DOK SMO SE OVAKO HRANILI SVI SMO PUCALI OD ZDRAVLJA 13 omiljenih „SIROTINJSKIH“ jela stare Jugoslavije koja su pala u zaborav – a ne postoji ništa ukusnije
Svako od nas ima neko sećanje na neko od brojnih starinskih jela koja su se spremala u staroj Jugi, bilo da ste odrasli u tom vremenu, ili su ih vam bake spremale za ručak dok ste bili mali.

Baš zbog toga, otkrivamo listu starinskih jela koja su pala u zaborav, a za čiju pripremu nije potrebno mnogo namirnica, te ih baš zato zovu „sirotinjska jela“. Mi već imamo ideju za ručak, a vi?
Bilo da je razlog bio udaljenost od najbliže prodavnice ili neimaština, „sirotinjska jela“ su se spremala sa vrlo malo namirnica. Često su to i najukusnija jela kojih se rado sećamo iz vremena stare Jugoslavije.
Sladak kupus bez mesa
Možda vas zanima:

Recept za poparu koja greje dušu: Čarobna kombinacija starog hleba, sira i kajmaka, porodica će je jesti u dahu
Pripremite se da oduševite svoje nepce

NEKA SVE ZAMIRIŠE NA MIRIS DETINJSTVA Napravite prženice uz jedan trik i biće nikad bolje
Trik je u jednom sastojku koji će ih učiniti još lepšim...
Možda vas zanima:

Recept za poparu koja greje dušu: Čarobna kombinacija starog hleba, sira i kajmaka, porodica će je jesti u dahu
Pripremite se da oduševite svoje nepce

NEKA SVE ZAMIRIŠE NA MIRIS DETINJSTVA Napravite prženice uz jedan trik i biće nikad bolje
Trik je u jednom sastojku koji će ih učiniti još lepšim...
Možda vas zanima:

Recept za poparu koja greje dušu: Čarobna kombinacija starog hleba, sira i kajmaka, porodica će je jesti u dahu
Pripremite se da oduševite svoje nepce

NEKA SVE ZAMIRIŠE NA MIRIS DETINJSTVA Napravite prženice uz jedan trik i biće nikad bolje
Trik je u jednom sastojku koji će ih učiniti još lepšim...
Ovaj zdrav ručak, lagan i jeftin lako ćete napraviti. Da bi bio ukusniji dodajte kupusu i drugo povrće crni luk (koji prvo propržite), šargarepu, papriku, beli luk ako volite, paradajz i peršun.
Printscreen/Youtube
Restovani krompir
U proprženi crni luk dodajte kuvani krompir i izgnječite, zatim začinitie alevom paprikom, solju i biberom po želji.
Hleb, mast i aleva paprika
Iako će mnoge starije ljude podsetiti na detinjstvo, ovo jelo je nezamislivo za našu decu.
Krompir kuvan u ljusci
Ništa jednostavnije. Poslužite ga uz sir, napravite paradajz salatu i spreman je ručak koji je idealan za vruće letnje dane.
Shutterstock
Kljukuša
Narendajte oljušteni krompir, dodajte so, biber i sitno seckani crni luk. Zatim sipajte brašno i mešajte uz dodavanje vode (da bude malo gušće nego za palačinke). Razlijete u podmazanu tepsiju i pecite oko pola sata na 250 C.
Stari hleb udrobljen u kiselo mleko
Kada ne znate šte ćete za doručak ili večeru, udrobite hleb u hladno kiselo mleko ili jogurt. Čak i mnoga deca to vole.
Popara
Stari hleb u komadićima nadrobite u vreloj vodi. Zagrejte ulje ili mast i kada bude vrelo prelijte, umešajte, dodajte sir ili kajmak. Može da se pravi i sa mlekom umesto vode, može i bez masti i vrelog ulja.
Shutterstock
Klot pasulj
Pasulj je dovoljno kaloričan i pun belančevina tako da mu meso uopšte nije potrebno. Šargarepa, paprika i luk su odličan dodatak pasulju.
Prženice
Umesto da za doručak ili večeru jedete suvomesnate proizvode pune aditiva, napravite prženice i popijte jogurt.
Shutterstock
Krompir čorba
Propržite luk i šargarepu, dodajte krompir isečen na kockice, nalijte vodu, kuvajte, zatim dodajte sok od paradajza i začinite. U krompir čorbu možete dodati i drugo povrće po želji, na primer paprike.
Jabuke u šlafroku
Kolutove jabuka umočite u smesu za palačinkei i ispržite na vrelom ulju, zatim pospite šećerom u prahu.
Stari hleb sa mlekom i šećerom
Hleb isečen na kockice pošećerite i prelijte vrelim mlekom. Velika je šteta što je danas svaki hleb prepun aditiva, tako da je to veće zlo nego što biste uneli malo šećera.
Pita zalivača
jednostavnije – poređajte kore, malo zamastite, a pečeno zalijte vrelom vodom!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

MAKEDONCI SAMO OVAKO PRAVE PRŽENICE: Hleb potapaju u OVO zato su MEKŠE od NAŠIH, recept kakav NISTE VIDELI
Makedonski recept za prženice napravite deci za doručak

Jedete li i vi krastavac i paradajz zajedno u salati? Evo šta može da se desi vašem organizmu
Ruska nutricionistica Alena Paretsku da objašnjava u čemu je tajna

Napravite savršeni sos za lovačke šnicle: Nema Srbina koji ovo jelo ne voli, a caka je u ovome!
Pečurke su bogat izvor vlakana, antioksidanasa i proteina

Ovih 5 neobičnih vrsta Srpskog hleba morate probati bar 1 u životu: Svaki krije svoju priču, a zajednička im je ljubav prema tradiciji
Vreme je da probajte nešto novo i otkrijete čari ovih neobičnih vrsta testa, a ujedno i da se vratite tradiciji naše zemlje

STARINSKA PITA SA JABUKAMA KOJA SE TOPI U USTIMA: Naše bake je spremaju na POSEBAN NAČIN, recept će svi TRAŽITI
Starinska pita sa jabukama će vas vratiti u detinjstvo čim osetite ukus bakine kuhinje
Komentari(0)