UKUSI JUGA SRBIJE Starinski recept za jelo koje će se dopasti pravim gurmanima, nećete odoleti ovom receptu
Kao i kod ajvara, svaka kuća ima neku svoju tajnu spremanja sprže.
Sprža je južnjački specijalitet od svinjskog mesa, koji se pravi od čvaraka nakon topljenja masti i ovih dana, kada su svinjokolji aktuelni, stiže na mnoge trpeze upravo ona domaća, ne industrijska.
Kao i kod ajvara, svaka kuća ima neku svoju tajnu spremanja sprže.
Iako svi spremaju spržu na gotovo isti način, sve ispadnu različite i svaka će vam domaćica reći da je njena sprža najbolja.
Kada su muškarci posle klanja svinja odradili najveći deo posla, onda nastupaju žene.
One su glavne oko kazana u kome se topi mast i pravi sprža.
– Prvo se slanina, odnosno salo topi u kazanu. Kada se odvoji mast, čvarci koji su ostali dodatno se kuvaju.
U njih se doda i meso od kostiju, koje su ranije kuvane, dakle, da se sve upotrebljava, ništa se ne baca.
Onda se u te čvarke i sitno seckano meso, dodaje voda i so, to se kuva, uz stalno mešanje nekoliko sati. Kada voda ispari, onda se tako na končiće usitnjeni čvarci, dodatno cede i tada je sprža gotova – objašnjava proces pravljenja sprže jedna od ovdašnjih domaćica.
Neke domaćice u spržu dodaju i začinsku papriku, pa isceđena mast bude crvenkasta i takođe se upotrebljava, ali samo uz određena jela.
Tako oceđena sprža, stavlja se u sudove, čuva na hladnom i konzumira najčešće do proleća. U zamrzivaču može da opstane i duže.
Sprža je veoma hranljiv i kaloričan specijalitet, jelo je koje je između čvaraka i duvan čvaraka, s tim što je u rangu delikatesa, na stepenici više, kažu ugostitelji.
Jede se uz hleb, naročito je ukusna ako je hleb vruć. Takođe, veoma često je meze, a uz nju je obavezna turšija, kiseo kupus i rakija ili domaće vino poznatije kao kominjak.
Poseban specijalitet je ispržena kisela paprika sa spržom, koja može da bude i samo ručak, upravo zbog svoje kaloričnosti.
Većina restorana na jugu Srbije je poslednjih godina ima u ponudi, međutim najčešće je to ona industrijska.
Naravno, domaća je neuporedivo bolja i kada bi nekog pitali za cenu, ne bi znao da vam kaže, retko je prodaju, već je čuvaju za svoju upotrebu.
Svako domaćinstvo koje je sprema, izneće vam je na sto kao gostu i spakovati malo da ponesete kući.
Što se sprže tiče, Leskovčani su uspeli da joj zaštite geografsko poreklo, mada se ona spema na čitavom jugu Srbije.
SAVRŠEN ZA SVEČANE TRENUTKE Slani rolat sa ajvarom, brzo i lako se pravi, a ukus pravi domaćinski
Slani rolati su uvek dobar izbor za predjelo a možete ukuse možete kombinovati na razne načine
RECEPT ZA HRSKAVI KROMPIR: Pripremite ga sa kačkavaljem i slaninicom i uživaćete u savršenom ukusu
Krompirići kojima niko neće odoleti
KRALJICA UKUSA Probajte rolovanu baklavu sa suvim šljivama
Neobičan je recept koji će vam odmah prirasti za srce.
Tri trika da vam slavski kolač bude najlepši: Ovo je recept koji će vam uspeti iz prvog pokušaja
Da bi slavski kolač lepo narastao, bio iznutra mekan, a spolja sa finom koricom koja ne puca, pripremite ga po već isprobanom receptu.
Čkalja je ovo jelo obožavao, a Srbe vraća u detinjstvo: Ovo je bio njegov recept, strogo se držao ovih pravila
Glumac je jednom prilikom otkrio svoj recept za ovo staro jelo
Komentari(0)