NAJSOČNIJI POSNI KOLAČ SA ČOKOLADOM I VIŠNJAMA: Starinska poslastica - sastojci naših baka iz frižidera
Posni kolač sa čokoladom i višnjama je najsočnija starinska poslastica koja se pravi po sastojcima naših baka iz frižidera

Mnogi se pridržavaju Božićnog posta, a to za neke predstavlja veliki problem kada su u pitanju poslastice.
Iako u tim danima mnoge žene prave mekane posne palačinke, baklavu, oblande sa orasima...
Nije loše i da probate nešto novo što ćete praviti i van posta.
Možda vas zanima:

Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
U pitanju je najsočniji posni kolač sa čokoladom i višnjama.
Pravi desert posle ukusne posne sarme ili dobrog starog podvarka.
Recept i sastojci su tu:
30 g posne čokolade
1,5 šolja brašna
2 g biljnog želatina (agar agar)
300 g šećera
300 g višanja
60 g kakao praha
25 g griza
540 ml vode
vanilin šećer po ukusu
1 kašičica sode bikarbone
prstohvat soli
1 kašika limunovog soka
3 kašike ulja
Priprema:
U posudi promešajte prosejano brašno, 180 g šećera, 40 g kakao praha, sodu bikarbonu, vanilin šećer i so.
Potom dodajte limunov sok, ulje i 250 ml vode. Pleh obložite pek papirom, pa izlijte smesu za posni kolač i pecite na 180°C oko 40-50 minuta.
Ostavite da se kora ohladi i skinite joj površinskoj sloj, ali ga ne bacajte. U šerpu sipajte 200 ml vode, dodajte 200 g višanja, pa stavite na srednju vatru i sačekajte da smesa provri, a nakon toga ispasirajte višnje kroz cediljku.
Dodajte 60 g šećera i ponovo stavite višnje na laganu vatru, pa dodajte i kukuruzni skrob. Mešajte 15 minuta na laganijoj vatri.
Kada se malo ohladi, umutite mikserom smesu sa višnjama oko 10 minuta dok ne postane fil.
Potopite biljni želatin u 50 ml vode 5 minuta, stavite na vatru, sačekajte da provri, prokuvajte par minuta i sipajte u smesu od višanja, pa promešajte sastojke.
U fil sa višnjama za posni kolač dodajte 100 g odmrznutih i oceđenih višanja i dobro promešajte. Ubacite malo površinskog sloja kore koji ste iscepkali u fil sa višnjama.
Premažite ga preko prve kore, pa pokrijte drugom.
Za glazuru posnog kolača u šerpi pomešajte 60 g šećera, 40 ml vode, 20 g kakao praha, na laganijoj vatri mešajte dok ne dobijete homogenu smesu, potom sklonite sa ringle i dodajte čokoladu bez mleka.
Prelijte glazuru preko posnog kolača.
Ostavite da odstoji nekoliko sati u frižideru.

STARE BUGARKE PRAVE POPARU NA NAJBOLJI NAČIN: Dodaju 2 sastojka - kremasta i sočna
Stare Bugarke prave poparu na najstariji način uz dva sastojka zbog kojih je kremasta i sočna

Slani bakin kolač sto puta lepši od slatke varijante: Recept za ukusnu večeru ili doručak koju ćete stalno praviti
Brz recept za bakin kolač od 6 sastojaka.

PITA SA PEČURKAMA KAO IZ SNOVA: Uz ovakvu pripremu je NIKAD UKUSNIJA (VIDEO) (RECEPT)
Pita se najčešće pravi od šampinjona, zato što je njihova cena najpristupačnija, a i zato što se mogu bez problema jesti u tim količinama

Plavi biser planina: Tajne i lekovita moć srpske borovnice i recept za tradicionalnu pitu
Sitna, tamnoplava bobica koja krije izuzetnu lekovitost i vekovima je hranila planince i čuvala njihovo zdravlje.

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.
Komentari(0)