Stalno ga bacate, a niste ni svesni šta čini za naše zdravlje: Deo koji odsečete štiti vaše srce
Sezona je mladog luka i zato iskoristite priliku i jedite ga baš svaki dan. Zeleni deo mladog luka nikako ne bi trebalo bacati jer se u njemu nalaze sastojci koji su odlični za naše zdravlje.

Mladi luk je bogat vitaminima i mineralima, i odličan je u zaštiti zdravlja. Ima antibakterijska svojstva i štiti od upala, pomaže kod prehlade, a dobar je i za poboljšanje probave. Sadrži vitamine A, K i C, dok od minerala sadrži dosta fosfora, kalijuma i kalcijuma.
Zašto je dobro jesti mladi luk svaki dan?
Štiti srce – Pun je antioksidansa koji štite telo od oštećenja izazvanih delovanjem slobodnih radikala. Uz to, mladi luk može da održi krvni pritisak u granicama normale i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka.
Dobar je za vid – Štiti od upala i smanjuje rizik od očnih oboljenja. Sadrži dosta vitamina A, koji je neohodan za dobar vid. Samo jedan luk sadrži oko tri posto dnevnih potreba za vitaminom A.
Možda vas zanima:

PROJA OD MLADOG LUKA I SIRA: Meka kao pena, sočna i ukusna - izuzetno zdrava
Proja je uvek bila prvi izbor naših starih - glavna zamena za hleb. Obrok kojem nema ravnog

PRVIH DANA NOVE GODINE IMA PUNE RUKE POSLA Saša iz Čačka zahvaljujući ovom povrću sagradio kuću i odškolovao decu
Dva kamiona ovog povrća već poslata za Beograd
Možda vas zanima:

PROJA OD MLADOG LUKA I SIRA: Meka kao pena, sočna i ukusna - izuzetno zdrava
Proja je uvek bila prvi izbor naših starih - glavna zamena za hleb. Obrok kojem nema ravnog

PRVIH DANA NOVE GODINE IMA PUNE RUKE POSLA Saša iz Čačka zahvaljujući ovom povrću sagradio kuću i odškolovao decu
Dva kamiona ovog povrća već poslata za Beograd
Možda vas zanima:

PROJA OD MLADOG LUKA I SIRA: Meka kao pena, sočna i ukusna - izuzetno zdrava
Proja je uvek bila prvi izbor naših starih - glavna zamena za hleb. Obrok kojem nema ravnog

PRVIH DANA NOVE GODINE IMA PUNE RUKE POSLA Saša iz Čačka zahvaljujući ovom povrću sagradio kuću i odškolovao decu
Dva kamiona ovog povrća već poslata za Beograd
Možda vas zanima:

PROJA OD MLADOG LUKA I SIRA: Meka kao pena, sočna i ukusna - izuzetno zdrava
Proja je uvek bila prvi izbor naših starih - glavna zamena za hleb. Obrok kojem nema ravnog

PRVIH DANA NOVE GODINE IMA PUNE RUKE POSLA Saša iz Čačka zahvaljujući ovom povrću sagradio kuću i odškolovao decu
Dva kamiona ovog povrća već poslata za Beograd
Možda vas zanima:

PROJA OD MLADOG LUKA I SIRA: Meka kao pena, sočna i ukusna - izuzetno zdrava
Proja je uvek bila prvi izbor naših starih - glavna zamena za hleb. Obrok kojem nema ravnog

PRVIH DANA NOVE GODINE IMA PUNE RUKE POSLA Saša iz Čačka zahvaljujući ovom povrću sagradio kuću i odškolovao decu
Dva kamiona ovog povrća već poslata za Beograd
Snižava holesterol – Mladi luk ima veliki broj supstanci koje snižavaju loš holesterol u krvi. Njegov zeleni deo veoma je zdrav i, pored toga što pomaže da se smanji holesterol, dobar je i za vraćanje povišenog šećera u normalu. Hrom prisutan u mladom luku ima niz zdravstvenih koristi, a samo jedna od njih je prevencija i kontrola dijabetesa.
Za lepšu kožu – Pomaže telu u proizvodnji kolagena, koji je važan za lepu, zdravu i zategnutu kožu. Kolagen je zaslužan za usporavanje nastanka bora na licu i nalazi se u mnogim kremama.
(Novosti)

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas

PORED JAJA, NA USKRŠNJOJ TRPEZI TREBA DA SE NAĐU I OVE NAMIRNICE: Veruje se da donose radost i blagostanje porodici
Ove godine, vernici koji poštuju julijanski kalendar, sutra slave Uskrs - jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika. Za ovaj praznik koji slavi vaskrsnuće, tj. ponovno rođenje vezuju se lepi običaji, a neki od njih su vezani i za uskršnju trpezu.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Komentari(0)