Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.

Vesna Čipčić
Printscreen/Instagram

Glumica Vesna Čipčić poznata je po tome što neguje tradicionalnu kuhinju, a njen recept za teletinu u sosu od šargarepe pravi je hit među domaćicama. U pitanju je jelo koje se sprema brzo, od sastojaka koje svi imamo kod kuće – ali ukus podseća na ono što su pravile naše bake.

Posebna čar ovog recepta krije se u jednom jednostavnom sastojku – mleku, koje se koristi za kremastiji sos i mekše meso. Ono daje sočnost, nežan ukus i kremastu strukturu sosa, bez dodavanja pavlaka, zaprški i skupih dodataka.

Sastojci:

500 g teletine (but ili plećka)

Možda vas zanima:

1 glavica crnog luka

Možda vas zanima:

2 čena belog luka

Možda vas zanima:

2 veće šargarepe

Možda vas zanima:

1 kašika brašna

Možda vas zanima:

1 čaša mleka

Možda vas zanima:

So, biber, lovorov list

Možda vas zanima:

Maslinovo ulje ili mast po ukusu

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 Priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Teletinu isecite na kocke i propržite na malo ulja dok ne dobije lepu zlatnu boju. Dodajte sitno seckani crni i beli luk, pa kratko propržite.

Šargarepu oljuštite i narendajte ili isecite na vrlo sitne komadiće. Dodajte u tiganj i dinstajte sve zajedno 5–10 minuta dok šargarepa ne omekša. Umešajte kašiku brašna, pa nalijte sa mlekom. Dobro promešajte dok se ne sjedini u kremasti sos. Začinite po ukusu: so, biber, lovorov list. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri još oko 30 minuta, dok teletina ne postane mekana i sočna, prenosi Srbija Danas.

@lepotesrbijee Biljka koja oseti tvoje raspoloženje i kaže kakva je atmosfera u kući #lepotesrbije #srbija #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije
supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading