DOK SMO SE OVAKO HRANILI SVI SMO PUCALI OD ZDRAVLJA 13 omiljenih „SIROTINJSKIH“ jela stare Jugoslavije koja su pala u zaborav – a ne postoji ništa ukusnije

10:00

Gastronomija 0

Svako od nas ima neko sećanje na neko od brojnih starinskih jela koja su se spremala u staroj Jugi, bilo da ste odrasli u tom vremenu, ili su ih vam bake spremale za ručak dok ste bili mali.

DOK SMO SE OVAKO HRANILI SVI SMO PUCALI OD ZDRAVLJA 13 omiljenih „SIROTINJSKIH“ jela stare Jugoslavije koja su pala u zaborav – a ne postoji ništa ukusnije
Printscreen/Youtube

Baš zbog toga, otkrivamo listu starinskih jela koja su pala u zaborav, a za čiju pripremu nije potrebno mnogo namirnica, te ih baš zato zovu „sirotinjska jela“. Mi već imamo ideju za ručak, a vi?

Bilo da je razlog bio udaljenost od najbliže prodavnice ili neimaština, „sirotinjska jela“ su se spremala sa vrlo malo namirnica. Često su to i najukusnija jela kojih se rado sećamo iz vremena stare Jugoslavije.

Sladak kupus bez mesa

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ovaj zdrav ručak, lagan i jeftin lako ćete napraviti. Da bi bio ukusniji dodajte kupusu i drugo povrće crni luk (koji prvo propržite), šargarepu, papriku, beli luk ako volite, paradajz i peršun.

DOK SMO SE OVAKO HRANILI SVI SMO PUCALI OD ZDRAVLJA 13 omiljenih „SIROTINJSKIH“ jela stare Jugoslavije koja su pala u zaborav – a ne postoji ništa ukusnije Printscreen/Youtube
 

Restovani krompir

U proprženi crni luk dodajte kuvani krompir i izgnječite, zatim začinitie alevom paprikom, solju i biberom po želji.

Hleb, mast i aleva paprika

Iako će mnoge starije ljude podsetiti na detinjstvo, ovo jelo je nezamislivo za našu decu.

Krompir kuvan u ljusci

Ništa jednostavnije. Poslužite ga uz sir, napravite paradajz salatu i spreman je ručak koji je idealan za vruće letnje dane.

kropmir Shutterstock
 

 

Kljukuša

Narendajte oljušteni krompir, dodajte so, biber i sitno seckani crni luk. Zatim sipajte brašno i mešajte uz dodavanje vode (da bude malo gušće nego za palačinke). Razlijete u podmazanu tepsiju i pecite oko pola sata na 250 C.

Stari hleb udrobljen u kiselo mleko

Kada ne znate šte ćete za doručak ili večeru, udrobite hleb u hladno kiselo mleko ili jogurt. Čak i mnoga deca to vole.

Popara

Stari hleb u komadićima nadrobite u vreloj vodi. Zagrejte ulje ili mast i kada bude vrelo prelijte, umešajte, dodajte sir ili kajmak. Može da se pravi i sa mlekom umesto vode, može i bez masti i vrelog ulja.

popara Shutterstock
 

 

Klot pasulj

Pasulj je dovoljno kaloričan i pun belančevina tako da mu meso uopšte nije potrebno. Šargarepa, paprika i luk su odličan dodatak pasulju.

Prženice

Umesto da za doručak ili večeru jedete suvomesnate proizvode pune aditiva, napravite prženice i popijte jogurt.

DOK SMO SE OVAKO HRANILI SVI SMO PUCALI OD ZDRAVLJA 13 omiljenih „SIROTINJSKIH“ jela stare Jugoslavije koja su pala u zaborav – a ne postoji ništa ukusnije Shutterstock
 

 

Krompir čorba

Propržite luk i šargarepu, dodajte krompir isečen na kockice, nalijte vodu, kuvajte, zatim dodajte sok od paradajza i začinite. U krompir čorbu možete dodati i drugo povrće po želji, na primer paprike.

Jabuke u šlafroku

Kolutove jabuka umočite u smesu za palačinkei i ispržite na vrelom ulju, zatim pospite šećerom u prahu.

Stari hleb sa mlekom i šećerom

Hleb isečen na kockice pošećerite i prelijte vrelim mlekom. Velika je šteta što je danas svaki hleb prepun aditiva, tako da je to veće zlo nego što biste uneli malo šećera.

Pita zalivača

jednostavnije – poređajte kore, malo zamastite, a pečeno zalijte vrelom vodom!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading