OD SADA ĆETE IH UVEK PRAVITI NA OVAJ NAČIN Starinski recept za uštipke koji će vas ostaviti bez teksta

Miloš Milenović

12:00

Gastronomija 0

Testo nikad ne bi upijalo veliku količinu masti pa uštipci nikad nisu bili masni.

hrana
Shutterstock

 

Uštipci su omiljeni doručak većini ljudi, a one koje su spremale naše bake ostale su duboko urezane u naše sećanje - meki i šupljikavi.

Štednja je bila važna, pa su uštipke pravile od testa koje su zamesile za obični beli, kiseli hleb. Dok bi testo kvasilo za hleb, one bi odvojile malu količinu i pržile je na vreloj masti. Testo nikad ne bi upijalo veliku količinu masti pa uštipci nikad nisu bili masni.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Evo šta je potrebno:

  • Brašno
  • Voda
  • So
  • Kvasac

Priprema:

U dublju činiju stavite brašno i so i kvasac. Izmešajte, pa vrućom vodom i varjačom umesite testo koje je lako za mešanje. Ne mora biti tvrdo, ali nikako ne sme da bude retko.

Ostavite da nakvasi, pa kada se uhvate mehurići, testo opet premesite, a jedan deo dovojite za uštipke.

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading