Povrće koje treba da izbegavamo pre spavanja: Nezaobilazan je deo salata
Povrće spada u zdrave namirnice koje često biramo za lagani večernji obrok

Verovatno ste bezbroj puta pripremili salatu za večeru, kao deo uravnotežene ishrane. I dok možda mislite da ništa ne može poći po zlu sa "nevinom" salatom, postoji povrće koje ne treba konzumirati pre spavanja. Da budemo precizniji, jedna od najpopularnijih vrsta povrća, prema mišljenju stručnjaka, zabranjena je, jer može da izazove probleme i uticati na vaš noćni odmor.
Povrće koje treba izbegavati noću
Mnogi od nas redovno konzumiraju paradajz, a zahvaljujući jedinstvenom ukusu sastavni je deo mnogih jela. I dok je njegov nutritivni profil bogat hranljivim materijama, poput vitamina C i likopena, u nekim slučajevima je zabranjena konzumacija noću. Prema mišljenju stručnjaka, ako patite od gastroezofagealnog refluksa i gorušice, paradajz, kao i druga kisela hrana, može izazvati bol i nelagodnost u jednjaku tokom noći.
Zašto paradajz može izazvati gorušicu?
Paradajz je jedna od retkih vrsta povrća koja je bogata jabučnom i limunskom kiselinom, koje mogu uzrokovati da želudac proizvodi previše kiseline, koja je odgovorna za razlaganje hrane u stomaku. Kada se zapremina kiseline poveća, ona se vraća nazad u jednjak, izazivajući karakterističnu, neprijatnu gorušicu. Ovo se odnosi i na svež i kuvan paradajz, kao i na paradajz sos. U svakom slučaju, stručnjaci upozoravaju da je paradajz u svim oblicima među namirnicama koje mogu izazvati gastroezofagealni refluks.
Možda vas zanima:

ZDRAVLJE I OBILJE Evo za šta je sve dobar i kako možete udvostručiti prinos krastavca na potpuno prirodan način
Krastavci su popularna su povrtlarska kultura širom sveta. Veoma su zdravi za ishranu, a naročito ukoliko su organski, bez pesticida.

Slavko iz Čačka već posejao grašak, luk i krompir - sve posuo pepelom kako bi zaštitio svoje biljke
Povrtari krenuli u nove pohode
Možda vas zanima:

ZDRAVLJE I OBILJE Evo za šta je sve dobar i kako možete udvostručiti prinos krastavca na potpuno prirodan način
Krastavci su popularna su povrtlarska kultura širom sveta. Veoma su zdravi za ishranu, a naročito ukoliko su organski, bez pesticida.

Slavko iz Čačka već posejao grašak, luk i krompir - sve posuo pepelom kako bi zaštitio svoje biljke
Povrtari krenuli u nove pohode
Možda vas zanima:

ZDRAVLJE I OBILJE Evo za šta je sve dobar i kako možete udvostručiti prinos krastavca na potpuno prirodan način
Krastavci su popularna su povrtlarska kultura širom sveta. Veoma su zdravi za ishranu, a naročito ukoliko su organski, bez pesticida.

Slavko iz Čačka već posejao grašak, luk i krompir - sve posuo pepelom kako bi zaštitio svoje biljke
Povrtari krenuli u nove pohode
Pošto je paradajz jedna od najkiselijih vrsta povrća, takođe može izazvati akutne stomačne tegobe i prouzrokovati da želudac proizvodi više kiseline, što je odgovorno za akutne gastrointestinalne smetnje.
Iako nam sve gore navedeno govori da je paradajz povrće koje bi trebalo da izbegavate noću, to ne znači da ga morate potpuno ukloniti iz ishrane. Sve što treba da uradite je da uživate u crvenim ukusnim plodovima ranije tokom dana i obavezno kombinujete paradajz sa drugom neutralnom hranom koja uravnotežuje reakciju u vašem stomaku.

Najukusnije punjene paprike na starinski način: Domaćice, ovaj recept morate da zapišete - bolji ne postoji
Ovo tradicionalno jelo se najčešće pravi od osnovnih sastojaka

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda

TAJNI SASTOJAK ZA PALAČINKE: Dodajte jednu stvar u testo i one će biti mekane i neće se lepiti za tiganj
Palačinke su omiljeni doručak i u slatkoj i u slanoj varijanti i ne postoji osoba koja ih nije pravila ili bar pokušala.

Najsočnija punjena pita koja se topi pod nepcima: Stare domaćice znaju šta valja, ukusan obrok spreman za 20 minuta
Donosimo vam najbolji recept za punjenu pitu koja se sprema očas posla.

MAKEDONCI SAMO OVAKO PRAVE PRŽENICE: Hleb potapaju u OVO zato su MEKŠE od NAŠIH, recept kakav NISTE VIDELI
Makedonski recept za prženice napravite deci za doručak
Komentari(0)