TORTA NAD TORTAMA "Carica" kojoj je mesto na sredini vašeg stola
Torta "Carica". Uživajte!
Za 4 kore:
260 gr belanjaca
100 gr šećera
100 gr prženih mlevenih lešnika
Možda vas zanima:
DŽIGERANI, ČARAPANI... Kako su stanovnici pojedinih krajeva u Srbiji dobili nadimke
Kako su gradovi i stanovnici dobili pojedinih krajeva dobili svoje zanimljive nadimke.
NAJLEPŠI SREDNJOVEKOVNI MANASTIRI Vrhunac svog razvoja Srbija je doživela za vreme vladavine dinastije Nemanjića, kada su nastali brojni manastiri i razvijeni gradovi
Srednjovekovna Srbija imala je veoma burnu istoriju; međutim, u političkom, ekonomskom i kulturnom smislu zauzimala je istaknuto mesto u tadašnjoj Evropi.
Možda vas zanima:
DŽIGERANI, ČARAPANI... Kako su stanovnici pojedinih krajeva u Srbiji dobili nadimke
Kako su gradovi i stanovnici dobili pojedinih krajeva dobili svoje zanimljive nadimke.
NAJLEPŠI SREDNJOVEKOVNI MANASTIRI Vrhunac svog razvoja Srbija je doživela za vreme vladavine dinastije Nemanjića, kada su nastali brojni manastiri i razvijeni gradovi
Srednjovekovna Srbija imala je veoma burnu istoriju; međutim, u političkom, ekonomskom i kulturnom smislu zauzimala je istaknuto mesto u tadašnjoj Evropi.
Možda vas zanima:
DŽIGERANI, ČARAPANI... Kako su stanovnici pojedinih krajeva u Srbiji dobili nadimke
Kako su gradovi i stanovnici dobili pojedinih krajeva dobili svoje zanimljive nadimke.
NAJLEPŠI SREDNJOVEKOVNI MANASTIRI Vrhunac svog razvoja Srbija je doživela za vreme vladavine dinastije Nemanjića, kada su nastali brojni manastiri i razvijeni gradovi
Srednjovekovna Srbija imala je veoma burnu istoriju; međutim, u političkom, ekonomskom i kulturnom smislu zauzimala je istaknuto mesto u tadašnjoj Evropi.
150 gr brašna
Belanjce izmiksati sa šećerom dok ne dobijete čvrsti sneg. Lopaticom umešati mlevene lešnike i brašno. Smesu podelite na četiri jednaka dela. Svaki deo rasporediti po tepsiji koju ste obložili papirom za pečenje. Svaka kora neka bude debljine oko pola centimetra, shodno tome odaberite kalup. Kore pecite na 180 stepeni, oko 20 minuta.
Pustite ih da se ohlade.
Čokoladna krema:
5 žumanca
5 kašika šećera
150 gr čokolade
50 gr putera
300 gr slatke pavlake
U veliku posudu stavite kuvati vodu. Na nju stavite manju činiju u kojoj ćete kuvati žumance. Pazite da ta manja činija ne dodiruje vodu. Vatra neka bude lagana. Žumance skuvajte na pari sa šećerom. Konstantno mešajte. Čokoladu otopite u mikrotalasnoj. Maknite žumance s vatre i dodajte čokoladu. Stavite u frižider da se u potpunosti ohladi. Kad je smesa hladna u nju mikserom umešajte puter. Slatku pavlaku istucite u šlag i dodajte kremi.
Krokant (hrskavi preliv):
120 gr šećera otopite na laganoj vatri. U šećer umešajte 120 gr grubo naseckanih lešnika. Prebacite na silikon ili papir za pečenje i pustite da se ohladi. Kad je u potpunosti hladno, sameljite i dodajte u 500 ml izrađenog šlaga.
Filovati:
– kora
– čokoladna krema
– šlag s krokantom
– kora
– čokoladna krema
– šlag s krokantom
– kora
– čokoladna krema
– šlag s krokantom i lešnicima
– kora
– čokoladna krema.
Na kraju celu tortu posipati mlevenim lešnicima.
Prijatno!
Izvor: domacikolaci
Zaboravljeni recept koji su naše bake znale napamet: Specijalitet s juga Srbije prste da poližete
Ovu pitu sa juga Srbije morate da napravite.
OVO JE ZAPRAVO RECEPT ZA PRAVU RUSKU SALATU: Jedan sastojak je drastično razlikuje od one koju mi pravimo
Po čemu se razlikuje ruska salta koju prave Rusi, od one koju smo mi navikli da pravimo
Ovo je najzdraviji doručak za creva na svetu! Probava se odmah pokreće, lako se vari, sve se iščisti za par sati
Palenta se pravi od kukuruznog griza i, osim što je jednostavna za pripremu, bogata je brojnim hranljivim materijama
Stari recept za mađarske palačinke opet osvaja srca srpskih domaćica! Uopšte ih ne prave kao mi, evo u čemu je caka
Recept mađarskih domaćica za ređane palačinke odmah zabeležite u sveske
Popara s lukom na vodi: Skromno jelo iz naroda koje vraća miris ognjišta
Nije bilo mleka, nema sira, ali ima hleb, crni luk i malo ulja – i to je bilo dovoljno za večeru koja greje, miriše i okuplja celu kuću
Komentari(0)