RECEPT KOJI ĆETE OBOŽAVATI Napravite bećarac na ovaj način i oduševićete sebe i svoje ukućane
Ovo je originalan recept za pravi domaći bećarac.

Prilikom pripreme dobrog bećarca važno je da odaberete kvalitetno povrće i da ga dovoljno dugo dinstate.
Bećarac možete jesti kao posebno jelo ili ga služiti kao prilog uz meso. Uz ovo jelo ne ide salata ali je idealno iskombinovati ga sa belim kravljim sirom.
Možda vas zanima:

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli

Zaboravljeni sirup od borovih iglica: Prirodni lek koji su Srbi koristili protiv kašlja i “teške krvi”
Recept iz Zlatibora i Golije: zeleni napitak mladih devojaka i starinskog imuniteta
Možda vas zanima:

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli

Zaboravljeni sirup od borovih iglica: Prirodni lek koji su Srbi koristili protiv kašlja i “teške krvi”
Recept iz Zlatibora i Golije: zeleni napitak mladih devojaka i starinskog imuniteta
Možda vas zanima:

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli

Zaboravljeni sirup od borovih iglica: Prirodni lek koji su Srbi koristili protiv kašlja i “teške krvi”
Recept iz Zlatibora i Golije: zeleni napitak mladih devojaka i starinskog imuniteta
Ovo je originalan recept za pravi domaći bećarac:
Sastojci:
- 1 veća glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 700 gr svežih paprika babura
- 1 kg paradaiza
- 2-3 kašike šecera (zavisi od kiselosti paradaiza)
- lovorov list
- 1-2.kašičice soli
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 1.kašičica suvog biljnog začina
- 2 jaja
- 1.supena kašika peršunovog lista
- 1 dl ulja
Priprema:
Paprike oprati, obrisati, očistiti od semena i peteljki i naseckati srednje krupno.
Paradaiz oprati i očistiti od peteljki , pa izrendati na krupnu stranu rendeta, odstranjujući kožicu. Ako je zreo i mek paradaiz, može se oljuštiti, a ako je zamrznut, kratko ga oprati pod mlazom vruće vode, da se kožica odvoji od mesa paradaiza, pa ga onda oljuštiti i usitniti seckanjem ili rendanjem.
Crni luk očistiti i sitno iseckati, pa propržiti staklasto na umerenoj temperaturi u zagrejanom ulju.
Beli luk protisnuti kroz presu i dodati ga crnom luku da se kratko proprži, samo da pusti miris, oko pola minuta.
Isečene paprike dodati u beli luk i pojačati temperaturu, da se paprike prže, a ne da se kuvaju i pretvore u kašastu masu (treba da ostanu polučvrste, a pržene).
Kada su paprike propržene, dodati izrendan paradaiz, šecer, lovorov list, so i biber. Pržiti oko 15 - 20 minuta, pa dodati suvi začin.
U posebnu činijicu razbiti jaja i lagano umutiti viljuškom, ne treba da bude penasto.
Posle 5 minuta u bećarac dotati umućena jaja, sipajući u mlazu, a istovremeno muteći viljuškom, da se jaja rasporede po celoj masi.
Isključiti i dodati sitno naseckan peršunov list.
Može se pripremiti u toku leta i ostaviti za zimske dane u plastičnim posudama u zamrzivač – u tom slučaju se jaja dodaju kada se bećarac odmrzne, pri samom zagrevanju... Može se pripremiti i zimi, sa ostavljenim zamrznutim iseckanim paprikama i zamrznutim celim ili mlevenim paradaizom...

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli

Tamjan pogača – zaboravljeni uskrsni hleb koji se ne jede, već "miriše kuću"
Mirisna pogača sa bosiljkom i cvećem, pečena na Veliki petak i čuvana kao zaštita doma

Najbolja uskršnja torta ''Spartak'': Domaćice je godinama prave za veliki praznik - recept sa kojim nema greške
Jedna od najčešćih gosti na uskršnjoj trpezi je svakako slojevita torta ''Spartak''

Zaboravljeni sirup od borovih iglica: Prirodni lek koji su Srbi koristili protiv kašlja i “teške krvi”
Recept iz Zlatibora i Golije: zeleni napitak mladih devojaka i starinskog imuniteta
Komentari(0)