AKO STE STALNO GLADNI, RANICE TEŠKO ZARASTAJU, NEMATE KONCENTRACIJE... Proverite da li konzumirate dovoljno proteina, goriva za rad svih ćelija
Protein je gradivni blok za naše ćelije. Ako to nije dovoljno, svi važni životni procesi jednostavno prestaju.

Protein, glavni građevinski materijal ćelija, od vitalnog je značaja za normalno funkcionisanje apsolutno svih sistema našeg tela, a ako ga ne unosimo dovoljno, naše zdravlje neminovno počinje da se pogoršava. Dnevna preporučena količina je najmanje jedan gram za svaki kilogram telesne težine. Donosimo pet ključnih znakova da ne uspevate.
Stalni osećaj gladi
Grickanje između obroka ili osećaj gladi dva do tri sata nakon ručka ili doručka je normalno. Nije normalno ostati gladan odmah nakon jela. Činjenica je da proteini pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi, usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata i na taj način nam pomažu da zadržimo osećaj sitosti. Ako glad postane naš stalni pratilac, ovo je signal - treba nam više proteina.
Možda vas zanima:

ZABRINJAVAJUĆ PODATAK Naučnici otkrili uticaj ove hrane na opaku bolest, a u Srbiji se masovno jede
Istraživači su analizirali podatke iz 184 zemlje prikupljene između 1990. i 2018. godine i uvideli da je loša ishrana uzrok za oko 14 miliona slučajeva dijabetesa tip 2 identifikovanih 2018. godine. To je oko 70 odsto novih dijagnoza u svetu.

Počinje sezona JAGODA: Evo koja količina se preporučuje za dnevni unos
Baštenska jagoda, ili jagoda, je najpopularnija i najomiljenija bobica širom sveta
Možda vas zanima:

ZABRINJAVAJUĆ PODATAK Naučnici otkrili uticaj ove hrane na opaku bolest, a u Srbiji se masovno jede
Istraživači su analizirali podatke iz 184 zemlje prikupljene između 1990. i 2018. godine i uvideli da je loša ishrana uzrok za oko 14 miliona slučajeva dijabetesa tip 2 identifikovanih 2018. godine. To je oko 70 odsto novih dijagnoza u svetu.

Počinje sezona JAGODA: Evo koja količina se preporučuje za dnevni unos
Baštenska jagoda, ili jagoda, je najpopularnija i najomiljenija bobica širom sveta
Možda vas zanima:

ZABRINJAVAJUĆ PODATAK Naučnici otkrili uticaj ove hrane na opaku bolest, a u Srbiji se masovno jede
Istraživači su analizirali podatke iz 184 zemlje prikupljene između 1990. i 2018. godine i uvideli da je loša ishrana uzrok za oko 14 miliona slučajeva dijabetesa tip 2 identifikovanih 2018. godine. To je oko 70 odsto novih dijagnoza u svetu.

Počinje sezona JAGODA: Evo koja količina se preporučuje za dnevni unos
Baštenska jagoda, ili jagoda, je najpopularnija i najomiljenija bobica širom sveta
Dobijanje na težini
Ako ne unosimo dovoljno proteina, počinjemo da gubimo mišićnu masu, što zauzvrat dovodi do sporijeg metabolizma. I kao rezultat, telo troši manje kalorija kada smo u mirovanju.
Shutterstock
Poteškoće sa koncentracijom
Proteini su neophodni za normalnu proizvodnju enzima i neurotransmitera koji pomažu da naš mozak radi. Ako nema dovoljno proteina, koncentracija i pažnja slabe, teško nam je da se fokusiramo na rešavanje problema i zadržimo pažnju u fokusu.
Povrede i rane zarastaju duže nego obično
Za rast i popravku tkiva, protein je od vitalnog značaja, osim toga, potreban je da se obezbedi normalan protok krvi i isporuka kiseonika oštećenim i povređenim delovima tkiva. I, naravno, ishrana siromašna proteinima dovodi do povećanog rizika od preloma kostiju, kao i gubitka koštane mase.
Anemija
Hrana bogata proteinima obično sadrži gvožđe i vitamin B12, supstance neophodne za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca koja prenose krv do svih organa. LJudi koji isključuju proteinsku hranu često ne dobijaju dovoljno ovih važnih hranljivih materija i povećavaju rizik od anemije.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.
Komentari(0)