AKO STE STALNO GLADNI, RANICE TEŠKO ZARASTAJU, NEMATE KONCENTRACIJE... Proverite da li konzumirate dovoljno proteina, goriva za rad svih ćelija
Protein je gradivni blok za naše ćelije. Ako to nije dovoljno, svi važni životni procesi jednostavno prestaju.
![AKO STE STALNO GLADNI, RANICE TEŠKO ZARASTAJU, NEMATE KONCENTRACIJE... Proverite da li konzumirate dovoljno proteina, goriva za rad svih ćelija](/data/images/2022-04-23/26199_shutterstock-126776108_f.jpg?timestamp=1672614000)
Protein, glavni građevinski materijal ćelija, od vitalnog je značaja za normalno funkcionisanje apsolutno svih sistema našeg tela, a ako ga ne unosimo dovoljno, naše zdravlje neminovno počinje da se pogoršava. Dnevna preporučena količina je najmanje jedan gram za svaki kilogram telesne težine. Donosimo pet ključnih znakova da ne uspevate.
Stalni osećaj gladi
Grickanje između obroka ili osećaj gladi dva do tri sata nakon ručka ili doručka je normalno. Nije normalno ostati gladan odmah nakon jela. Činjenica je da proteini pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi, usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata i na taj način nam pomažu da zadržimo osećaj sitosti. Ako glad postane naš stalni pratilac, ovo je signal - treba nam više proteina.
Možda vas zanima:
![ZABRINJAVAJUĆ PODATAK Naučnici otkrili uticaj ove hrane na opaku bolest, a u Srbiji se masovno jede](/data/images/2021-08-04/1058_ali-inay-y3ap9oo9pjc-unsplash_f.jpg)
ZABRINJAVAJUĆ PODATAK Naučnici otkrili uticaj ove hrane na opaku bolest, a u Srbiji se masovno jede
Istraživači su analizirali podatke iz 184 zemlje prikupljene između 1990. i 2018. godine i uvideli da je loša ishrana uzrok za oko 14 miliona slučajeva dijabetesa tip 2 identifikovanih 2018. godine. To je oko 70 odsto novih dijagnoza u svetu.
![Printscreen](/data/images/2022-05-16/27822_profimedia-0547956002_f.jpg)
Počinje sezona JAGODA: Evo koja količina se preporučuje za dnevni unos
Baštenska jagoda, ili jagoda, je najpopularnija i najomiljenija bobica širom sveta
Možda vas zanima:
![ZABRINJAVAJUĆ PODATAK Naučnici otkrili uticaj ove hrane na opaku bolest, a u Srbiji se masovno jede](/data/images/2021-08-04/1058_ali-inay-y3ap9oo9pjc-unsplash_f.jpg)
ZABRINJAVAJUĆ PODATAK Naučnici otkrili uticaj ove hrane na opaku bolest, a u Srbiji se masovno jede
Istraživači su analizirali podatke iz 184 zemlje prikupljene između 1990. i 2018. godine i uvideli da je loša ishrana uzrok za oko 14 miliona slučajeva dijabetesa tip 2 identifikovanih 2018. godine. To je oko 70 odsto novih dijagnoza u svetu.
![Printscreen](/data/images/2022-05-16/27822_profimedia-0547956002_f.jpg)
Počinje sezona JAGODA: Evo koja količina se preporučuje za dnevni unos
Baštenska jagoda, ili jagoda, je najpopularnija i najomiljenija bobica širom sveta
Možda vas zanima:
![ZABRINJAVAJUĆ PODATAK Naučnici otkrili uticaj ove hrane na opaku bolest, a u Srbiji se masovno jede](/data/images/2021-08-04/1058_ali-inay-y3ap9oo9pjc-unsplash_f.jpg)
ZABRINJAVAJUĆ PODATAK Naučnici otkrili uticaj ove hrane na opaku bolest, a u Srbiji se masovno jede
Istraživači su analizirali podatke iz 184 zemlje prikupljene između 1990. i 2018. godine i uvideli da je loša ishrana uzrok za oko 14 miliona slučajeva dijabetesa tip 2 identifikovanih 2018. godine. To je oko 70 odsto novih dijagnoza u svetu.
![Printscreen](/data/images/2022-05-16/27822_profimedia-0547956002_f.jpg)
Počinje sezona JAGODA: Evo koja količina se preporučuje za dnevni unos
Baštenska jagoda, ili jagoda, je najpopularnija i najomiljenija bobica širom sveta
Dobijanje na težini
Ako ne unosimo dovoljno proteina, počinjemo da gubimo mišićnu masu, što zauzvrat dovodi do sporijeg metabolizma. I kao rezultat, telo troši manje kalorija kada smo u mirovanju.
![AKO STE STALNO GLADNI, RANICE TEŠKO ZARASTAJU, NEMATE KONCENTRACIJE... Proverite da li konzumirate dovoljno proteina, goriva za rad svih ćelija](/data/images/2021-08-31/2558_shutterstock-604196501_f.jpg?t=1672661287)
Poteškoće sa koncentracijom
Proteini su neophodni za normalnu proizvodnju enzima i neurotransmitera koji pomažu da naš mozak radi. Ako nema dovoljno proteina, koncentracija i pažnja slabe, teško nam je da se fokusiramo na rešavanje problema i zadržimo pažnju u fokusu.
Povrede i rane zarastaju duže nego obično
Za rast i popravku tkiva, protein je od vitalnog značaja, osim toga, potreban je da se obezbedi normalan protok krvi i isporuka kiseonika oštećenim i povređenim delovima tkiva. I, naravno, ishrana siromašna proteinima dovodi do povećanog rizika od preloma kostiju, kao i gubitka koštane mase.
Anemija
Hrana bogata proteinima obično sadrži gvožđe i vitamin B12, supstance neophodne za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca koja prenose krv do svih organa. LJudi koji isključuju proteinsku hranu često ne dobijaju dovoljno ovih važnih hranljivih materija i povećavaju rizik od anemije.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
![mleveno meso](/data/images/2024-02-26/78571_shutterstock-148461935_f.jpg)
TRIK ZA MLEVENO MESO: Dodajte jedan sastojak u smesu i napravite najukusniji ručak
Mleveno meso postaje neodoljivo sočno uz ovaj sastojak
![mleko](/data/images/2024-07-17/94413_shutterstock-2463232251_f.jpg)
Da li je surutka zaista lekovita za jetru? Nije svaka podjednako zdrava, caka je u ovome
Surutka otklanja masti koje su prvi „korak“ ka propasti jetre, ali nije svaka jednako zdrava
![DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)](/data/images/2022-10-03/37812_shutterstock-1892680609_f.jpg)
DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)
Najsigurnije konzervisana zimnica bez kvarenja
![Ovo je najbolji recept za džem od šljiva: Jednostavno i brzo se sprema, a ukus je neverovatan](/data/images/2022-09-14/36611_shutterstock-1197917341_f.jpg)
Ovo je najbolji recept za džem od šljiva: Jednostavno i brzo se sprema, a ukus je neverovatan
Pustite da provri nepoklopljeno, povremeno mešajući
![vojnički pasulj](/data/images/2024-03-11/80177_vojnicki-pasulj_f.jpg)
Doktor otkrio četiri vrste namirnica koje smanjuju loš holesterol: Ovo je najprostija hrana koju jedu svi Srbi
Visok holesterol može izazvati brojne zdravstvene probleme visokog rizika, kao što su srčani i moždani udar
Komentari(0)