Da li su smeđa jaja zdravija od belih?
Neki ljudi misle da su smeđa jaja svežija ili prirodnija od belih jaja, a neki čak pretpostavljaju da su bela jaja izbeljena i stoga više obrađena i hemijski izmenjena. Ipak, nijedan od ovih mitova zapravo nije istinit.

Ovo može biti iznenađenje, ali jedina stvarna razlika između smeđih i belih jaja je upravo to – boja.
“Razlika između smeđih jaja i belih jaja je jednostavno boja ljuske jajeta”, kaže registrovana dijetetičarka Kristal Skot za „EatThis“.
„Smeđa jaja nose kokoške s crvenim ili smeđim perjem, dok bela jaja nose kokoške s belim perjem“, objašnjava Skot.
Možda vas zanima:

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima

Jaja se ne čuvaju u vratima frižidera: Stručnjak otkriva pravo mesto za njih
Jaja su nezabilazna namirnica u svakom domaćinstvu i sastavni deo su mnogih jela, ali treba misliti i o njihovoj ispravnosti, te je važno kako ih odlažemo. Ukoliko ih posle kupovine stavimo u vrata frižidera, stručnjak će odmah reći da grešimo, jer stalno zatvaranje i otvaranje frižidera zapravo stvara idelano okruženje za bakterije, a samim tim i brže se kvare.
Možda vas zanima:

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima

Jaja se ne čuvaju u vratima frižidera: Stručnjak otkriva pravo mesto za njih
Jaja su nezabilazna namirnica u svakom domaćinstvu i sastavni deo su mnogih jela, ali treba misliti i o njihovoj ispravnosti, te je važno kako ih odlažemo. Ukoliko ih posle kupovine stavimo u vrata frižidera, stručnjak će odmah reći da grešimo, jer stalno zatvaranje i otvaranje frižidera zapravo stvara idelano okruženje za bakterije, a samim tim i brže se kvare.
Možda vas zanima:

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima

Jaja se ne čuvaju u vratima frižidera: Stručnjak otkriva pravo mesto za njih
Jaja su nezabilazna namirnica u svakom domaćinstvu i sastavni deo su mnogih jela, ali treba misliti i o njihovoj ispravnosti, te je važno kako ih odlažemo. Ukoliko ih posle kupovine stavimo u vrata frižidera, stručnjak će odmah reći da grešimo, jer stalno zatvaranje i otvaranje frižidera zapravo stvara idelano okruženje za bakterije, a samim tim i brže se kvare.
“Rasa kokoški određuje boju ljuske jajeta“, dodaje ona. Dakle, sve se svodi na vrstu kokoški i njenu genetiku.
Boja jaja koje kokoške mogu da snesu varira od bele do smeđe pa do šarene, a neke snesu i druge boje poput bledoplave ili svetloplavkastozelene.
Pogled na ušne školjke kokoški takođe će vam dati naznaku koje će boje jaja da snese. One sa svetlim ušnim školjkama obično nosu bela jaja, dok kokoške s tamnijim ušnim školjkama obično nose smeđa jaja.
Dakle, vrsta kokoški određuje boju ljuske jajeta, a ne hranjivost jajeta. Bez obzira na boju ljuske, sva jaja su solidan izvor proteina, selena, vitamina A i vitamina B, kao i kolina koji podržava mozak

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda

TAJNI SASTOJAK ZA PALAČINKE: Dodajte jednu stvar u testo i one će biti mekane i neće se lepiti za tiganj
Palačinke su omiljeni doručak i u slatkoj i u slanoj varijanti i ne postoji osoba koja ih nije pravila ili bar pokušala.

Najsočnija punjena pita koja se topi pod nepcima: Stare domaćice znaju šta valja, ukusan obrok spreman za 20 minuta
Donosimo vam najbolji recept za punjenu pitu koja se sprema očas posla.

MAKEDONCI SAMO OVAKO PRAVE PRŽENICE: Hleb potapaju u OVO zato su MEKŠE od NAŠIH, recept kakav NISTE VIDELI
Makedonski recept za prženice napravite deci za doručak

Jedete li i vi krastavac i paradajz zajedno u salati? Evo šta može da se desi vašem organizmu
Ruska nutricionistica Alena Paretsku da objašnjava u čemu je tajna
Komentari(0)