IZNENAĐENJA OVE VRSTE SE DEŠAVAJU I TO NA ZLATIBORU Umesto đumbira izrasla mu čičoka, biljka koju su koristili Indijanci
Iako su sela na udaljenim obroncima Murtenice sve praznija, mladi Veliša Petrović odlučio je da ostane u Dragalici, koja je upravo po dragim licima koja u njemu žive i dobila ime.
Ovaj mladić ne beži od poslova na imanju, pa je tako odlučio da na svojim parcelama posadi i đumbir, koji je zbog svojih lekovitih svojstava veoma tražena biljka. Seme je dobio od komšije i posadio ga na proleće, a na jesen kad je na red došlo vađenje plodova dočekalo ga je pravo iznenađenje.
"Kad sam video da se seme lepo primilo, već sam pričao kako eto i đumbir može da rodi u ovim našim planinskim krajevima. Nakon nekih prvih mesec dana video sam da raste nešto čudno što do sad nisam video, sa žutim cvetom. Komšije su pomislile da nije suncokret, ali pošto nismo imali iskustvo sa đumbirom do sad, pomislili smo da to tako možda treba i pustili i dalje da raste, proverićemo kad rodi", kaže Veliša za RINU.
Kada je pre prvog snega odlučio da izvadi plodove iz zemlje ugledao je čičoku, za koju ni najstraiji meštani ne pamte da je rađala u ovim krajevima. Reč je o divljem krompiru, koji se iako je jestiv malo koristi u ishrani kod nas.
Možda vas zanima:
Preko 20 centimetara snega na Zlatiboru, u Užicu lomio grane i stabla: Zima stisla zube u ovom delu Srbije, za sada nema zavejanih puteva
Juče popodne i tokom večeri na Zlatiboru je pao prvi ozbiljniji sneg ove sezone, ali uprkos više od 20 centimetara snežnog pokrivača u višim predelima, saobraćaj se odvijao nesmetano. Direktor komunalnog preduzeća, Srđan Pantović, potvrdio je da su ekipe na vreme reagovale i da nije bilo zastoja na putevima.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Možda vas zanima:
Preko 20 centimetara snega na Zlatiboru, u Užicu lomio grane i stabla: Zima stisla zube u ovom delu Srbije, za sada nema zavejanih puteva
Juče popodne i tokom večeri na Zlatiboru je pao prvi ozbiljniji sneg ove sezone, ali uprkos više od 20 centimetara snežnog pokrivača u višim predelima, saobraćaj se odvijao nesmetano. Direktor komunalnog preduzeća, Srđan Pantović, potvrdio je da su ekipe na vreme reagovale i da nije bilo zastoja na putevima.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Možda vas zanima:
Preko 20 centimetara snega na Zlatiboru, u Užicu lomio grane i stabla: Zima stisla zube u ovom delu Srbije, za sada nema zavejanih puteva
Juče popodne i tokom večeri na Zlatiboru je pao prvi ozbiljniji sneg ove sezone, ali uprkos više od 20 centimetara snežnog pokrivača u višim predelima, saobraćaj se odvijao nesmetano. Direktor komunalnog preduzeća, Srđan Pantović, potvrdio je da su ekipe na vreme reagovale i da nije bilo zastoja na putevima.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
"Zemlja je rekla drugačije, umesto đumbira izrasla je čičoka. Čitao sam na internetu o toj biljci i sada tražim ko želi da mu je poklonim, jer ja ne znam šta ću sa njom. Zato, pazite šta sadite u svoj vrt, jer se iznenađenja ove vrste dešavaju", kaže Veliša.
Čičoku krase veliki žuti cvetovi i može se koristiti u ishrani u sirovom ili kuvanom stanju. Ova biljka u 17. veku bila je poznatija od krompira. Najraširenija je u Južnoj Americi, Aziji, Europi i na Novom Zelandu.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
Brzinske krofnice koje se tope u ustima: Niko im neće odoleti i svi će vam tražiti recept
Celokupno vreme pripreme neće vam oduzeti više od 25 minuta.
POSNA PITA SA POVRĆEM: Idealna za doručak, užinu ili večeru za dane posta (VIDEO)
Ideja za posnu pitu koja se brzo spema i ima mnogo zdravih sastojaka
SRPSKA BAKA OVAKO PRAVI POSNI JUTARNJI SPECIJALITET! Pita na "baštenski način" - sočna, mirisna i savršeno hrskava
Pogledajte kako se sprema ovo posno jelo!
Posni podvarak iz bakine kuhinje: Specijalitet sa pečenim krompirom i projom, majstorski recept za prave gurmane
Ukusan i izdašan ručak u kojem će cela porodica uživati.
Najmekše domaće kiflice sa džemom — bez kvasca, savršene za doručak ili večeru
Ako tražite brzi doručak/večeru ili prijatni desert za goste — isprobajte ovaj recept!
Komentari(0)