Takođe, ako vam meso stoji dan ili dva u frižideru, obavezno ga premažite maslinovim uljem kako ne bi imalo neprijatan miris.
2. Dok pečete nešto trudite se da što manje otvarate rernu jer samo jednim otvaranjem smanjujte toplotu za 20 odsto.
3. Krompir pospite brašnom pre prženja kako bi dobio lepu koricu.
4. Ako nemate pavlaku za zgušnjavanje sosa ili supe, dobra zamena je mešavina maslaca i mleka.
5. Kad kuvate pastu, dodajte so čim voda počne da ključa.
Shutterstock
6. Kako prženi deserti ne bi upili mnogo masnoće, dodajte testu kašiku-dve ruma i konjaka.
7. Kako bi ćufte i rolati od mesa bili ukusniji, na kraju mlevenom mesu obavezno dodajte umućeno belance.
8. Povrće se kuva u vreloj vodi. Izuzetak su krompir i pasulj, koji se stavljaju u šerpu dok je voda još hladna.
9. Posna supa će dobiti blag pikantan ukus ako joj dodajte malo belog vina pre serviranja.
10. Kako bi se aroma limuna više osećala, poparite ga vrelom vodom.
11. Kore posipajte grizom i vaše lisnato testo se neće raspasti dok od njega pravite pite ili nešto drugo.
12. Aroma luka, šargarepe, peršuna i celera će se sačuvati ako ih prvo prodinstate u tiganju, pa tek onda dodate jelu.
13. Ako vam se povrće smežura i hoćete da mu vratite svežinu, stavite ga u posudu, prelijte sa dve šolje vode i kašikom sirćeta.
14. Kad kuvate krompir, dodajte vodi jednu kašiku masti. Tako ćete sprečiti da se prekuva, a i lakše ćete ih oguliti.
Shutterstock
15. Kada kuvate pasulj, dodajte vodi jedan prstohvat sode bikarbone i malo ulja - na taj način će se brže skuvati. Dodajte so, kad isipate prvu vodu.
16. Spanać kuvajte bez poklopca kako bi ostao zelen.
17. Sveži zeleni začini se posipaju tek kad jelo sklonite sa vatre – tako će im se sačuvati svežina, korisni sastojci i aroma.
18. Pirinač će biti belji ukoliko u vodu dodate nekoliko kapljica limunovog soka.
19. Isečena polovina luka će ostati sveža ako je sa unutrašnje strane premažete maslacem.
20. Kotleti će biti mekši ako ih nakon pečenja poređate jedan preko drugog sa komadićem maslaca između njih i ostavite ih 15 minuta da stoje u posudi sa poklopcem.
21. Palačinke će se mnogo brže ispeći ako ostavite smesu da odstoji.
22. Sveži sir pre upotrebe protisnite kroz sito kako biste dobili kompaktniju masu.
23. Sok od pečenih voćnih kolača neće iscuriti iz testa ako testo pre pečenja posipate grizom ili prezlama.
24. Pecivo ili hleb od juče malo namočite vodom i ostavite nekoliko minuta u vrućoj rerni – postaće hrskavi kao da su sveži.
25. Da bi kolač sa keksom dobro narastao, pre pečenja u sredinu zabodite jednu makaronu.

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.
Komentari(0)