Pohovane paprike sa sirom i kajmakom: Specijalni recept sa Skadarlije, jedan sastojak im daje poseban ukus
Srpske domaćice često zajedno sa paprikama, istovremeno pune i tikvice istim nadevom, i kuvaju ih zajedno (nalik dolmi u muslimanskoj tradiciji).
![Pohovane paprike sa sirom i kajmakom: Specijalni recept sa Skadarlije, jedan sastojak im daje poseban ukus](/data/images/2023-03-24/49613_shutterstock-150352055_f.jpg?timestamp=1679612400)
U Srbiji se ovo jelo pravi od paprike, pirinča i mesa. U Južnoj Srbiji se jelo naziva i butane šušpe a pravi se od suvih paprika. Takođe se u pirotskom okrugu puni paprika sa orasima i prazilukom.
Ovako spremljene paprike jedan su od specijaliteta koji se može pronaći i probati u kafanama u čuvenoj beogradskoj, boemskoj četvrti.
Pohovane paprike jedno su od onih jela koje je idealno rešenje za ručak na brzinu. Međutim, ako niste znali one su, spremljene na malo drugačiji način, jedan od specijaliteta koji mnogi rado naručuju u kafanama beogradske, boemske četvrti - Skadarliji.
Možda vas zanima:
![Shutterstock/OsherR](/data/images/2025-01-08/110640_shutterstock-2501148577_f.jpg)
Šumadijski doručak – šta su naši preci jeli ujutru?
Od propećka i kačamaka do domaćih prženica i mlečnih proizvoda
![krompiruša](/data/images/2024-06-07/90095_shutterstock-1667917753_f.jpg)
Domaća krompiruša – pita sa krompirom po receptu naših baka
Hrskava korica i mekani, sočni nadev od krompira – savršen obrok za svaku priliku
Možda vas zanima:
![Shutterstock/OsherR](/data/images/2025-01-08/110640_shutterstock-2501148577_f.jpg)
Šumadijski doručak – šta su naši preci jeli ujutru?
Od propećka i kačamaka do domaćih prženica i mlečnih proizvoda
![krompiruša](/data/images/2024-06-07/90095_shutterstock-1667917753_f.jpg)
Domaća krompiruša – pita sa krompirom po receptu naših baka
Hrskava korica i mekani, sočni nadev od krompira – savršen obrok za svaku priliku
Možda vas zanima:
![Shutterstock/OsherR](/data/images/2025-01-08/110640_shutterstock-2501148577_f.jpg)
Šumadijski doručak – šta su naši preci jeli ujutru?
Od propećka i kačamaka do domaćih prženica i mlečnih proizvoda
![krompiruša](/data/images/2024-06-07/90095_shutterstock-1667917753_f.jpg)
Domaća krompiruša – pita sa krompirom po receptu naših baka
Hrskava korica i mekani, sočni nadev od krompira – savršen obrok za svaku priliku
Donosimo vam recept za pohovane paprike sa sirom i kajmakom, čiji ukus neodoljivim smatraju ne samo domaći, već i mnogi strani turisti. Posebnu draž im daje susam koji se dodaje u nadev.
Sastojci:
8 oljuštenih pečenih paprika
150 gr kajmaka
2 kašičice susama
2 jaja
2 kašike brašna
3 kašike hlebnih mrvica (prezli)
1 dl ulja
Priprema:
Izgnječite sir i dodajte kajmak i susam, pa sve zajedno dobro izmešajte. Paprike posušite pa ih napunite smesom od sira, kajmaka i susama, tako što ćete u svaku staviti po punu supenu kašiku nadeva.
Brašno sipajte na jedan tanjir, umutite dva jaja, a prezle sipajte u posebnu posudu. Zagrejte ulje.
Papriku punjenu nadevom od sira, kajmaka i susama uvaljajte u brašno, u jaja, pa u prezle i pržite na zagrejanom ulju, na umerenoj temperaturi dok prezle ne dobiju lepu žućkastu boju.
Izvadite ih na tanjir, na koji ste stavili salvetu ili kuhinjski ubrus, koji će da upiju višak ulja.
Paprike poslužite tople uz majonez ili tartar sos.
Prijatno!
(Telegraf, vikipedija)
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
![čupavci](/data/images/2024-12-24/109714_shutterstock-2097577366-1_f.jpg)
Starinski čupavci: Ovaj kolač mora da bude mekan, ukusan i bogato umočen u čokoladu i kokos
Mislimo da ne postoji osoba koja ne voli ovaj desert
![rakija](/data/images/2025-02-12/113811_shutterstock-1282722316_f.jpg)
Zaboravljena pića Srbije – Drevni nektari, lekoviti napici i tradicionalni ukusi koji nestaju
Pića koja su nekada bila deo svakodnevice, a danas su retkost
![gibanica](/data/images/2024-08-26/98583_shutterstock-2294614527_f.jpg)
Prava DOMAĆA GIBANICA sprema se samo na OVAJ način, a gotova za 5 minuta - Posebnu HRSKAVOST daje joj 1 sastojak, sirnica kao iz PEKARE
Recept za pravu srpsku gibanicu morate zapisati!
![Čupava Kata](/data/images/2023-02-24/47291_190695-cupava-kata-ls_f.jpg)
Čupava Kata - omiljeni recept iz stare Juge: Potrebna su 4 sastojka i 10 minuta
Pravi se jednostavno, a ukus je fantastičan
![Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem](/data/images/2023-03-31/50110_shutterstock-123380389_f.jpg)
Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem
Otkrivamo vam trik uz koji će vam pita biti ukusna kao iz najbolje pekare
Komentari(0)