SAMO NAŠE BAKE I DAN DANAS OVAKO PRAVE POSNU LENJU PITU: Najsočnija sa 2 vrste voća - recept koji nisu zaboravile

Lepote Srbije

16:00

Gastronomija 0

Samo naše bake prave posnu lenju pitu sa smokvama i jabukama koja je najsočnija, a recept nikada nisu zaboravile

posna lenja pita
Shutterstock

Da biste spremni dočekali post, potrebno je da u svojoj glavi imate specijalitete, kuvana jela i poslastice koje ćete u svakom momentu moći da spremite.

Postoji mnogo ukusne posne hrane, od posne sarme sa pirinčem, salate sa makaronama, raznih pita, pa sve do kolača.

Lenju pitu svi jedemo još od malena, a sada je ispred vas posna verzija koja će vas ukusom namamiti toliko da je češće spremate od mrsne.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Naše bake je samo takvu prave sa dve vrste voća.

Ukusna, sočna, mekana, ma kao iz restorana.

Ovo su potrebni sastojci za recept:

1/2 kašičice soli

300 g margarina

500 g brašna

1 vanilin šećer

malo vode

1 prašak za pecivo

Za fil treba:

20 g šećera u prahu

700g suvih smokvi

1 kesica vanilin šećera

100g rendanih jabuka

sok od jedne pomoradže

3dl belog vina

Ovako se sprema:

Smokve očistiti od peteljki i iseći na manje komade.

U šerpu odgovarajuće veličine staviti smokve, vino i sok od pomorandže.

Kuvati dok smokve ne omekšaju.

Izvaditi smokve iz tečnosti i dodati vanillin šećer.

Prebaciti u posudu za mešanje i dodati rendane jabuke.

Margarin pomešati mikserom.

Dodati šećer, vanillin šećer,malo vode, so i prašak za pecivo i mešati dok se šećer ne istopi i dobije kompaktna masa.

Na mikser staviti metlice za testo i nastaviti mešanje tako što se dodaje po malo brašna.

Kad dobijete kompaktno testo podelite ga na dva dela.

U tepsiju predhodno obloženu papirom za pečenje stavite jednu polovinu testa i ravnomerno rasporedite pa utabajte dlanovima.

Preko testa ravnomerno rasporedite fil od smokvi i jabuke pa preko toga rukama izmrvite ostatak testa.

Vodite računa da gornji sloj testa bude ranomerno raspoređen po površini fila.

Peći u rerni zagrejanoj na 180°C 30-40 min odnosno dok kolač ne porumeni po površini.

Nakon pečenja ostaviti da se hladi u plehu u kojem je pečen pa nakon toga izvaditi iz pleha zajedno sa papirom.

Lenju pitu služiti posuto prah šećerom.

Prijatno!

Tagovi:

Komentari(0)

Loading