TORTA "CARICA" OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ: Fil sa čokoladom i lešnikom - najlepša poslastica za Novu godinu i Božić
Torta "Carica" osvaja na prvi zalogaj zbog fila sa čokoladom i lešnikom, a najlepša je za Novu godinu i Božić
Žene sigurno već polako prave spisak namirnica koje treba da kupe za praznike koji na stižu.
Slave su već počele, ali sada su nam Nova godina i Božić sve bliži.
Tradicija se kod nas poštuje i trudimo se da nam trpeza iz godine u godinu bude sve bogatija.
Zna se da je starinska sarma obavezna za ručak, ali pre toga i razne pite, salate, rolati...
Sada dolazimo do najslađeg dela, a to su poslastice.
Jedna torta "Carica" čije ime i samo govori je toliko dobra, a svi ljubitelji slatkiša neće moći da je odbiju.
Potrebni sastojci za ovaj recept su:
Za 4 kore:
150 g oštrog brašna
260 g belanaca
100 g prženih mlevenih lešnika
80 g šećera
Za krokant:
500 ml slatke pavlake
120 g šećera
120 g grubo mlevenih lešnika
Čokoladna krema:
300 g slatke pavlake
5 žumanaca
50 g putera
4 kašike šećera
150 g čokolade
Priprema je tu:
Kore: Mikserom dobro umutite belanca, a zatim dodajte šećer i mutite dok smesa ne postane čvrsta.
Pažljivo ručno umešajte brašno i lešnike, pa podelite smesu na 4 dela.
Na papiru za pečenje nacrtajte krug prečnika 24 cm i lagano ga nauljite.
Ravnomerno rasporedite smesu za kore na papiru i pecite svaku koru oko 10 minuta dok ne dobiju blagu boju.
Pecite ih na 180°C i ostavite da se ohlade. Krokant: Rastopite šećer na laganoj vatri, umešajte grubo mlevene lešnike i raširite smesu na papiru za pečenje ili silikonskoj podlozi da se stegne. Zatim sameljite lešnike i umešajte ih u šlag koji ste prethodno napravili od 500 ml slatke pavlake.
Čokoladna krema: Žumanca skuvajte sa šećerom na pari uz stalno mešanje. Umešajte otopljenu čokoladu u žumanca i ostavite smesu da se ohladi u frižideru. U hladnu kremu mikserom dodajte prethodno umućen puter, a zatim ručno umešajte šlag od slatke pavlake.
Postupak slaganja: Kora-čokoladna krema-šlag s krokantom-kora-čokoladna krema-šlag s krokantom-kora-čokoladna krema-šlag s krokantom-kora-čokoladna krema.
Uživajte u raskošnoj torti za praznike.
Zaboravljeni recept koji su naše bake znale napamet: Specijalitet s juga Srbije prste da poližete
Ovu pitu sa juga Srbije morate da napravite.
OVO JE ZAPRAVO RECEPT ZA PRAVU RUSKU SALATU: Jedan sastojak je drastično razlikuje od one koju mi pravimo
Po čemu se razlikuje ruska salta koju prave Rusi, od one koju smo mi navikli da pravimo
Ovo je najzdraviji doručak za creva na svetu! Probava se odmah pokreće, lako se vari, sve se iščisti za par sati
Palenta se pravi od kukuruznog griza i, osim što je jednostavna za pripremu, bogata je brojnim hranljivim materijama
Stari recept za mađarske palačinke opet osvaja srca srpskih domaćica! Uopšte ih ne prave kao mi, evo u čemu je caka
Recept mađarskih domaćica za ređane palačinke odmah zabeležite u sveske
Popara s lukom na vodi: Skromno jelo iz naroda koje vraća miris ognjišta
Nije bilo mleka, nema sira, ali ima hleb, crni luk i malo ulja – i to je bilo dovoljno za večeru koja greje, miriše i okuplja celu kuću
Komentari(0)