STARINSKA BEČKA PITA SA ORASIMA: Posna i mrsna poslastica - najlepši kolač svih generacija
Starinska bečka pita sa orasima je najleši kolač svih generacija, a poslastica može da bude posna i mrsna
Poslasticama koliko god da se obraduju deca, toliko se obraduju i odrasli.
Brzi i jednostavni kolači su nam omiljeni, kako od starinskih čupavaca, preko bajadere, oblandi...
Tako je pred vama sada najlepša bečka pita sa orasima kakva se topi u ustima sa lakoćom zbog kremastog fila.
Dva fila koja su neodoljiva, a možete je spremiti kako za praznike tako i svakodnevno.
Ovo su sastojci za recept:
Prvi fil:
250 gr mlevenog keksa
400 ml vode
200 gr sitnog kokosa
300 gr šećera
100 gr čokolade
125 gr margarina
Drugi fil:
200 gr mlevenih oraha
50 ml vode
100 gr čokolade
150 gr šećera
125 gr margarina
Za glazuru:
6 kašika ulja
200 g čokolade
Još je potrebno:
20 gr kokosa za dekoraciju
Jedan list velike oblande
200 ml soka od pomorandže
250 gr keksa
Ovo je priprema:
U šerpu na šporetu sipati 400 ml vode i 300 gr šećera da se kuva. Kad proključa, dodati 125 gr margarina i mešati kašikom da se otopi. Dodati 100 gr čokolade za kuvanje, promešati kašikom i skloniti sa ringle. Mešati kašikom da se čokolada otopi, a zatim postepeno dodavati 200 gr sitnog kokosa. Zatim postepeno dodati i 250 gr mlevenog keksa. Mešati kašikom da se fil lepo sjedini.
Ostaviti da se ohladi 10 minuta, pa zatim fil rasporediti preko jednog lista velike oblande. Fil lepo poravnati.
U 200 ml soka od narandže provlačiti keks i ređati preko prvog fila. Svaki keks još malo pokvasiti sa nekoliko kapi soka od narandže. Zatim skuvati drugi fil. U šerpu na šporetu sipati 50 ml vode i 125 gr šećera da se kuva. Kad proključa, dodati 125 gr margarina i mešati kašikom da se otopi. Dodati 100 gr čokolade za kuvanje, promešati kašikom i skloniti sa ringle. Mešati kašikom da se čokolada otopi, a zatim dodati postepeno 200 gr mlevenih oraha. Mešati kašikom da se fil lepo ujedini.
Ostaviti da se ohladi 10 minuta, a zatim fil tasporediti preko keksa. Fil lepo poravnati.
U šerpu na šporetu staviti da se otopi 200 gr čokolade sa 6 kašika ulja na umereno jakoj temperaturi. Kolač preliti otopljenom čokoladom. Dok je čokolada još mekana, po površini posuti 20 gr kokosa. Kolač ostaviti da se ohladi, najbolje da odstoji preko noći, a zatim seći tankim oštrim nožem.
Kolač se odlično seče, pa je moguće seći u štanglice ili u kocke po želji. Sa ovim provereno dobrim receptom ne možete nikako pogrešiti, uvek dobitna kombinacija!
Uživajte u neodoljivom ukusu ovog kolača u posnoj varijanti!
Prijatno!
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
Komentari(0)