AKO STE STALNO GLADNI, RANICE TEŠKO ZARASTAJU, NEMATE KONCENTRACIJE... Proverite da li konzumirate dovoljno proteina, goriva za rad svih ćelija

16:00

Gastronomija 0

Protein je gradivni blok za naše ćelije. Ako to nije dovoljno, svi važni životni procesi jednostavno prestaju.

AKO STE STALNO GLADNI, RANICE TEŠKO ZARASTAJU, NEMATE KONCENTRACIJE... Proverite da li konzumirate dovoljno proteina, goriva za rad svih ćelija
Shutterstock

Protein, glavni građevinski materijal ćelija, od vitalnog je značaja za normalno funkcionisanje apsolutno svih sistema našeg tela, a ako ga ne unosimo dovoljno, naše zdravlje neminovno počinje da se pogoršava. Dnevna preporučena količina je najmanje jedan gram za svaki kilogram telesne težine. Donosimo pet ključnih znakova da ne uspevate.

Stalni osećaj gladi

Grickanje između obroka ili osećaj gladi dva do tri sata nakon ručka ili doručka je normalno. Nije normalno ostati gladan odmah nakon jela. Činjenica je da proteini pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi, usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata i na taj način nam pomažu da zadržimo osećaj sitosti. Ako glad postane naš stalni pratilac, ovo je signal - treba nam više proteina.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Dobijanje na težini

Ako ne unosimo dovoljno proteina, počinjemo da gubimo mišićnu masu, što zauzvrat dovodi do sporijeg metabolizma. I kao rezultat, telo troši manje kalorija kada smo u mirovanju.

AKO STE STALNO GLADNI, RANICE TEŠKO ZARASTAJU, NEMATE KONCENTRACIJE... Proverite da li konzumirate dovoljno proteina, goriva za rad svih ćelija Shutterstock
 

Poteškoće sa koncentracijom

Proteini su neophodni za normalnu proizvodnju enzima i neurotransmitera koji pomažu da naš mozak radi. Ako nema dovoljno proteina, koncentracija i pažnja slabe, teško nam je da se fokusiramo na rešavanje problema i zadržimo pažnju u fokusu.

Povrede i rane zarastaju duže nego obično

Za rast i popravku tkiva, protein je od vitalnog značaja, osim toga, potreban je da se obezbedi normalan protok krvi i isporuka kiseonika oštećenim i povređenim delovima tkiva. I, naravno, ishrana siromašna proteinima dovodi do povećanog rizika od preloma kostiju, kao i gubitka koštane mase.

Anemija

Hrana bogata proteinima obično sadrži gvožđe i vitamin B12, supstance neophodne za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca koja prenose krv do svih organa. LJudi koji isključuju proteinsku hranu često ne dobijaju dovoljno ovih važnih hranljivih materija i povećavaju rizik od anemije.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

JEDNOSTAVNO ZADOVOLJSTVO Flekice sa kupusom na vojvođanski način

JEDNOSTAVNO ZADOVOLJSTVO Flekice sa kupusom na vojvođanski način

Gastronomija

16:00

22 jun, 2024

Flekice sa kupusom i slaninom predstavljaju jedno od tradicionalnih jela u vojvođanskoj kuhinji. Ovo ukusno i brzo jelo često se sprema u domaćinstvima širom Vojvodine. Jednostavno za pripremu, spaja sočan kupus sa flekicama i slaninom, čineći ga idealnim izborom za brzinski ručak ili večeru.

Komentari(0)

Loading