KAD SRPKINJE PRAVE ONDA NEMA GREŠKE Domaći recept za jelo na kojem su generacije odrasle

Miloš Milenović

18:00

Gastronomija 0

Mekane palačinke su uvek najbolji izbor jer ne oduzimaju mnogo vremena, a to je nešto i što svi volimo najviše. Mada, ni uštipcima niko neće odoleti, a tek ako napravite ovako vazdušaste po receptu Srpkinja.

beogradski ustipci
Shutterstock

 

Kod nas vikend ne može da prođe, a da domaćice ne naprave nešto slatko.

Mekane palačinke su uvek najbolji izbor jer ne oduzimaju mnogo vremena, a to je nešto i što svi volimo najviše.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Mada, ni uštipcima niko neće odoleti, a tek ako napravite ovako vazdušaste po receptu Srpkinja.

Za ovaj recept su vam potrebni ovi sastojci:

  • šećer u prahu - 3 kašike za posipanje
  • brašno - 500 grama
  • so - 1 kašičica
  • jaja - 3 komada
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • kiselo mleko - 200 grama

Ovo je priprema:

Stavite brašno u veliku posudu.

U drugu (manju) posudu stavite kiselo mleko, jaja i sodu. Pomešamo ih i pustimo da se smesa aktivira.

Kada je gotovo, smesu dodajte u brašno i počnite da pravite testo.

Mesite dok testo ne prestane da se lepi za ruke (po potrebi dodajte još brašna).

Razvlačimo pomoću oklagije na oko 0, 5 cm ili 1 cm. Dok razvlačimo testo za uštipke, na testo se stavlja brašno da se lakše razvuče.

Testo isecite nožem na pravougaonike.

U dublji tiganj sipamo ulje, pustimo da se zagreje, a kad je gotovo, pržimo uštipke sa obe strane dok ne dobiju zlatno-braon koru.

Na kraju gotove narasle uštipke posipamo šećerom u prahu.

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading