U JEDNOM SLUČAJU IH BERITE ISKLJUČIVO RUKOM Kada je pravo vreme za berbu šljiva?
Treba znati da jedan radnik u proseku bere 300 kg plodova za jedan radni dan
Vreme berbe šljive prvenstveno zavisi od osobina sorte i podloge, zemljišnih i klimatskih uslova, ekspozicije i nadmorske visine, namene i iskorišćavanje plodova, udaljenosti tržišta, vrste transporta, raspoložive radne snage i drugih faktora.
Šljiva se bere u periodu između fiziološke i tehnološke, odnosno pune zrelosti.
Ako se plodovi izvoze kao sveže ili smrznute polutke, beru se odmah iza fiziološke zrelosti, kada dostignu svoju maksimalnu krupnoću, kada pokožica dobije karakterističnu boju i maksimalan pepeljak, a meso sosočnost i aromu, kao i svoj karakterističan ukus.
Vreme berbe za ovu namenu najbolje je da odrede stručnjaci zajedno sa kupcima, jer se dešava da se beru zeleni plodovi kada sorta nije postigla svoje sortne odlike, a naročito sadržaj šećera.
Printscreen/Youtube
Berba
Berba se obavlja uglavnom za nekoliko dana kada se odredi vreme početka berbe i na osnovu veličine zasada isplanira potrebna radna snaga. Treba znati da jedan radnik u proseku bere 300 kg. plodova za jedan radni dan. Ako se radi o većoj površini, onda se berba izvodi probirno u dva do tri navrata, jer se mora početi ranije.
Za upotrebu u svežem stanju plodovi šljive se beru isključivo rukom, vodeći računa da se sačuva pepeljak i peteljka na plodu.
Ovo se postiže tako što se plodovi beru direktno u ambalažu iz koje će se prodavati.
Berba plodova šljive za druge namene (sušenje ili prerada) u neki od proizvoda se može obavljati i mehanizovano uz pomoć raznih tresača i ona se obavlja u punoj tehnološkoj zrelosti kada plodovi nakupe maksimum šećera.
Shutterstock
Transport šljiva
Transport obranih plodova šljiva se mora obaviti vrlo pažljivo, posebno plodova koji su namenjeni za upotrebu u svežem stanju i oni moraju stići što pre u rashladne komore.

LJUTENICA KAO STVORENA ZA OVU ZIMU! Uz nju ćete sve lakše podneti, recept oko kojeg će se otimati
Ovaj recept vam garantuje hrskavost tokom cele zime.

Domaćinska proja spremna očas posla: Ovaj sastojak daje joj poseban šmek, recept će vam tražiti baš svi
Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke.

RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna
Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja
Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Recept za prelivenu punjenu papriku: Iz bakine kuhinje stiže specijalitet kojem nećete odoleti, u ovome je caka
Prava domaća, tradicionalna kuhinja, idealna za porodični ručak.
Komentari(0)