FINE STARINSKE trobojne ŠTANGLICE od oraha U Vojvodini se na drugi dan Božića ili Uskrsa krštenom ili venčanom kumu nosi "kolač" (RECEPT)
Ovom prilikom pišemo recept za fine starinske štanglice.

U Vojvodini se na drugi dan Božića ili Uskrsa krštenom ili venčanom kumu "nosi kolač", što naravno ne znači to baš doslovce, jer može da se odnese i slatka pogača, štrudla pa čak i torta, ali se verovatno nazivom "kolač" obuhvatalo i mislilo na nešto što je slatko.
Takođe kolač se nosi i udatim sestrama i kćerima kada im se dođe u goste posle ovih nama značajnih porodičnih praznika.
Danas je to sasvim zaboravljeno i mislimo da je koren tog zaborava počeo da pruža svoje grane duboko u zemlju forsiranjem komunizma, doduše u gradovima je to verovatno bilo sramota ići kod kuma i nositi nešto pa makar bio to i kolač, a u selima se nosilo, koliko se moglo, doduše tajno da se ne vidi da se poštuju crkveni i tradicionalni običaji.
Možda vas zanima:

NARODNA VEROVANJA O NOVCU: Ovo su 10 načina da ga zadržite
Novac možda ne donosi sreću, ali je veoma bitan faktor u životu.

Šta znači kada vas “nacrtaju na vratima” – narodni običaji protiv zlih sila
Magijska verovanja iz prošlosti koja su i danas prisutna u nekim delovima Srbije
Možda vas zanima:

NARODNA VEROVANJA O NOVCU: Ovo su 10 načina da ga zadržite
Novac možda ne donosi sreću, ali je veoma bitan faktor u životu.

Šta znači kada vas “nacrtaju na vratima” – narodni običaji protiv zlih sila
Magijska verovanja iz prošlosti koja su i danas prisutna u nekim delovima Srbije
Možda vas zanima:

NARODNA VEROVANJA O NOVCU: Ovo su 10 načina da ga zadržite
Novac možda ne donosi sreću, ali je veoma bitan faktor u životu.

Šta znači kada vas “nacrtaju na vratima” – narodni običaji protiv zlih sila
Magijska verovanja iz prošlosti koja su i danas prisutna u nekim delovima Srbije
Kako ponovo doživljavamo ekspanziju religije, i kako se to desilo retativno kasno, i u vreme kada smo izgubili naše pretke koji bi nam preneli lokalne običaje, tako se i ovaj veoma lep i običaj poštovanja skroz zaboravio.
Sastojci:
Prvi sloj:
200g oraha
200g šećera
200g brašna
200g margarina
pena od 5 belanaca
Od ovih sastojaka dobro umesiti testo.
Pleh obložiti pek papirom a zatim testo "nalepiti u pleh" i peći na umerenoj temperaturi, tu se misli na 180C.
Drugi sloj/fil:
5 žumanaca umutiti sa
250g prah šećera i
2 vanila šećera.
Žumanca penasto umutiti sa šećerom, da pobele a zatim kada se prvi sloj ispeče premazati preko njega ovaj žuti fil i kratko ga peći na umerenoj temperaturi.
Treći sloj/fil:
200g oraha preliti sa 1dcl kipućeg mleka i kada se ohladi dodati 70g margarina i 250g prah šećera.
Mutiti varjačom dok ne bude veoma meko te potom dodati 4.rebra topljene crne čokolade. Preliti preko prvog i drugog sloja. Ovaj sloj se ne peče, nego se samo jednostavno pospe mlevenim orasima.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Nikad niste probali ovakvu prelivenu pitu: Bakin recept osvaja na prvi zalogaj, sa tanjira nestaje sve za tili čas
Majstorski recept kojem neće odoleti nijedna domaćica.

Najukusnije punjene paprike na starinski način: Domaćice, ovaj recept morate da zapišete - bolji ne postoji
Ovo tradicionalno jelo se najčešće pravi od osnovnih sastojaka

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda

TAJNI SASTOJAK ZA PALAČINKE: Dodajte jednu stvar u testo i one će biti mekane i neće se lepiti za tiganj
Palačinke su omiljeni doručak i u slatkoj i u slanoj varijanti i ne postoji osoba koja ih nije pravila ili bar pokušala.

Najsočnija punjena pita koja se topi pod nepcima: Stare domaćice znaju šta valja, ukusan obrok spreman za 20 minuta
Donosimo vam najbolji recept za punjenu pitu koja se sprema očas posla.
Komentari(0)