Da li ste nekad probali RAKIJU OD SUVIH ŠLJIVA? Isplatljivija od proizvodnje šljivovice od svežih plodova
Šljive su naše blago, ali cene nisu tako atraktivne – da li je rakija od suvih šljiva možda jedan od načina da ostvarite viši prihod? Neće to biti u velikim količinama ali ko među prvima to uradi njemu i prihod.

Šljivovica se može praviti i od suvih šljiva. Međutim, suve šljive sadrže i do 50 % šećera, koji onemogućava razmnožavanje kvasca, a time i alkoholno vrenje, zbog čega plodove treba pripremiti kako bi se stvorili uslovi za rad kvasaca i alkoholnu fermentaciju.
Ovaj tip rakije proizvodi se uglavnom van sezone, odnosno kada nema svežih plodova. Suva šljiva sadrži oko 50% šećera, ali na košticu otpada 18% mase ploda.
Preračunava se da od 100 kg suvih šljiva može se dobiti 100 l rakije od 25 %v/v.
Možda vas zanima:

NAJSKUPLJA ŠLJIVOVICA IZ SRBIJE Podata je za neverovatnih milion i 750 hiljada dinara na svetskoj aukciji!
Šumadijska šljivovica iz ove destilerije prva je i jedina rakija koja ima oznaku zaštićenog geografskog porekla, a koja dolazi iz Srbije. Ova rakija mora da odleži 18 meseci i to u hrastovim buradima.

KAD JE VEĆ PIJETE, ONDA DOĐITE U NJENO RODNO MESTO Selo čuveno po rakiji u okolini Zlatibora koje ima mnogo toga da ponudi (VIDEO)
Podrazumeva se da svaki domaćin ima svoj neki tajni recept, koji ljubomorno čuva, kako bi baš njegova šljivovica bila najbolja. Bilo kako bilo, gde god da probate čuveni napitak, sigurno ćete uživati u njegovom ukusu.
Možda vas zanima:

NAJSKUPLJA ŠLJIVOVICA IZ SRBIJE Podata je za neverovatnih milion i 750 hiljada dinara na svetskoj aukciji!
Šumadijska šljivovica iz ove destilerije prva je i jedina rakija koja ima oznaku zaštićenog geografskog porekla, a koja dolazi iz Srbije. Ova rakija mora da odleži 18 meseci i to u hrastovim buradima.

KAD JE VEĆ PIJETE, ONDA DOĐITE U NJENO RODNO MESTO Selo čuveno po rakiji u okolini Zlatibora koje ima mnogo toga da ponudi (VIDEO)
Podrazumeva se da svaki domaćin ima svoj neki tajni recept, koji ljubomorno čuva, kako bi baš njegova šljivovica bila najbolja. Bilo kako bilo, gde god da probate čuveni napitak, sigurno ćete uživati u njegovom ukusu.
Možda vas zanima:

NAJSKUPLJA ŠLJIVOVICA IZ SRBIJE Podata je za neverovatnih milion i 750 hiljada dinara na svetskoj aukciji!
Šumadijska šljivovica iz ove destilerije prva je i jedina rakija koja ima oznaku zaštićenog geografskog porekla, a koja dolazi iz Srbije. Ova rakija mora da odleži 18 meseci i to u hrastovim buradima.

