UKUSI JUGA SRBIJE Starinski recept za jelo koje će se dopasti pravim gurmanima, nećete odoleti ovom receptu
Kao i kod ajvara, svaka kuća ima neku svoju tajnu spremanja sprže.
 
                                
Sprža je južnjački specijalitet od svinjskog mesa, koji se pravi od čvaraka nakon topljenja masti i ovih dana, kada su svinjokolji aktuelni, stiže na mnoge trpeze upravo ona domaća, ne industrijska.
Kao i kod ajvara, svaka kuća ima neku svoju tajnu spremanja sprže.
Iako svi spremaju spržu na gotovo isti način, sve ispadnu različite i svaka će vam domaćica reći da je njena sprža najbolja.
Kada su muškarci posle klanja svinja odradili najveći deo posla, onda nastupaju žene.
One su glavne oko kazana u kome se topi mast i pravi sprža.
– Prvo se slanina, odnosno salo topi u kazanu. Kada se odvoji mast, čvarci koji su ostali dodatno se kuvaju.
U njih se doda i meso od kostiju, koje su ranije kuvane, dakle, da se sve upotrebljava, ništa se ne baca.
Onda se u te čvarke i sitno seckano meso, dodaje voda i so, to se kuva, uz stalno mešanje nekoliko sati. Kada voda ispari, onda se tako na končiće usitnjeni čvarci, dodatno cede i tada je sprža gotova – objašnjava proces pravljenja sprže jedna od ovdašnjih domaćica.
Neke domaćice u spržu dodaju i začinsku papriku, pa isceđena mast bude crvenkasta i takođe se upotrebljava, ali samo uz određena jela.
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                     Shutterstock
                                            
                                        
                                    
                                                                                    
                                                                                            Shutterstock
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Tako oceđena sprža, stavlja se u sudove, čuva na hladnom i konzumira najčešće do proleća. U zamrzivaču može da opstane i duže.
Sprža je veoma hranljiv i kaloričan specijalitet, jelo je koje je između čvaraka i duvan čvaraka, s tim što je u rangu delikatesa, na stepenici više, kažu ugostitelji.
Jede se uz hleb, naročito je ukusna ako je hleb vruć. Takođe, veoma često je meze, a uz nju je obavezna turšija, kiseo kupus i rakija ili domaće vino poznatije kao kominjak.
Poseban specijalitet je ispržena kisela paprika sa spržom, koja može da bude i samo ručak, upravo zbog svoje kaloričnosti.
Većina restorana na jugu Srbije je poslednjih godina ima u ponudi, međutim najčešće je to ona industrijska.
Naravno, domaća je neuporedivo bolja i kada bi nekog pitali za cenu, ne bi znao da vam kaže, retko je prodaju, već je čuvaju za svoju upotrebu.
Svako domaćinstvo koje je sprema, izneće vam je na sto kao gostu i spakovati malo da ponesete kući.
Što se sprže tiče, Leskovčani su uspeli da joj zaštite geografsko poreklo, mada se ona spema na čitavom jugu Srbije.
 
            Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
 
            Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
 
            Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
 
            Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
 
            APETITKA je ponos Lebana, a pravi se lakše nego ajvar i pinđur: Najlepša južnjačka zimnica je prava riznica vitamina
Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
 
                 
            
Komentari(0)