U JEDNOM SLUČAJU IH BERITE ISKLJUČIVO RUKOM Kada je pravo vreme za berbu šljiva?
Treba znati da jedan radnik u proseku bere 300 kg plodova za jedan radni dan
Vreme berbe šljive prvenstveno zavisi od osobina sorte i podloge, zemljišnih i klimatskih uslova, ekspozicije i nadmorske visine, namene i iskorišćavanje plodova, udaljenosti tržišta, vrste transporta, raspoložive radne snage i drugih faktora.
Šljiva se bere u periodu između fiziološke i tehnološke, odnosno pune zrelosti.
Ako se plodovi izvoze kao sveže ili smrznute polutke, beru se odmah iza fiziološke zrelosti, kada dostignu svoju maksimalnu krupnoću, kada pokožica dobije karakterističnu boju i maksimalan pepeljak, a meso sosočnost i aromu, kao i svoj karakterističan ukus.
Vreme berbe za ovu namenu najbolje je da odrede stručnjaci zajedno sa kupcima, jer se dešava da se beru zeleni plodovi kada sorta nije postigla svoje sortne odlike, a naročito sadržaj šećera.
Printscreen/Youtube
Berba
Berba se obavlja uglavnom za nekoliko dana kada se odredi vreme početka berbe i na osnovu veličine zasada isplanira potrebna radna snaga. Treba znati da jedan radnik u proseku bere 300 kg. plodova za jedan radni dan. Ako se radi o većoj površini, onda se berba izvodi probirno u dva do tri navrata, jer se mora početi ranije.
Za upotrebu u svežem stanju plodovi šljive se beru isključivo rukom, vodeći računa da se sačuva pepeljak i peteljka na plodu.
Ovo se postiže tako što se plodovi beru direktno u ambalažu iz koje će se prodavati.
Berba plodova šljive za druge namene (sušenje ili prerada) u neki od proizvoda se može obavljati i mehanizovano uz pomoć raznih tresača i ona se obavlja u punoj tehnološkoj zrelosti kada plodovi nakupe maksimum šećera.
Shutterstock
Transport šljiva
Transport obranih plodova šljiva se mora obaviti vrlo pažljivo, posebno plodova koji su namenjeni za upotrebu u svežem stanju i oni moraju stići što pre u rashladne komore.
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
Uštipci bez kapi ulja, spolja hrskavi, a unutra meki: Domaćice, odmah zapišite recept, ovo ćete tamaniti
Ukus je jednako dobar kao i kad ih spremamo na ulju.
Komentari(0)