UDROBICA, KAVURMA I GRUVANICA Stara srpska zaboravljena mrsna jela iz levačkog kuvara
Kavurmu svi znamo, a da li ste čuli za ova druga dva jela?

Udrobica je često jelo – poslastica kod Levčana.
Udrobica se pravi od džigerice (bele i crne), creva, srca i slezene. Sve se ovo stavi u lonac i obari. Zatim se makazama sitno iseče na komadiće, dobro opere i stavi u lonac da se kuva. Kad bude gotovo, onda se začinjava, i to: uzme se malo mleka, kajmaka, jedna kašika projinog brašna i jedno do dva jajeta (zavisno od količine) pa se sve to dobro izmeša i razmuti i sipa u udrobicu i posle desetak minuta ovo jelo je gotovo.
KAVURMA
Kavurma se pravi na sledeći način. Kao i udrobica, pravi se od svinjske džigerice (crne i bele), creva (tankih), srca, slezene, bubrega i od one „droždine“ što ostane od ceđenja masti. Kada se mast iscedi od topljenog sala i slanine, ono što nije moglo da se procedi, ostavi se za kavurmu.
Zatim se džigerica, creva, srce, slezena i bubrezi ostave obare i ostave na parčad, pa se sve to pomeša sa čvarcima i preostalom mašću, stavi malo „aleve“ paprike, izmeša, i sipa posebne posude gde se stvrdne i tako ostavi za zimu.
Kavurma može da se jede nezagrejena i zagrejana i to obično sa projinim hlebom.
Shutterstock/Kavurma
GRUVANICA
Gruvanica se pravi na sledeći način:
Zamesi se pšenično brašno isto kao i za pogaču, s tom razlikom što se u nju stavi jedna ili dve kašike masti. Testo se stavi u tepsiju i tu raspljoštiti i zatim se stavi pod sač da se peče. Kada počne da se peče, odozgo se stavi parče slanine, suvo meso i na taj način gruvanica bude još mrsnija. Gruvanica se jede dok je vruća.
(Iz knjige Brativoja Markovića)
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini

Domaća bela čorba koja nema konkurenciju: Uživajte u zdravom obroku koji će se svideti celoj vašoj porodici
Omiljena je na srpskim trpezama kao predjelo.

Ovo je najbrutalniji recept za šnenokle! Ne postoje laganije niti kremastije, ovu verziju ćete obožavati
Ukus je neprevaziđen, a toliko se jednostavno pravi da će vam uvek biti prvi izbor.

Komentari(0)