SAMO NAŠE BAKE I DAN DANAS OVAKO PRAVE POSNU LENJU PITU: Najsočnija sa 2 vrste voća - recept koji nisu zaboravile
Samo naše bake prave posnu lenju pitu sa smokvama i jabukama koja je najsočnija, a recept nikada nisu zaboravile

Da biste spremni dočekali post, potrebno je da u svojoj glavi imate specijalitete, kuvana jela i poslastice koje ćete u svakom momentu moći da spremite.
Postoji mnogo ukusne posne hrane, od posne sarme sa pirinčem, salate sa makaronama, raznih pita, pa sve do kolača.
Lenju pitu svi jedemo još od malena, a sada je ispred vas posna verzija koja će vas ukusom namamiti toliko da je češće spremate od mrsne.
Možda vas zanima:

LENJA PITA Starinski kolač koji svi obožavaju, spremljen na malo drugačiji način
Pravi se lako, a sastojci su jeftini, uživaćete u svakom zalogaju.

NAJBOLJA LENJA PITA S JABUKAMA KOJA USPEVA SVIMA: Nema boljeg i jednostavnijeg kolača, a topi se u ustima
Donosimo vam najbolji recept za lenju pitu sa jabukama koja uspeva svima.
Možda vas zanima:

LENJA PITA Starinski kolač koji svi obožavaju, spremljen na malo drugačiji način
Pravi se lako, a sastojci su jeftini, uživaćete u svakom zalogaju.

NAJBOLJA LENJA PITA S JABUKAMA KOJA USPEVA SVIMA: Nema boljeg i jednostavnijeg kolača, a topi se u ustima
Donosimo vam najbolji recept za lenju pitu sa jabukama koja uspeva svima.
Možda vas zanima:

LENJA PITA Starinski kolač koji svi obožavaju, spremljen na malo drugačiji način
Pravi se lako, a sastojci su jeftini, uživaćete u svakom zalogaju.

NAJBOLJA LENJA PITA S JABUKAMA KOJA USPEVA SVIMA: Nema boljeg i jednostavnijeg kolača, a topi se u ustima
Donosimo vam najbolji recept za lenju pitu sa jabukama koja uspeva svima.
Naše bake je samo takvu prave sa dve vrste voća.
Ukusna, sočna, mekana, ma kao iz restorana.
Ovo su potrebni sastojci za recept:
1/2 kašičice soli
300 g margarina
500 g brašna
1 vanilin šećer
malo vode
1 prašak za pecivo
Za fil treba:
20 g šećera u prahu
700g suvih smokvi
1 kesica vanilin šećera
100g rendanih jabuka
sok od jedne pomoradže
3dl belog vina
Ovako se sprema:
Smokve očistiti od peteljki i iseći na manje komade.
U šerpu odgovarajuće veličine staviti smokve, vino i sok od pomorandže.
Kuvati dok smokve ne omekšaju.
Izvaditi smokve iz tečnosti i dodati vanillin šećer.
Prebaciti u posudu za mešanje i dodati rendane jabuke.
Margarin pomešati mikserom.
Dodati šećer, vanillin šećer,malo vode, so i prašak za pecivo i mešati dok se šećer ne istopi i dobije kompaktna masa.
Na mikser staviti metlice za testo i nastaviti mešanje tako što se dodaje po malo brašna.
Kad dobijete kompaktno testo podelite ga na dva dela.
U tepsiju predhodno obloženu papirom za pečenje stavite jednu polovinu testa i ravnomerno rasporedite pa utabajte dlanovima.
Preko testa ravnomerno rasporedite fil od smokvi i jabuke pa preko toga rukama izmrvite ostatak testa.
Vodite računa da gornji sloj testa bude ranomerno raspoređen po površini fila.
Peći u rerni zagrejanoj na 180°C 30-40 min odnosno dok kolač ne porumeni po površini.
Nakon pečenja ostaviti da se hladi u plehu u kojem je pečen pa nakon toga izvaditi iz pleha zajedno sa papirom.
Lenju pitu služiti posuto prah šećerom.
Prijatno!

STAROPLANINSKI DRAGULJ: Sir jači od kozjeg, napravljen od ENDEMIČNIH biljaka, a služi kao lek za celu porodicu
Zaboravite industrijske sireve! Na obroncima Stare planine nastaje specijalitet koji svoju lekovitu moć crpi iz prirode. Otkrivamo tajnu Staroplaninskog ovčijeg sira – zašto se smatra našim najzdravijim sirom i kako ga pastiri vekovima koriste za jačanje imuniteta.

SRPSKA CRNA ČOKOLADA: Zaboravljeni recept za kitnikez koji je zdraviji od meda, a naše bake su ga davale za jaku krv
U Vojvodini, gde su dunje bile simbol bogatstva, nastao je zaboravljeni slatkiš koji je prava riznica zdravlja. Otkrivamo Kitnikez – "sir od dunja" – poslasticu koja se pravila bez grama šećera i koju su bake koristile za oporavak od anemije.

Ovi čupavci nema šanse da budu suvi! Savremeniji recept nigde nećete naći, trik je u jednoj stvari
Trik je u tome što je biskvit mekan kao pamuk i ima iznenađenje iznutra koje ga čini savršenim!

TAJNA SRPSKOG DORUČKA KOJI DIŽE IZ MRTVIH: "Kačamak" je eliksir dugovečnosti, ali ovaj detalj ga čini nemogućim za pripremu kod kuće
Zlatno jelo koje su naši preci jeli vekovima: Otkrivamo zašto moderni kačamak nema isti ukus i kako ga spremiti na autentičan način.

CENA OVOG JELA U DREVNOJ SRBIJI BILA JE KAO DANAŠNJA ZLATNA POLUGA! Retka srpska poslastica "Manastirka" pravila se samo za BOŽIĆ i SKRIVA VELIKU TAJNU
Tajna starog kolača za koji se nekada moralo štedeti godinu dana: Recept preživeo vekove, a njegova vrednost nije u novcu, već u tri najluksuznija sastojka onog doba.
Komentari(0)