Povrće koje treba da izbegavamo pre spavanja: Nezaobilazan je deo salata
Povrće spada u zdrave namirnice koje često biramo za lagani večernji obrok
Verovatno ste bezbroj puta pripremili salatu za večeru, kao deo uravnotežene ishrane. I dok možda mislite da ništa ne može poći po zlu sa "nevinom" salatom, postoji povrće koje ne treba konzumirati pre spavanja. Da budemo precizniji, jedna od najpopularnijih vrsta povrća, prema mišljenju stručnjaka, zabranjena je, jer može da izazove probleme i uticati na vaš noćni odmor.
Povrće koje treba izbegavati noću
Mnogi od nas redovno konzumiraju paradajz, a zahvaljujući jedinstvenom ukusu sastavni je deo mnogih jela. I dok je njegov nutritivni profil bogat hranljivim materijama, poput vitamina C i likopena, u nekim slučajevima je zabranjena konzumacija noću. Prema mišljenju stručnjaka, ako patite od gastroezofagealnog refluksa i gorušice, paradajz, kao i druga kisela hrana, može izazvati bol i nelagodnost u jednjaku tokom noći.
Zašto paradajz može izazvati gorušicu?
Paradajz je jedna od retkih vrsta povrća koja je bogata jabučnom i limunskom kiselinom, koje mogu uzrokovati da želudac proizvodi previše kiseline, koja je odgovorna za razlaganje hrane u stomaku. Kada se zapremina kiseline poveća, ona se vraća nazad u jednjak, izazivajući karakterističnu, neprijatnu gorušicu. Ovo se odnosi i na svež i kuvan paradajz, kao i na paradajz sos. U svakom slučaju, stručnjaci upozoravaju da je paradajz u svim oblicima među namirnicama koje mogu izazvati gastroezofagealni refluks.
Možda vas zanima:
ZDRAVLJE I OBILJE Evo za šta je sve dobar i kako možete udvostručiti prinos krastavca na potpuno prirodan način
Krastavci su popularna su povrtlarska kultura širom sveta. Veoma su zdravi za ishranu, a naročito ukoliko su organski, bez pesticida.
Slavko iz Čačka već posejao grašak, luk i krompir - sve posuo pepelom kako bi zaštitio svoje biljke
Povrtari krenuli u nove pohode
Možda vas zanima:
ZDRAVLJE I OBILJE Evo za šta je sve dobar i kako možete udvostručiti prinos krastavca na potpuno prirodan način
Krastavci su popularna su povrtlarska kultura širom sveta. Veoma su zdravi za ishranu, a naročito ukoliko su organski, bez pesticida.
Slavko iz Čačka već posejao grašak, luk i krompir - sve posuo pepelom kako bi zaštitio svoje biljke
Povrtari krenuli u nove pohode
Možda vas zanima:
ZDRAVLJE I OBILJE Evo za šta je sve dobar i kako možete udvostručiti prinos krastavca na potpuno prirodan način
Krastavci su popularna su povrtlarska kultura širom sveta. Veoma su zdravi za ishranu, a naročito ukoliko su organski, bez pesticida.
Slavko iz Čačka već posejao grašak, luk i krompir - sve posuo pepelom kako bi zaštitio svoje biljke
Povrtari krenuli u nove pohode
Pošto je paradajz jedna od najkiselijih vrsta povrća, takođe može izazvati akutne stomačne tegobe i prouzrokovati da želudac proizvodi više kiseline, što je odgovorno za akutne gastrointestinalne smetnje.
Iako nam sve gore navedeno govori da je paradajz povrće koje bi trebalo da izbegavate noću, to ne znači da ga morate potpuno ukloniti iz ishrane. Sve što treba da uradite je da uživate u crvenim ukusnim plodovima ranije tokom dana i obavezno kombinujete paradajz sa drugom neutralnom hranom koja uravnotežuje reakciju u vašem stomaku.
DRUGAČIJE Napravite ručak za celu porodicu - punjeni crni luk
Neobično je i sigurno je da niste pravili.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Komentari(0)