RECEPT ZA AJVAR BEZ CRVENIH PAPRIKA? Da, dobro ste pročitali, a tek će vas oduševiti ukus

Lepote Srbije

12:00

Gastronomija 0

Ovo je originalni recept za „srpski ajvar“, navodno objavljen 1915. u ratnom kuvaru.

paprike
Shutterstock

 

Ipak, u receptu iz 1915. crvene paprika uopšte nema!

Ovo je originalni recept za „srpski ajvar“, navodno objavljen 1915. u ratnom kuvaru.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Uzmi tri poveća modra patlidžana, meti ih na jaku žeravicu da se peku – sad uzmi 4 zelene paprike – babure i ispeci ih na ploči od ognjišta. Kad bude to pečeno, paprike meti u hladnu vodu, a patlidžan oljušti, ali pazi da meso od patlidžana ostane čisto.

A najbrži ajvar možete spremiti ovako.

- Uzmi paprike i skini gornju kožu, meti paprike i patlidžan u drvenu stupu, u kom je već utučeno 3-4 češnja bela luka, sve to zajedno dobro utuci sa drvenim tučkom, da bude podjednako sitno, saspi u činiju i dodaj tri-četiri glavice na trenici istrvena luka, osoli, sirćetom okiseli, meti tri četiri kašike fina zejtina, dobro sve to izmešaj, preli još malo zejtinom i nosi na sto. Ovako zgotovljen ajvar može se na hladovini održati više dana.

Šta vi mislite o ovom receptu? Da li ajvar moguć bez crvenih paprika?

Tagovi:

Komentari(0)

Loading