FINE STARINSKE trobojne ŠTANGLICE od oraha U Vojvodini se na drugi dan Božića ili Uskrsa krštenom ili venčanom kumu nosi "kolač" (RECEPT)
Ovom prilikom pišemo recept za fine starinske štanglice.

U Vojvodini se na drugi dan Božića ili Uskrsa krštenom ili venčanom kumu "nosi kolač", što naravno ne znači to baš doslovce, jer može da se odnese i slatka pogača, štrudla pa čak i torta, ali se verovatno nazivom "kolač" obuhvatalo i mislilo na nešto što je slatko.
Takođe kolač se nosi i udatim sestrama i kćerima kada im se dođe u goste posle ovih nama značajnih porodičnih praznika.
Danas je to sasvim zaboravljeno i mislimo da je koren tog zaborava počeo da pruža svoje grane duboko u zemlju forsiranjem komunizma, doduše u gradovima je to verovatno bilo sramota ići kod kuma i nositi nešto pa makar bio to i kolač, a u selima se nosilo, koliko se moglo, doduše tajno da se ne vidi da se poštuju crkveni i tradicionalni običaji.
Možda vas zanima:

NARODNA VEROVANJA O NOVCU: Ovo su 10 načina da ga zadržite
Novac možda ne donosi sreću, ali je veoma bitan faktor u životu.

Šta znači kada vas “nacrtaju na vratima” – narodni običaji protiv zlih sila
Magijska verovanja iz prošlosti koja su i danas prisutna u nekim delovima Srbije
Možda vas zanima:

NARODNA VEROVANJA O NOVCU: Ovo su 10 načina da ga zadržite
Novac možda ne donosi sreću, ali je veoma bitan faktor u životu.

Šta znači kada vas “nacrtaju na vratima” – narodni običaji protiv zlih sila
Magijska verovanja iz prošlosti koja su i danas prisutna u nekim delovima Srbije
Možda vas zanima:

NARODNA VEROVANJA O NOVCU: Ovo su 10 načina da ga zadržite
Novac možda ne donosi sreću, ali je veoma bitan faktor u životu.

Šta znači kada vas “nacrtaju na vratima” – narodni običaji protiv zlih sila
Magijska verovanja iz prošlosti koja su i danas prisutna u nekim delovima Srbije
Kako ponovo doživljavamo ekspanziju religije, i kako se to desilo retativno kasno, i u vreme kada smo izgubili naše pretke koji bi nam preneli lokalne običaje, tako se i ovaj veoma lep i običaj poštovanja skroz zaboravio.
Sastojci:
Prvi sloj:
200g oraha
200g šećera
200g brašna
200g margarina
pena od 5 belanaca
Od ovih sastojaka dobro umesiti testo.
Pleh obložiti pek papirom a zatim testo "nalepiti u pleh" i peći na umerenoj temperaturi, tu se misli na 180C.
Drugi sloj/fil:
5 žumanaca umutiti sa
250g prah šećera i
2 vanila šećera.
Žumanca penasto umutiti sa šećerom, da pobele a zatim kada se prvi sloj ispeče premazati preko njega ovaj žuti fil i kratko ga peći na umerenoj temperaturi.
Treći sloj/fil:
200g oraha preliti sa 1dcl kipućeg mleka i kada se ohladi dodati 70g margarina i 250g prah šećera.
Mutiti varjačom dok ne bude veoma meko te potom dodati 4.rebra topljene crne čokolade. Preliti preko prvog i drugog sloja. Ovaj sloj se ne peče, nego se samo jednostavno pospe mlevenim orasima.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Zaboravite na žilavo meso: Samo jedan sastojak učiniće da se meso iz gulaša topi u ustima, trik zlata vredan
Postoji jedan jednostavan trik koji će vaš tradicionalni recept podići na potpuno novi nivo.

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Ovaj riblji paprikaš je čista revolucija ukusa: Vrhunski specijalitet koji ćete tamaniti, odmah zapišite recept
Otkrijte tajne savršenog spoja svežeg povrća, sočne ribe i začina.
Komentari(0)