Da li su smeđa jaja zdravija od belih?
Neki ljudi misle da su smeđa jaja svežija ili prirodnija od belih jaja, a neki čak pretpostavljaju da su bela jaja izbeljena i stoga više obrađena i hemijski izmenjena. Ipak, nijedan od ovih mitova zapravo nije istinit.

Ovo može biti iznenađenje, ali jedina stvarna razlika između smeđih i belih jaja je upravo to – boja.
“Razlika između smeđih jaja i belih jaja je jednostavno boja ljuske jajeta”, kaže registrovana dijetetičarka Kristal Skot za „EatThis“.
„Smeđa jaja nose kokoške s crvenim ili smeđim perjem, dok bela jaja nose kokoške s belim perjem“, objašnjava Skot.
Možda vas zanima:

Začin protiv zla: Kako je beli luk postao narodni lek i amajlija?
Od kuhinje do ikone, beli luk ima posebno mesto u srpskoj tradiciji. Miris koji se uvlači u sve — i u čorbu i u verovanje — beleži se ne samo u kuvarima, već i u narodnim pričama, praznoverju i narodnoj medicini.

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Možda vas zanima:

Začin protiv zla: Kako je beli luk postao narodni lek i amajlija?
Od kuhinje do ikone, beli luk ima posebno mesto u srpskoj tradiciji. Miris koji se uvlači u sve — i u čorbu i u verovanje — beleži se ne samo u kuvarima, već i u narodnim pričama, praznoverju i narodnoj medicini.

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Možda vas zanima:

Začin protiv zla: Kako je beli luk postao narodni lek i amajlija?
Od kuhinje do ikone, beli luk ima posebno mesto u srpskoj tradiciji. Miris koji se uvlači u sve — i u čorbu i u verovanje — beleži se ne samo u kuvarima, već i u narodnim pričama, praznoverju i narodnoj medicini.

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
“Rasa kokoški određuje boju ljuske jajeta“, dodaje ona. Dakle, sve se svodi na vrstu kokoški i njenu genetiku.
Boja jaja koje kokoške mogu da snesu varira od bele do smeđe pa do šarene, a neke snesu i druge boje poput bledoplave ili svetloplavkastozelene.
Pogled na ušne školjke kokoški takođe će vam dati naznaku koje će boje jaja da snese. One sa svetlim ušnim školjkama obično nosu bela jaja, dok kokoške s tamnijim ušnim školjkama obično nose smeđa jaja.
Dakle, vrsta kokoški određuje boju ljuske jajeta, a ne hranjivost jajeta. Bez obzira na boju ljuske, sva jaja su solidan izvor proteina, selena, vitamina A i vitamina B, kao i kolina koji podržava mozak

TAJNA JE U OVA TRI SASTOJKA: 2 recepta za najsočniji POSNI PREBRANAC
Da bi ispao onako kako treba, dobar prebranac zahteva sledeće sastojke: puno masnoće, puno aleve paprike i puno crnog luka.

Od voćke na prozoru do zimnice na stolu-Kako se pravi najmirisnije slatko od dunja
U starim kućama, miris dunja bio je znak da jesen ulazi u svoj zlatni deo. Teško voće, čvrste kore i prepoznatljive arome, stajalo je na ormarima i prozorima, šireći miris po celoj kući. Kada bi stigao pravi trenutak, domaćice su od njih pravile jedno od najlepših zimskih zadovoljstava – slatko od dunja.

NAJUKUSNIJA POSNA SARMA SA KISELIM KUPUSOM PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Omiiljen ručak u vreme posta - olizaćete tanjire
Uveličajte vaš posan jelovnik ovim posnim sarmicama

Džem od drenjina – lek i poslastica iz narodne kuhinje
U selima širom Srbije, naročito u brdskim predelima, drenjine su nekada bile dragocen plod – i za zdravlje i za slast na trpezi. Poznate po svom kiselkasto-trpkom ukusu i lekovitim svojstvima, ove crvene bobice vekovima su se koristile u narodnoj medicini, a posebno su cenjene u vidu džema, koji je bio i hrana i prirodan lek.

NAJBOLJI RECEPT ZA SEOSKO POSNO MESO, OMILJENO JELO U TOKU POSTA: Ovako su znale da ga prave samo stare domaćice
Posno seosko meso će vas ostaviti bez teksta
Komentari(0)