ZABORAVLJENA STARA SRPSKA JELA 4 poslastice iz čuvenog Patinog kuvara pre Drugog svetskog rata koji su i danas odlični

Lepote Srbije

17:00

Gastronomija 0

Posebno je bilo naglašeno kako zdravo i ekonomično kuvati, šta sa ostacima hrane, kako rasporediti budžet za ceo mesec

testo
Shutterstock

Pre drugog svetskog rata vrsna novinarka Spasenija Marković Pata napisala je kuvar koji je bio kao Biblija domaćicama. Dobijale su ga devojke koje su se spremale za udaju i čuvale ga za svoje ćerke. U skoro svim kućama jelovnik je bio veoma sličan.

Patin kuvar se sastojao iz više delova: uputstva kako treba kuhinja da izgleda, kako de se održava njena higijena, kao i namirnica, ishrane zdravih ljudi, dece, dijete za razne bolesti, za gojaznost ili neuhranjenost, pripremu zimnice, šta spremiti za slave i razna slavlja. Posebno je bilo naglašeno kako zdravo i ekonomično kuvati, šta sa ostacima hrane, kako rasporediti budžet za ceo mesec. Dijetetski programi skoro u potpunosti mogu i danas da se primene.

Pročitajte neke recepte iz Patinog kuvara.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Vanilice iz Patinog kuvara

Sastojci: 250 g putera, 500 g brašna, žumance, celo jaje, 4 kašike šećera, sok od jednog limuna.

Priprema: Umutiti puter i šećer, pa dodati jaja, sok od jednog limuna i sve penasto umutiti. Staviti na pobrašnjenu dasku, zamesiti testo i razvući oklagijom koru, debljine pola centimetara. Kalupom za vanilice izvaditi pogačice, svaku umočiti u ulupan sneg od 2 belanaca, posuti sitno seckanim orasima i ređati u namazan pleh. Peći na srednje jakoj temperaturi i paziti da ostanu bele. Pečene vanilice sastaviti pekmezom dve po dve, posuti šećerom u prahu zamirisanim vanilom i sluziti.

Testo Shutterstock
 

Spanać sa jajima

Sastojci: pola kg spanaća, 3 kašike puteta, 3 kašike mleka, 3 žumanceta, so, biber, 4 zemičke, 4 jaja, malo sira.

Priprema: Pola kilograma spanaća očistiti, dobro oprati, obariti i propasirati kroz sito. U šerpu zagrejati kašiku putera, saviti spanac i sipati 3 kašike mleka, 3 žumanceta, soli i bibera. Kuvati ga cetvrt sata. Kada je gotov, u spanać staviti komad putera i služiti sa prženim jajima na sledeći način: uzmite 4 zemičke (kajzerice), odsecite im vrnove, izdubite sredinu i namažite dobro puterom. Stavite unutra po jedno pečeno jaje i odozgo pospite rendanim sirom.

ZABORAVLJENA STARA SRPSKA JELA 4 poslastice iz čuvenog Patinog kuvara pre Drugog svetskog rata koji su i danas odlični Shutterstock
 

Teleće šnicle u belom vinu

Sastojci: 4 šnicle, so, biber, belo vino, kašika putera, pola čaše supe, 4 kašike supe, malo soka od limuna.

Priprema: Oprati teleće šnicle, istucati ih, posoliti i pobiberiti. Staviti šnicle u činiju, preliti ih belim vinom i ostaviti da odstoje 2 do 3 sata. Uzeti đuveč, namazati ga puterom i poređati šnicle izvađene iz vina. Preliti čašom i po vina i sa pola čase supe. Zaklopiti dobro đuveč, staviti u rernu i ostaviti šnicle istiha da se dinstaju. Kad postanu mekane, isvaditi ih, a sok u kome su se dinstale pomešati sa 4 kašike kisele pavlake. Dodati jos malo soka od limuna preko gotovih šnicli.

Srpska čorba od krompira i kiseljaka

Sastojci: krompir, mleko, šaka kiseljaka (možete upotrebiti zelje), puter ili mast, pola hleba, kisela pavlaka.

Priprema: Obariti oljušten krompir u slanoj vodi. Propasirati ga i razblažiti sa sa 1 litrom tečnosti, mlekom ili kiselom pavlakom. Staviti dobijeni pire u lonac i dodati 1 šaku sitno seckanog kiseljaka koji prethodno treba propržiti na masti. Ispeci na masti tanke režnjeve pola hleba i to reš. Staviti hleb u činiju u količini koja odgovara broju osoba i preliti vrelom čorbom. Začiniti čorbu sa još malo kisele pavlake po ukusu.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading