TORTA "CARICA" OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ: Fil sa čokoladom i lešnikom - najlepša poslastica za Novu godinu i Božić
Torta "Carica" osvaja na prvi zalogaj zbog fila sa čokoladom i lešnikom, a najlepša je za Novu godinu i Božić

Žene sigurno već polako prave spisak namirnica koje treba da kupe za praznike koji na stižu.
Slave su već počele, ali sada su nam Nova godina i Božić sve bliži.
Tradicija se kod nas poštuje i trudimo se da nam trpeza iz godine u godinu bude sve bogatija.
Zna se da je starinska sarma obavezna za ručak, ali pre toga i razne pite, salate, rolati...
Sada dolazimo do najslađeg dela, a to su poslastice.
Jedna torta "Carica" čije ime i samo govori je toliko dobra, a svi ljubitelji slatkiša neće moći da je odbiju.
Potrebni sastojci za ovaj recept su:
Za 4 kore:
150 g oštrog brašna
260 g belanaca
100 g prženih mlevenih lešnika
80 g šećera
Za krokant:
500 ml slatke pavlake
120 g šećera
120 g grubo mlevenih lešnika
Čokoladna krema:
300 g slatke pavlake
5 žumanaca
50 g putera
4 kašike šećera
150 g čokolade
Priprema je tu:
Kore: Mikserom dobro umutite belanca, a zatim dodajte šećer i mutite dok smesa ne postane čvrsta.
Pažljivo ručno umešajte brašno i lešnike, pa podelite smesu na 4 dela.
Na papiru za pečenje nacrtajte krug prečnika 24 cm i lagano ga nauljite.
Ravnomerno rasporedite smesu za kore na papiru i pecite svaku koru oko 10 minuta dok ne dobiju blagu boju.
Pecite ih na 180°C i ostavite da se ohlade. Krokant: Rastopite šećer na laganoj vatri, umešajte grubo mlevene lešnike i raširite smesu na papiru za pečenje ili silikonskoj podlozi da se stegne. Zatim sameljite lešnike i umešajte ih u šlag koji ste prethodno napravili od 500 ml slatke pavlake.
Čokoladna krema: Žumanca skuvajte sa šećerom na pari uz stalno mešanje. Umešajte otopljenu čokoladu u žumanca i ostavite smesu da se ohladi u frižideru. U hladnu kremu mikserom dodajte prethodno umućen puter, a zatim ručno umešajte šlag od slatke pavlake.
Postupak slaganja: Kora-čokoladna krema-šlag s krokantom-kora-čokoladna krema-šlag s krokantom-kora-čokoladna krema-šlag s krokantom-kora-čokoladna krema.
Uživajte u raskošnoj torti za praznike.

OVA POSNA MOSKVA TORTA JE TEŠKA 5 KILOGRAMA, A TEK DA VIDITE KOLIKO JE BOGATA: Vraća čak i izgubljeno ČULO UKUSA
Torta je bogata i teška oko 5 kg

NAJJEDNOSTAVIJI POSNI KOLAČ IZ JUGOSLAVIJE: Džem, cimet i kakao - jeftin, a ukusan (RECEPT)
Najjednostaviji posni kolač sa džemom, cimetom i kakaom iz Jugoslavije koji su sve žene pravile jer je jeftin i ukusan

Vranjanska samsa – kako se pravi kraljica pita juga Srbije
U srcu juga Srbije, u Vranju, rađa se jedno od najmirisnijih jela tradicionalne kuhinje – vranjanska samsa. Hrskava pita punjena sitno seckanim mesom i začinima nije samo ukusno jelo, već i deo identiteta ovog kraja.

NAJJEDNOSTAVNIJI POSNI KOLAČ KOJI MOŽETE SPREMITI: Najsočnije zadovoljstvo sa višnjom koje postoji (MERA NA ŠOLJE)
Recept za posni kolač od višnje koji uspeva svakome

Zlatni zalogaji iz šume – stari recepti sa lisičarkama
Kad krošnje zazelene, a mahovina se ovlaži od prvih letnjih kiša, šume Srbije ožive zlatnim kapicama lisičarki. Aromatične, hranljive i nežne, ove pečurke vekovima su obogaćivale trpeze, spajajući ukus prirode sa toplinom doma.
Komentari(0)