STARINSKI RECEPT SA JUGA SRBIJE Banica sa sirom
Starinska banica sa sirom sa juga Srbije svima po ukusu
Ovo je doručak koji niko ne odbija! Banica sa sirom koja se topi u ustima!
- 6 komada jaja
- 400 g belog sira
- 500 ml jogurta
- 150 ml maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- Okruglu teflonsku tepsiju podmažite trećinom ulja. U dublju posudu stavite jaja, izmrvljen sir, polovinu količine jogurta, drugu trećinu ulja i so po ukusu. Masa treba da bude žitka.
- Odvojite jednu šolju fila, jer trebaće vam za preliv koji ide odozgo. Uzimajte po jednu koru, namažite je celu filom i urolajte a onda je dodatno savijte u puža.
- Slaganje banice počnite od sredine tepsije, tako što na sredinu stavite prvu koru savijenu u puža. Mažite kore i rolajte i tako urolane samo nastavljajte jednu na drugu u krug dok ne potrošite pripremljene namirnice i popunite tepsiju.
- Za preliv upotrebite šolju fila i dodajte ostatak jogurta i ulja i ovim prelijte složenu banicu. Ostavite je da upije jogurt a za to vreme zagrejte rernu na 200 C stepeni i stavite banicu da se peče.
Kada banica porumeni, za nekih pola sata, izvadite je iz rerne i poprskajte sa malo hladne vode. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi.
Banicu iskidajte rukama i poslužite. Prijatno!
Savet: Izvorno banica se iskida rukama i posluži. Ne jede se viljuškom i nožem i moraću da priznam da je tada najsladja za jesti.Što se tiče maslinovog ulja, ja njega koristim jer mi jedino ono odgovara u zdavstvenom smislu a vi možete da koristite suncokretovo ulje ili mast u zavisnosti šta više volite.

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima

Ovakve kiflice do sada niste spremali: Jedan sastojak ih čini najmekšim (RECEPT)
Puter kiflice su najmekše, a do sada ih sigurno niste spremali

Uskršnji hleb sa jajetom u sredini – simbol jedinstva i novog života
Zaboravljen običaj iz centralne Srbije – jaje se ne kuca, već peče u testu i daruje deci za sreću

Ovako pripremljena jagnjetina se bukvalno topi u ustima: Savršena za Uskršnju trpezu, a ne zahteva puno truda
Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja
Komentari(0)