TORTA "CARICA" OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ: Fil sa čokoladom i lešnikom - najlepša poslastica za Novu godinu i Božić

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Torta "Carica" osvaja na prvi zalogaj zbog fila sa čokoladom i lešnikom, a najlepša je za Novu godinu i Božić

torta carica
Printscreen/Youtube

Žene sigurno već polako prave spisak namirnica koje treba da kupe za praznike koji na stižu.

Slave su već počele, ali sada su nam Nova godina i Božić sve bliži.

Tradicija se kod nas poštuje i trudimo se da nam trpeza iz godine u godinu bude sve bogatija.

Zna se da je starinska sarma obavezna za ručak, ali pre toga i razne pite, salate, rolati...

Sada dolazimo do najslađeg dela, a to su poslastice.

Jedna torta "Carica" čije ime i samo govori je toliko dobra, a svi ljubitelji slatkiša neće moći da je odbiju.

Potrebni sastojci za ovaj recept su:

Za 4 kore:

150 g oštrog brašna

260 g belanaca

100 g prženih mlevenih lešnika

80 g šećera

Za krokant:

500 ml slatke pavlake

120 g šećera

120 g grubo mlevenih lešnika

Čokoladna krema:

300 g slatke pavlake

5 žumanaca

50 g putera

4 kašike šećera

150 g čokolade

Priprema je tu:

Kore: Mikserom dobro umutite belanca, a zatim dodajte šećer i mutite dok smesa ne postane čvrsta.

Pažljivo ručno umešajte brašno i lešnike, pa podelite smesu na 4 dela.

Na papiru za pečenje nacrtajte krug prečnika 24 cm i lagano ga nauljite.

Ravnomerno rasporedite smesu za kore na papiru i pecite svaku koru oko 10 minuta dok ne dobiju blagu boju.

Pecite ih na 180°C i ostavite da se ohlade. Krokant: Rastopite šećer na laganoj vatri, umešajte grubo mlevene lešnike i raširite smesu na papiru za pečenje ili silikonskoj podlozi da se stegne. Zatim sameljite lešnike i umešajte ih u šlag koji ste prethodno napravili od 500 ml slatke pavlake.

Čokoladna krema: Žumanca skuvajte sa šećerom na pari uz stalno mešanje. Umešajte otopljenu čokoladu u žumanca i ostavite smesu da se ohladi u frižideru. U hladnu kremu mikserom dodajte prethodno umućen puter, a zatim ručno umešajte šlag od slatke pavlake.

Postupak slaganja: Kora-čokoladna krema-šlag s krokantom-kora-čokoladna krema-šlag s krokantom-kora-čokoladna krema-šlag s krokantom-kora-čokoladna krema.

Uživajte u raskošnoj torti za praznike.

@lepotesrbijee Najviši vodopad u Srbiji visok je 71 metar i nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara! Nalazi se 25 kilometara zapadno od Brusa i na oko 2,5 kilometara istočno od Pančićevog vrha! #srbija #lepotesrbije #vodopadjelovarnik #fyp #fypシ゚viral #serbia #foryou #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije
Tagovi:

Komentari(0)

Loading