SAVRŠEN DORUČAK TOKOM POSTA Obožavala ih je cela Jugoslavija, a evo kako da ih i vi napravite na najlakši način
Pored toga što ih nije teško napraviti, ove posne mekike mogu dugo da stoje.

Ukoliko ste ljubitelj testa i peciva, a želite da za jutarnji i večernji obrok kombinujete slane i slatke namaze tokom posta, ovaj recept za mekike biće pravo rešenje za vas.
Pored toga što ih nije teško napraviti, ove posne mekike mogu dugo da stoje. Ukoliko, pak, procenite da ste zamesili previše testa, možete ga čuvati u frižideru i pržiti kad nemate vremena za pripremu drugog obroka.
Možda vas zanima:

RECEPT NAŠIH BAKA Kako da napravite UKUSNE DOMAĆE MEKIKE
Mekike su idealne za doručak uz džem ili sir

Plavi biser planina: Tajne i lekovita moć srpske borovnice i recept za tradicionalnu pitu
Sitna, tamnoplava bobica koja krije izuzetnu lekovitost i vekovima je hranila planince i čuvala njihovo zdravlje.
Možda vas zanima:

RECEPT NAŠIH BAKA Kako da napravite UKUSNE DOMAĆE MEKIKE
Mekike su idealne za doručak uz džem ili sir

Plavi biser planina: Tajne i lekovita moć srpske borovnice i recept za tradicionalnu pitu
Sitna, tamnoplava bobica koja krije izuzetnu lekovitost i vekovima je hranila planince i čuvala njihovo zdravlje.
Možda vas zanima:

RECEPT NAŠIH BAKA Kako da napravite UKUSNE DOMAĆE MEKIKE
Mekike su idealne za doručak uz džem ili sir

Plavi biser planina: Tajne i lekovita moć srpske borovnice i recept za tradicionalnu pitu
Sitna, tamnoplava bobica koja krije izuzetnu lekovitost i vekovima je hranila planince i čuvala njihovo zdravlje.
Sastojci:
- 250 ml mlake vode
- 350 g brašna tip 400
- 20 g kvasca (pola kockice)
- ravna kafena kašičica šećera
- ravna kafena kašičica soli
- čašica domaće rakije
- 3 kašike ulja za testo + ulje za prženje
Priprema:
U mlaku vodu dodajte izmrvljen kvasac, šećer i malo brašna, pa sve razmutite i ostavite desetak minuta da kvasac zapeni.
U činiju sipajte ostatak brašna, dodajte aktivirani kvasac, tri kašike ulja, domaću rakiju i so, pa zamesite meko testo. Umešeno testo pokrijte krpom ili prozirnom folijom i ostavite da narasta pola sata.
Na pobrašnjenu radnu površinu prebacite testo, razvucite ga pomoću oklagije, pa rukom odvajajte manju količinu testa i razvucite ga u oblik mekike. Kad na isti način utrošite sve umešeno testo, pokrijte ga krpom dok se ne zagreje ulje za prženje.
U dublji tiganj sipajte malo više ulja, pa ga zagrejte i spuštajte mekike da se prže. Obavezno ih okrenite tokom prženja, kako bi ravnomerno dobile zlatnu boju. Ispržene mekike ređajte na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće, pa ih prebacite na tanjir i služite uz džem, med, ajvar, humus...
Ukoliko ne ispržite sve pripremljeno testo, posudu u kojoj ste ga mesili prekrijte prozirnom folijom sa svih strana, pa je stavite u frižider. Ovako umešeno testo može da stoji u frižideru tri dana, a da prilikom prženja zadrži dobar ukus.

Slani bakin kolač sto puta lepši od slatke varijante: Recept za ukusnu večeru ili doručak koju ćete stalno praviti
Brz recept za bakin kolač od 6 sastojaka.

PITA SA PEČURKAMA KAO IZ SNOVA: Uz ovakvu pripremu je NIKAD UKUSNIJA (VIDEO) (RECEPT)
Pita se najčešće pravi od šampinjona, zato što je njihova cena najpristupačnija, a i zato što se mogu bez problema jesti u tim količinama

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.

KORAK PO KORAK DO SAVRŠENOG POSNOG PREBRANCA ZA BADNJI DAN: Samo pratite uputstvo, nema šanse da pogrešite (RECEPT)
Tradicionalni prebranac na najprostiji način - recept koji ćete prepisati u svesku

Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje
Komentari(0)