KAD JE VEĆ PIJETE, ONDA DOĐITE U NJENO RODNO MESTO Selo čuveno po rakiji u okolini Zlatibora koje ima mnogo toga da ponudi (VIDEO)
Podrazumeva se da svaki domaćin ima svoj neki tajni recept, koji ljubomorno čuva, kako bi baš njegova šljivovica bila najbolja. Bilo kako bilo, gde god da probate čuveni napitak, sigurno ćete uživati u njegovom ukusu.
Ovo se postiže tako što se na 100 kg suvih šljiva doda 300–350 l vode, zagrejane na 45 °C i ostavi jedan dan da plodovi nabubre. Na taj način sadržaj šećera se svodi na 10–12 % odnosno na količinu koju obično sadrže i sveži plodovi.
Potom se doda aktivni kvasac pa se sve dobro izmeša i ostavi da prevri, a potom se obavlja destilacija.
Takođe, ukoliko se zakasni sa berbom šljiva pa plodovi prezre i sasuše se, kljuk treba razblažiti vodom kako bi se vrenje nesmetano obavilo.
Shutterstock
Rakija od suvih šljiva je veoma slična rakiji od svežih, s tim što ima specifičan ukus i miris.
Od 100 kg suvih šljiva može se dobiti oko 50 litara šljivovice jačine 50 Vol. % alkohola.
Šljive su naše blago, ali cene nisu tako atraktivne – da li je rakija od suvih šljiva možda jedan od načina da ostvarite viši prihod? Neće to biti u velikim količinama ali ko među prvima to uradi njemu i prihod.
Ukoliko je neadekvatno obavljeno sušenje plodova, rakija će imati mane – miris na dim ili naftu. U toku sušenja dolazi do karamelizacije i na taj način se izgubi deo aromatičnih materija, tako da rakija od sušenih plodova se znatno razlikuje organoleptički od rakije proizvedene od svežih šljiva. Takođe ova rakija ima i znatno manju količinu metanola.
Rakija od suvih šljiva - enzimi i kvasci
Korišćenje selekcionisanih kvasaca postala je neophodna praksa u proizvodnji rakije od suvih šljiva, jer je kvalitet krajnjeg proizvoda nemerljivo bolji i fermentacija sigurna. Zbog toga su proizvođači počeli sve više da koriste komercijalne kvasce umesto prirodnih. Kvasac V 1116 je jedan od popularnijih komercijalnih kvasaca koji se koristi za fermentaciju kljuka od suvih šljiva, a odlikuje se svojom sposobnošću da efikasno fermentiše šećere iz suvih šljiva čak i u teškim uslovima, kao što su visoke temperature i visok nivo alkohola.
Pored selekcionisanih kvasaca, korišćenje komercijalnih enzima, kao što je Lalzyme Fruit, takođe može poboljšati kvalitet i kvantitet rakije od suvih šljiva. Ovaj enzim sadrži različite enzime, poput pektinaze i celulaze, koji pomažu u razbijanju ćelijskih zidova plodova i oslobađanju šećera, čime se povećava količina dostupnih šećera za fermentaciju i poboljšava efikasnost fermentacije.
Uz korišćenje selekcionisanih kvasaca i komercijalnih enzima, proizvođači mogu postići veću kontrolu nad procesom fermentacije i poboljšati kvalitet i kvantitet rakije od suvih šljiva. Međutim, važno je napomenuti da ove tehnologije ne mogu nadomestiti loš kvalitet izvornih suvih šljiva, zbog čega je izbor sirovina i njihova priprema ključni faktor u proizvodnji kvalitetne rakije.
Rakija od suvih šljiva - destilacija
Kada je u pitanju rakija od suvih šljiva, destilacija je ključni korak u procesu proizvodnje. Nakon što je plod fermentirao, preostaje proces destilacije koja će od smjese dobivenih alkoholom i vodom napraviti konačni proizvod – rakiju.
Rina
Destilacija se obavlja u bakarnom kazanu, koji se zagreva na temperaturu veću od 78 °C. U ovom procesu se vrši razdvajanje alkohola i vode, tako da se u prvim kapima destilata nalazi visok postotak alkohola. Ove prve kapljice se zovu „prvenac“ i obično sadrže nepoželjne supstance, kao što je metil alkohol pa se ne koriste za daljnju proizvodnju.
Kazani za rakiju
Zatim dolazi srce destilata, koji se prikuplja u drugom sudu. To je najkvalitetniji deo rakije, koji ima najviši postotak alkohola i najbolji ukus. U ovom trenutku, veoma je važno da se odvoji srce od „patoke“, tj. posljednjih kapljica koje imaju niži postotak alkohola i neugodnog su ukusa.
Upravo zato, destilacija rakije od suvih šljiva zahteva iskustvo i pažljivo praćenje procesa kako bi se dobila kvalitetna rakija. Kada se destilacija završi, rakija se obično ostavi da odstoji u drvenim bačvama kako bi se postigao optimalan okus i aroma.
FOTO:RINA
Rakija od suvih šljiva - odležavanje
Nakon što se destilacija završi, rakija od suvih šljiva se obično ostavlja da odležava u drvenim bačvama kako bi se postigao optimalan ukus i aroma.
Odležavanje je proces koji traje od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, a vreme odležavanja zavisi od ukusa proizvođača i konačnom cilju proizvodnje. Kroz proces odležavanja, rakija od suvih šljiva dobija na kvalitetu, postaje pitkija i finija.
Drvene bačve u kojima se rakija odležava, doprinose njenom karakterističnom ukusu i aromi. Tokom odležavanja, rakija se smiruje i usklađuje s aromama drveta, stvarajući neponovljiv ukus.
Ukoliko rakija od suvih šljiva odležava nekoliko godina, dobija se izvanredna rakija vrhunskog kvaliteta, koja se najčešće prodaje kao premium proizvod. Ipak, važno je naglasiti da je proces odležavanja veoma važan, ali i zahtevan te da ga ne treba podcenjivati, jer neadekvatno odležavanje može dovesti do nepoželjnih aroma i ukusa.
Zato, ako želite uživati u pravom užitku i punom okusu rakije od suvih šljiva, važno je odabrati kvalitetan proizvod i dati mu dovoljno vremena za odležavanje.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.

CRVENO ZLATO JUGA: Leskovačka paprika je jača od holesterola, a tajna pečenja čuva vitaminsku bombu
Leskovac nije slučajno gastronomski centar Balkana. Tajna leži u jednoj, jedinoj paprici – čuvenoj ajvaruši. Otkrivamo zašto se ova paprika, poznata i kao Kurtovka, smatra našim najzdravijim povrćem, kako je šumovito zemljište čini slatkom i zašto je proces pečenja ključan za očuvanje antioksidanasa.
Komentari(1)

Pre 30 godina sam imao priliku da kupim rakiju od suvih šljiva, proizvodnja Takovo.Užitak je bio potpun.Vise nikad nisam našao tu vrstu šljivovice a moram da priznam da se nisam ni mnogo trudio da je potražim. Interesuje me da li neko zna gde ima da se kupi ta rakija.