IZNENAĐENJA OVE VRSTE SE DEŠAVAJU I TO NA ZLATIBORU Umesto đumbira izrasla mu čičoka, biljka koju su koristili Indijanci
Iako su sela na udaljenim obroncima Murtenice sve praznija, mladi Veliša Petrović odlučio je da ostane u Dragalici, koja je upravo po dragim licima koja u njemu žive i dobila ime.

Ovaj mladić ne beži od poslova na imanju, pa je tako odlučio da na svojim parcelama posadi i đumbir, koji je zbog svojih lekovitih svojstava veoma tražena biljka. Seme je dobio od komšije i posadio ga na proleće, a na jesen kad je na red došlo vađenje plodova dočekalo ga je pravo iznenađenje.
"Kad sam video da se seme lepo primilo, već sam pričao kako eto i đumbir može da rodi u ovim našim planinskim krajevima. Nakon nekih prvih mesec dana video sam da raste nešto čudno što do sad nisam video, sa žutim cvetom. Komšije su pomislile da nije suncokret, ali pošto nismo imali iskustvo sa đumbirom do sad, pomislili smo da to tako možda treba i pustili i dalje da raste, proverićemo kad rodi", kaže Veliša za RINU.
Kada je pre prvog snega odlučio da izvadi plodove iz zemlje ugledao je čičoku, za koju ni najstraiji meštani ne pamte da je rađala u ovim krajevima. Reč je o divljem krompiru, koji se iako je jestiv malo koristi u ishrani kod nas.
Možda vas zanima:

Prirodni kameni most Zlatibora: Prerast u Dobroselici – čudo koje nadvisuje vreme
U srcu Zlatibora, podno južnog pojasa Ravnog Tornika, priroda je izrezbarila kameni most od 48 metara koji ostavlja bez daha – čudesni zaobljeni luk od stene i svetlost koja teče kroz njega.

Stopića pećina na Zlatiboru: Podzemni vodopadi i bigrene kade koje oduzimaju dah
Prirodno čudo u srcu Zlatibora koje spaja mistiku pećinskog sveta i lepotu podzemnih izvora
Možda vas zanima:

Prirodni kameni most Zlatibora: Prerast u Dobroselici – čudo koje nadvisuje vreme
U srcu Zlatibora, podno južnog pojasa Ravnog Tornika, priroda je izrezbarila kameni most od 48 metara koji ostavlja bez daha – čudesni zaobljeni luk od stene i svetlost koja teče kroz njega.

Stopića pećina na Zlatiboru: Podzemni vodopadi i bigrene kade koje oduzimaju dah
Prirodno čudo u srcu Zlatibora koje spaja mistiku pećinskog sveta i lepotu podzemnih izvora
Možda vas zanima:

Prirodni kameni most Zlatibora: Prerast u Dobroselici – čudo koje nadvisuje vreme
U srcu Zlatibora, podno južnog pojasa Ravnog Tornika, priroda je izrezbarila kameni most od 48 metara koji ostavlja bez daha – čudesni zaobljeni luk od stene i svetlost koja teče kroz njega.

Stopića pećina na Zlatiboru: Podzemni vodopadi i bigrene kade koje oduzimaju dah
Prirodno čudo u srcu Zlatibora koje spaja mistiku pećinskog sveta i lepotu podzemnih izvora
"Zemlja je rekla drugačije, umesto đumbira izrasla je čičoka. Čitao sam na internetu o toj biljci i sada tražim ko želi da mu je poklonim, jer ja ne znam šta ću sa njom. Zato, pazite šta sadite u svoj vrt, jer se iznenađenja ove vrste dešavaju", kaže Veliša.
Čičoku krase veliki žuti cvetovi i može se koristiti u ishrani u sirovom ili kuvanom stanju. Ova biljka u 17. veku bila je poznatija od krompira. Najraširenija je u Južnoj Americi, Aziji, Europi i na Novom Zelandu.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

STARE BUGARKE PRAVE POPARU NA NAJBOLJI NAČIN: Dodaju 2 sastojka - kremasta i sočna
Stare Bugarke prave poparu na najstariji način uz dva sastojka zbog kojih je kremasta i sočna

Slani bakin kolač sto puta lepši od slatke varijante: Recept za ukusnu večeru ili doručak koju ćete stalno praviti
Brz recept za bakin kolač od 6 sastojaka.

PITA SA PEČURKAMA KAO IZ SNOVA: Uz ovakvu pripremu je NIKAD UKUSNIJA (VIDEO) (RECEPT)
Pita se najčešće pravi od šampinjona, zato što je njihova cena najpristupačnija, a i zato što se mogu bez problema jesti u tim količinama

Plavi biser planina: Tajne i lekovita moć srpske borovnice i recept za tradicionalnu pitu
Sitna, tamnoplava bobica koja krije izuzetnu lekovitost i vekovima je hranila planince i čuvala njihovo zdravlje.

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.
Komentari(0)