NAJSOČNIJI POSNI KOLAČ SA ČOKOLADOM I VIŠNJAMA: Starinska poslastica - sastojci naših baka iz frižidera
Posni kolač sa čokoladom i višnjama je najsočnija starinska poslastica koja se pravi po sastojcima naših baka iz frižidera
![posni kolač](/data/images/2023-12-06/69966_1466841-parce-posnog-kolaca-sa-cokoladom-i-visnjama-ff_f.jpg?timestamp=1701817200)
Mnogi se pridržavaju Božićnog posta, a to za neke predstavlja veliki problem kada su u pitanju poslastice.
Iako u tim danima mnoge žene prave mekane posne palačinke, baklavu, oblande sa orasima...
Nije loše i da probate nešto novo što ćete praviti i van posta.
Možda vas zanima:
![U kući i stanu se neće ni osetiti: Super CAKE za pripremu ribe bez neprijatnih mirisa koje morate probati](/data/images/2023-04-13/51545_1681383675-img-20230413-wa00202_f.jpg)
U kući i stanu se neće ni osetiti: Super CAKE za pripremu ribe bez neprijatnih mirisa koje morate probati
Kada pripremate ukusna riblja jela, jedan od glavnih izazova može biti kako se osloboditi neprijatnog mirisa koji se širi kuhinjom i domom
![posna proja](/data/images/2024-03-14/80559_posna-proja_f.jpg)
POSNA PROJA OD SAMO 4 SASTOJKA: Domaća, a najlepša - starinski recept koji se prenosi sa kolena na koleno
Domaća posna proja od četiri sastojka je najlepša, a recept se prenosi sa kolena na koleno
Možda vas zanima:
![U kući i stanu se neće ni osetiti: Super CAKE za pripremu ribe bez neprijatnih mirisa koje morate probati](/data/images/2023-04-13/51545_1681383675-img-20230413-wa00202_f.jpg)
U kući i stanu se neće ni osetiti: Super CAKE za pripremu ribe bez neprijatnih mirisa koje morate probati
Kada pripremate ukusna riblja jela, jedan od glavnih izazova može biti kako se osloboditi neprijatnog mirisa koji se širi kuhinjom i domom
![posna proja](/data/images/2024-03-14/80559_posna-proja_f.jpg)
POSNA PROJA OD SAMO 4 SASTOJKA: Domaća, a najlepša - starinski recept koji se prenosi sa kolena na koleno
Domaća posna proja od četiri sastojka je najlepša, a recept se prenosi sa kolena na koleno
Možda vas zanima:
![U kući i stanu se neće ni osetiti: Super CAKE za pripremu ribe bez neprijatnih mirisa koje morate probati](/data/images/2023-04-13/51545_1681383675-img-20230413-wa00202_f.jpg)
U kući i stanu se neće ni osetiti: Super CAKE za pripremu ribe bez neprijatnih mirisa koje morate probati
Kada pripremate ukusna riblja jela, jedan od glavnih izazova može biti kako se osloboditi neprijatnog mirisa koji se širi kuhinjom i domom
![posna proja](/data/images/2024-03-14/80559_posna-proja_f.jpg)
POSNA PROJA OD SAMO 4 SASTOJKA: Domaća, a najlepša - starinski recept koji se prenosi sa kolena na koleno
Domaća posna proja od četiri sastojka je najlepša, a recept se prenosi sa kolena na koleno
U pitanju je najsočniji posni kolač sa čokoladom i višnjama.
Pravi desert posle ukusne posne sarme ili dobrog starog podvarka.
Recept i sastojci su tu:
30 g posne čokolade
1,5 šolja brašna
2 g biljnog želatina (agar agar)
300 g šećera
300 g višanja
60 g kakao praha
25 g griza
540 ml vode
vanilin šećer po ukusu
1 kašičica sode bikarbone
prstohvat soli
1 kašika limunovog soka
3 kašike ulja
Priprema:
U posudi promešajte prosejano brašno, 180 g šećera, 40 g kakao praha, sodu bikarbonu, vanilin šećer i so.
Potom dodajte limunov sok, ulje i 250 ml vode. Pleh obložite pek papirom, pa izlijte smesu za posni kolač i pecite na 180°C oko 40-50 minuta.
Ostavite da se kora ohladi i skinite joj površinskoj sloj, ali ga ne bacajte. U šerpu sipajte 200 ml vode, dodajte 200 g višanja, pa stavite na srednju vatru i sačekajte da smesa provri, a nakon toga ispasirajte višnje kroz cediljku.
Dodajte 60 g šećera i ponovo stavite višnje na laganu vatru, pa dodajte i kukuruzni skrob. Mešajte 15 minuta na laganijoj vatri.
Kada se malo ohladi, umutite mikserom smesu sa višnjama oko 10 minuta dok ne postane fil.
Potopite biljni želatin u 50 ml vode 5 minuta, stavite na vatru, sačekajte da provri, prokuvajte par minuta i sipajte u smesu od višanja, pa promešajte sastojke.
U fil sa višnjama za posni kolač dodajte 100 g odmrznutih i oceđenih višanja i dobro promešajte. Ubacite malo površinskog sloja kore koji ste iscepkali u fil sa višnjama.
Premažite ga preko prve kore, pa pokrijte drugom.
Za glazuru posnog kolača u šerpi pomešajte 60 g šećera, 40 ml vode, 20 g kakao praha, na laganijoj vatri mešajte dok ne dobijete homogenu smesu, potom sklonite sa ringle i dodajte čokoladu bez mleka.
Prelijte glazuru preko posnog kolača.
Ostavite da odstoji nekoliko sati u frižideru.
![mleveno meso](/data/images/2024-02-26/78571_shutterstock-148461935_f.jpg)
TRIK ZA MLEVENO MESO: Dodajte jedan sastojak u smesu i napravite najukusniji ručak
Mleveno meso postaje neodoljivo sočno uz ovaj sastojak
![mleko](/data/images/2024-07-17/94413_shutterstock-2463232251_f.jpg)
Da li je surutka zaista lekovita za jetru? Nije svaka podjednako zdrava, caka je u ovome
Surutka otklanja masti koje su prvi „korak“ ka propasti jetre, ali nije svaka jednako zdrava
![DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)](/data/images/2022-10-03/37812_shutterstock-1892680609_f.jpg)
DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)
Najsigurnije konzervisana zimnica bez kvarenja
![Ovo je najbolji recept za džem od šljiva: Jednostavno i brzo se sprema, a ukus je neverovatan](/data/images/2022-09-14/36611_shutterstock-1197917341_f.jpg)
Ovo je najbolji recept za džem od šljiva: Jednostavno i brzo se sprema, a ukus je neverovatan
Pustite da provri nepoklopljeno, povremeno mešajući
![vojnički pasulj](/data/images/2024-03-11/80177_vojnicki-pasulj_f.jpg)
Doktor otkrio četiri vrste namirnica koje smanjuju loš holesterol: Ovo je najprostija hrana koju jedu svi Srbi
Visok holesterol može izazvati brojne zdravstvene probleme visokog rizika, kao što su srčani i moždani udar
Komentari(0)