U JEDNOM SLUČAJU IH BERITE ISKLJUČIVO RUKOM Kada je pravo vreme za berbu šljiva?
Treba znati da jedan radnik u proseku bere 300 kg plodova za jedan radni dan
Vreme berbe šljive prvenstveno zavisi od osobina sorte i podloge, zemljišnih i klimatskih uslova, ekspozicije i nadmorske visine, namene i iskorišćavanje plodova, udaljenosti tržišta, vrste transporta, raspoložive radne snage i drugih faktora.
Šljiva se bere u periodu između fiziološke i tehnološke, odnosno pune zrelosti.
Ako se plodovi izvoze kao sveže ili smrznute polutke, beru se odmah iza fiziološke zrelosti, kada dostignu svoju maksimalnu krupnoću, kada pokožica dobije karakterističnu boju i maksimalan pepeljak, a meso sosočnost i aromu, kao i svoj karakterističan ukus.
Vreme berbe za ovu namenu najbolje je da odrede stručnjaci zajedno sa kupcima, jer se dešava da se beru zeleni plodovi kada sorta nije postigla svoje sortne odlike, a naročito sadržaj šećera.
Berba
Berba se obavlja uglavnom za nekoliko dana kada se odredi vreme početka berbe i na osnovu veličine zasada isplanira potrebna radna snaga. Treba znati da jedan radnik u proseku bere 300 kg. plodova za jedan radni dan. Ako se radi o većoj površini, onda se berba izvodi probirno u dva do tri navrata, jer se mora početi ranije.
Za upotrebu u svežem stanju plodovi šljive se beru isključivo rukom, vodeći računa da se sačuva pepeljak i peteljka na plodu.
Ovo se postiže tako što se plodovi beru direktno u ambalažu iz koje će se prodavati.
Berba plodova šljive za druge namene (sušenje ili prerada) u neki od proizvoda se može obavljati i mehanizovano uz pomoć raznih tresača i ona se obavlja u punoj tehnološkoj zrelosti kada plodovi nakupe maksimum šećera.
Transport šljiva
Transport obranih plodova šljiva se mora obaviti vrlo pažljivo, posebno plodova koji su namenjeni za upotrebu u svežem stanju i oni moraju stići što pre u rashladne komore.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO: Koje god jelo da pravite imaće neverovatan ukus
Dodajte jedan sastojak u mleveno meso i biće ukusno i sočno
3 STARINSKA JELA OD KOPRIVE: Srbi su vekovima verovali da JAČAJU TELO u proleće i da obavezno treba da se nađu na stolu
Kopriva u Srbiji ima status maltene svete biljke, dok naši stari obožavaju jela koja u sebi sadrže ovu biljku
Recept za slane štapiće sa sirom: Spremite pecivo kao iz pekare
Ako vam je potrebno brzo pecivo, imamo rešenje
MONASI U VREME POSTA PRAVE SVETOGORSKI JAFA KOLAČ: Najlepša poslastica sa čokoladom i pomorandžom (RECEPT)
Monasi u vreme posta prave najlepšu poslasticu sa čokoladom i pomorandžom, a u pitanju je svetogorski jafa kolač
POSNI SPECIJALITET: Recept za kupusnjak sa mladim lukom (VIDEO)
Preukusno posno jelo koje će vas oduševiti
Komentari(0)