SALEP ŠTITI CREVA I SPREČAVA STOMAČNE PROBLEME Ovaj napitak smo pili kao mali tokom hladnih zimskih dana (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

16:00

Gastronomija 0

Majke su nam stalno kuvale ovaj slatki, topli napitak tokom zimskih dana, a podseća na sutlijaš u tečnom stanju.

salep
Shutterstock

Još jedan slatki napitak koji smo uzeli od Turaka. Sladak, fin, topao, a ime mu je salep. Njime smo se sladili kao deca tokom zimskih meseci.

Salep u prahu je osušeno, mleveno korenje nekoliko vrsta divlje orhideje (ili samo gomolj orhideje).

Biljka od koje se pravi je zaštićena. Ne bi bilo problema da se sakupljanje gomolja kaćuna vrši na pravilan način: biljka se iskopa, od dva gomoljčića se otkine mladi, a stari vrati u zemlju skupa s biljkom. Tako biljka ne propada nego ponovo proizvede zdravi gomoljčić. A kažu da je hiljadu biljaka potrebno za 1 kilogram salepa.

Kod nas se salep priprema od osušenog, samlevenog i prerađenog gomolja Običnog kaćuna (Orchis morio).

Pripema salepa, od livade do čaše, teče ovako: gomoljke se vade, peru od zemlje, očiste od opni i kratko prokuvaju, najbolje u surutki. Zatim se suše prvo na vazduhu, potom u sušnici, dok ne postanu skoro kristalno prozirne, potom se seckaju u prah, proseju i čuvaju na suvom.

Instant salep sa samo zalije vrelom vodom jer u njemu su već svi potrebni sastojci. Čisti salep je nešto skuplji, od 50 gr se dobije 3 litre ovog ukusnog napitka.

SALEP ŠTITI CREVA I SPREČAVA STOMAČNE PROBLEME Ovaj napitak smo pili kao mali tokom hladnih zimskih dana (FOTO/VIDEO) vikipedija/Salep
Foto: WikimediaCommons/Frettie

Sastojci:

1 l vode (ili mleka)
1 kašika salepa u prahu
šećer, cimet ili đumbir

Kašiku salepa u prahu pomeša sa čašom mlake vode da ne bude grudvica. Kad voda u šerpi uzavri, dodati šećer, prokuvati kratko vreme, pa dodati umućeni salep. Kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije gušća, pomalo sluzava tečnost. Sipa se u staklene čaše ili šolje, pa se po površini pospe prah đumbira ili cimeta.

Koristi se i kao sredstvo za lečenje upala sluznice creva i želuca, a posebno kod raznih vrsta stomačnih problema.

Salep oštećenu sluzokožu probavnog trakta oblaže zaštitnim slojem koji sprečava daljnja oštećenja i omogućava oštećenim mestima da se oporave. I ne samo da omogućava nego i učestvuje u zaceljivanju sluzokože, jačanju sluzokože, funkcionalnosti sluzokože probavnog trakta.

Prijatno!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading