Povrće koje treba da izbegavamo pre spavanja: Nezaobilazan je deo salata
Povrće spada u zdrave namirnice koje često biramo za lagani večernji obrok
Verovatno ste bezbroj puta pripremili salatu za večeru, kao deo uravnotežene ishrane. I dok možda mislite da ništa ne može poći po zlu sa "nevinom" salatom, postoji povrće koje ne treba konzumirati pre spavanja. Da budemo precizniji, jedna od najpopularnijih vrsta povrća, prema mišljenju stručnjaka, zabranjena je, jer može da izazove probleme i uticati na vaš noćni odmor.
Povrće koje treba izbegavati noću
Mnogi od nas redovno konzumiraju paradajz, a zahvaljujući jedinstvenom ukusu sastavni je deo mnogih jela. I dok je njegov nutritivni profil bogat hranljivim materijama, poput vitamina C i likopena, u nekim slučajevima je zabranjena konzumacija noću. Prema mišljenju stručnjaka, ako patite od gastroezofagealnog refluksa i gorušice, paradajz, kao i druga kisela hrana, može izazvati bol i nelagodnost u jednjaku tokom noći.
Zašto paradajz može izazvati gorušicu?
Paradajz je jedna od retkih vrsta povrća koja je bogata jabučnom i limunskom kiselinom, koje mogu uzrokovati da želudac proizvodi previše kiseline, koja je odgovorna za razlaganje hrane u stomaku. Kada se zapremina kiseline poveća, ona se vraća nazad u jednjak, izazivajući karakterističnu, neprijatnu gorušicu. Ovo se odnosi i na svež i kuvan paradajz, kao i na paradajz sos. U svakom slučaju, stručnjaci upozoravaju da je paradajz u svim oblicima među namirnicama koje mogu izazvati gastroezofagealni refluks.
Možda vas zanima:
Pred nama je jedan od najstrožijih postova uoči Vaskrsa: Nutricionista nam pojašnjava kako se telo priprema za restrikciju kalorija
Vernici Srpske pravoslavne crkve širom Srbije pripremaju se za Veliki post, naime, ova je poslednja sedmica pred početak posta i poznatija je kao Siropusna nedelja kada se ne jede meso, već se samo konzumiraju beli mrs i jaja i prestavlja jedan od najstrožijih u godini.
Razbijamo MITOVE: Da li je bolji BELI ili integralni pirinač?
Veruje se da je bolje kupiti proizvod od celog zrna...
Možda vas zanima:
Pred nama je jedan od najstrožijih postova uoči Vaskrsa: Nutricionista nam pojašnjava kako se telo priprema za restrikciju kalorija
Vernici Srpske pravoslavne crkve širom Srbije pripremaju se za Veliki post, naime, ova je poslednja sedmica pred početak posta i poznatija je kao Siropusna nedelja kada se ne jede meso, već se samo konzumiraju beli mrs i jaja i prestavlja jedan od najstrožijih u godini.
Razbijamo MITOVE: Da li je bolji BELI ili integralni pirinač?
Veruje se da je bolje kupiti proizvod od celog zrna...
Možda vas zanima:
Pred nama je jedan od najstrožijih postova uoči Vaskrsa: Nutricionista nam pojašnjava kako se telo priprema za restrikciju kalorija
Vernici Srpske pravoslavne crkve širom Srbije pripremaju se za Veliki post, naime, ova je poslednja sedmica pred početak posta i poznatija je kao Siropusna nedelja kada se ne jede meso, već se samo konzumiraju beli mrs i jaja i prestavlja jedan od najstrožijih u godini.
Razbijamo MITOVE: Da li je bolji BELI ili integralni pirinač?
Veruje se da je bolje kupiti proizvod od celog zrna...
Pošto je paradajz jedna od najkiselijih vrsta povrća, takođe može izazvati akutne stomačne tegobe i prouzrokovati da želudac proizvodi više kiseline, što je odgovorno za akutne gastrointestinalne smetnje.
Iako nam sve gore navedeno govori da je paradajz povrće koje bi trebalo da izbegavate noću, to ne znači da ga morate potpuno ukloniti iz ishrane. Sve što treba da uradite je da uživate u crvenim ukusnim plodovima ranije tokom dana i obavezno kombinujete paradajz sa drugom neutralnom hranom koja uravnotežuje reakciju u vašem stomaku.
KOLAČ SA VIŠNJAMA NA ČAŠE SE SPREMA SAMO 10 MINUTA: Najlepša poslastica - jeftini sastojci i svima uspeva
Kolač sa višnjama na čaše je najlepša poslastica koja se sprema za 10 minuta
TRIK ISKUSNIH DOMAĆICA: Zašto se maslac prekriva čašom?
Tajni kulinarski trik koje mnoge domaćice koriste
UČKUR PITA JE TOLIKO UKUSNA DA ĆETE JE SPREMATI SVAKE NEDELJE: Hrskava spolja, a meka i sočna iznutra
Pita toliko ukusna da ćete je praviti kad god poželite da jedete sveže pecivo
RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način
SELJAČKA PITA SA MESOM OD KUPOVNIH KORA: Starinski recept za najukusniji obrok koji se može zamisliti
Seljačka pita sa mesom pravi se brzo, nije komplikovana, ali je zato preukusna za jelo
Komentari(0)