MOŽDA ĆE VAS IZBOR IZNENADITI Poznati kulinarski sajt odabrao najbolje i najgore srpsko jelo

Lepote Srbije

14:00

Gastronomija 0

Da li se slažete?

MOŽDA ĆE VAS IZBOR IZNENADITI Poznati kulinarski sajt odabrao najbolje i najgore srpsko jelo
Shutterstock

 

 

Pobednik izbora za 10 najboljih srpskih jela u 2022. godini je komplet lepinja. Slede ajvar, burek sa sirom, krofne, pljeskavice, lepinja, pasulj i na desetom mestu je dunjevača. Listu je sastavio svetski kulinarski sajt Taste Atlas.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na desetom mestu najboljih jela iz Srbije nalazi se dunjevača, bistra i bezbojna rakija destilirana od zrelih fermentisanih dunja. Ova voćna rakija je jedno od najpopularnijih alkoholnih pića na Balkanu i obično je vrhunskog kvaliteta. Većina dunjevača je bezbojna, dok se neki proizvođači odlučuju za odležavanje u hrastovini, koja obično daje zlatnu boju i drvenastu notu. Dunjevača se služi čista, najbolje dobro ohlađena, uglavnom kao aperitiv.

Na devetom mestu je pasulj. Mnogi ga vole, svejedno da li je sa kobasicom, slaninom ili kolenicom. Obavezan sastojak su crni luk i aleva paprika, a neke domaćice mu dodaju papriku i lovor.

Pasulj Shutterstock/Pasulj sa dimljenim mesom
 

Osmo mesto pripalo je beloj čorbi. Najčešće se pravi od pilećeg mesa, mada i povrća, krompira, luka, brašna, šargarepe, peršuna i začina. Na kraju joj se dodaju jaja i pavlaka.

Lepinja je zauzela sedmo mesto, a osim kao „futrola“ za ćevape ili pljeskavicu, mnogi je jedu umesto hleba. I, lepinja nije isto što i somun, gurmani tvrde da je nekako „žilava“.

Roštilj, to jest, pljeskavica, plasirao se na šesto meso. Pljeskavice nema bez mlevenog junećeg i svinjskog mesa, aleve paprike, soli i bibera. U nekim krajevima joj dodaju beli i crni luk, a u kombinaciji sa kajmakom izaziva reakciju zvanu „prste da poližeš“!.

Krofne su, verovatno pravično, stigle do 5. mesta. Prave se od kiselog testa i jaja, prže u dubokom ulju, filuju „čim ko voli“, a najukusnije su sa čokoladnim kremom i domaćim džemom, sa malo prah-šećera na vrhu.

Kraljica srpske trpeze, njeno veličanstvo sarma, na ovoj listi je na četvrtom mestu, što su mnogi doživeli kao veliku nepravdu. Iako smo je nasledili od Osmanlija, mnogi bi životom branili tezu da je autentično naša. Listovi kiselog kupusa se obare, očiste od tvrdog dela, iseku na jednake delove i filuju mlevenim mesom (svinjsko i juneće) prethodno izdinstanim i začinjemim (so, biber i aleva paprika). Kad se lepo slože u šerpu, između se „zadenu“ komadi slanine ili suvog mesa, nalije se mlakom vodom, doda malo aleve paprike i krčka u rerni „pola dana“. Ukusne su uvek, a posebno trećeg dana.

Tamane žele, a ne vole pihtije?!

MOŽDA ĆE VAS IZBOR IZNENADITI Poznati kulinarski sajt odabrao najbolje i najgore srpsko jelo Shutterstock
 

Sajt Taste Atlas je prethodnog meseca objavio i 10 „najgorih“ srpskih jela i prvo mesto je dodelio pihtijama! Nisu im se dopali ni rezanci s makom, slatko, popara, naša riblja čorba, ni srpska salata. Da su omanuli, već je jasno, ali činjenica da su negativnu ocenu dali i svadbarskom kupusu je jednostavno skandalozna, smatraju od Subotice do Dimitrovgrada. Nije im po volji bila ni proja (stvarno svašta), ali dobro de, koliko ljudi, toliko ukusa. Za srce su nas ujeli izborom čvaraka na devetom mestu srpskih jela koja „i nisu baš nešto“, a podvarak se, sudeći po ovim stručnjacima, za dlaku provukao - dodeli su mu desetu poziciju.

Treće mesto dobio je burek sa sirom. Ovaj nadaleko poznati specijalitet zaslužuje i bolju poziciju, i takođe nije naš izum, ali toliko ga jedemo da je „srpski, sto posto“. Pravi se od kora, filuje sirom, kajmakom i jajima. Ako se kore zgužvaju dobije se gibanica, ili giba, kako joj dokazani hedonisti od sreće tepaju, dok im malo fila curi niz bradu. Sastavni deo ovog jela su i jogurt, kiselo ili obično mleko.

Srpski kavijar, odnosno ajvar nije zavoleo samo ko ga nije probao. Prave ga entuzijasti koji imaju vremena i para, ostali kupuju na pijacama, kod proverenih žena. Paprike se ispeku, oljušte, iseckaju, pa satima prže na ulju. Naravno, ajvara nema bez mešanja!

I, pobednik ovogodišnjeg izbora svetskog a našeg jela je komplet lepinja. Najbolja je na Zlatiboru, posebno kad se dobrano ogladni od napornog puta. Somun ili lepinja se preseku na pola, ali ne do kraja! Premažu se kajmakom, preliju jajetom i zapeku u rerni ili na grilu.

Najgora srpska jela

1. Pihtije

2. Nasuvo ili rezanci sa makom

3. Slatko

4. Popara

5. Riblja čorba

6. Srpska salata

7. Svadbarski kupus

8. Proja

9. Čvarci

10. Podvarak

Najbolja srpska jela

MOŽDA ĆE VAS IZBOR IZNENADITI Poznati kulinarski sajt odabrao najbolje i najgore srpsko jelo Shutterstock
 

1. Komplet lepinja

2. Ajvar

3. Burek sa sirom

4. Sarma

5. Krofne

6. Pljeskavica (roštilj)

7. Lepinje

8. Bela čorba

9. Pasulj

10. Dunjevača

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading